Στέφανος Τσιτσιπάς: Πώς έγραψε ιστορία με τη νίκη του στο ATP Finals

12:09 23/11/2019 - Πηγή: People

Το 2015 ήταν ακόμη ένα ανήλικο αγόρι, με καταγωγή από την Καρδίτσα, που προπονούνταν καθημερινά στα φιλέ από τον πατέρα του. Την περασμένη Κυριακή, κατέκτησε το τουρνουά ATP Finals στο Λονδίνο και έγινε ο νεαρότερος τροπαιούχος στην ιστορία του τένις. Μεσολάβησε πείσμα, επιμονή, πολλή προσπάθεια και αμέτρητες ώρες προπονήσεων για το όνειρο της νίκης.

Από τον Πάνο Γεωργίου

«Πρέπει να είσαι θαρραλέος και να πιστεύεις στον εαυτό σου» τον συμβούλευσε ο πατέρας του, Απόστολος Τσιτσιπάς,

λίγα λεπτά πριν από τον κρίσιμο αγώνα τένις στο Λονδίνο την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, στον οποίο έκανε την παρθενική του εμφάνιση ο Στέφανος Τσιτσιπάς και επικράτησε με 2-1 σετ του Αυστριακού πρωταθλητή Dominic Thiem. Η συγκεκριμένη νίκη τού έδωσε τον μεγαλύτερο τίτλο της καριέρας του μέχρι σήμερα και τον έκανε πλουσιότερο κατά 2,6 εκατ. δολάρια. Η συμβουλή του πατέρα του έπιασε τόπο!

And the winner is Stefanos Tsitsipas

To τουρνουά ATP Finals διήρκεσε δύο ώρες και 35 λεπτά και ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία του τένις που κατάφερε να κατακτήσει διαδοχικά το Next Gen ATP Finals (τουρνουά για τους αθλητές κάτω των 21 ετών) το 2018 στο Μιλάνο και έναν χρόνο αργότερα το ATP Finals στο Λονδίνο (όπου μετέχουν οι οκτώ κορυφαίοι αθλητές του κόσμου). Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως με το ATP Finals πέφτει επίσημα η αυλαία των τουρνουά τένις για το 2019. Τη θριαμβευτική νίκη του ο 21χρονος πρωταθλητής τη γιόρτασε στα αποδυτήρια με άφθονη σαμπάνια, έχοντας στο πλευρό του τον προπονητή πατέρα του αλλά και τον έτερο μέντορά του, Πάτρικ Μουράτογλου.

Οι πρώτες δηλώσεις μετά τη νίκη

Προηγήθηκαν οι πρώτες ευχαριστήριες δηλώσεις του πάνω στο βάθρο, όπου με τη νικητήρια κούπα στο χέρι παραδέχτηκε πως «Νιώθω απίστευτα που κρατάω αυτό το τρόπαιο. Θα ήθελα να δώσω πολλά συγχαρητήρια στον Dominic (Thiem). Είσαι έμπνευση για μένα και για πολλούς άλλους αθλητές του τένις. Ήταν μια φανταστική μάχη. Μια πολύ όμορφη μάχη για το άθλημά μας. Πολλά συγχαρητήρια για τη φανταστική σεζόν που έχεις. Πολλά συγχαρητήρια για όλη τη σκληρή δουλειά που έκανες όλη τη χρονιά. Ευχαριστώ όλη την ομάδα μου, τον μπαμπά μου, την οικογένειά μου και τον ατζέντη μου. Ήταν ένα φανταστικό και απίστευτο τουρνουά. Το κάνατε τόσο ξεχωριστό. Όλοι εσείς (σ.σ. ο κόσμος). Δεν έχω λάβει ποτέ στη ζωή μου τόση αγάπη. Το χρωστάω σε εσάς, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας η ατμόσφαιρα ήταν συγκλονιστική. Ελπίζω να τα απολαύσατε και εσείς αυτά τα παιχνίδια. Να ευχαριστήσω και τους χορηγούς μας, που χωρίς αυτούς δεν θα ήμασταν εδώ. Είναι μια διοργάνωση που αποτελεί όνειρο και ο κάθε αθλητής ονειρεύεται να είναι εδώ. Σας ευχαριστώ και πάλι. Εύχομαι να τα πούμε πολλές φορές ακόμα στο μέλλον». Από την 02 Arena του Λονδίνου ακούστηκε ένα ηχηρό, παρατεταμένο χειροκρότημα.

Stefanos Tsitsipas InstagramΤι έγραψαν τα ξένα Μέσα

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής, ελληνικά και ξένα Μέσα έγραψαν για τον «νέο βασιλιά του τένις», ενώ στο Twitter το hashtag #tsitsipas ήταν στην κορυφή των trends. «Το έκανε ο Στέφανος» έγραψε το BBC, ενώ ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση του Guardian ήταν «Ο Τσιτσιπάς νίκησε τον Thiem σε έναν δραματικό αγώνα και κατέκτησε το ATP Finals». Η γαλλική L’Équipe με τη σειρά της ανέφερε πως «Μαέστρος ο Τσιτσιπάς. Η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του. Νίκησε τον Thiem στον τελικό και πήρε το ATP Finals», ενώ ανάλογο τίτλο είχε και η ισπανική AS: «Ένας μαέστρος 21 ετών». Η επίσημη σελίδα της ATP αναφέρθηκε στον Στέφανο ως «o Νέος βασιλιάς του Λονδίνου», το Sky Sports είχε τίτλο «Στο ντεμπούτο του ο Στέφανος Τσιτσιπάς πήρε το ATP Finals νικώντας τον Dominic Thiem», ενώ η ιταλική Gazzetta dello Sport έγραψε: «Ο Τσιτσιπάς νίκησε τον Thiem και κατέκτησε το τρόπαιο στο Λονδίνο». Με δυο λόγια, ο Στέφανος Τσιτσιπάς πέτυχε έναν παγκόσμιο θρίαμβο.

Το σίγουρο είναι ότι μπορούμε να μιλάμε πλέον για το παιδί-θαύμα που ανέβηκε στην κορυφή του παγκόσμιου τένις κάνοντας θόρυβο – όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Και δικαιωματικά το μέλλον τού ανήκει!

INFO

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έγινε ο νεαρότερος τενίστας που κατέκτησε το ATP World Final μετά τον Lleyton Hewitt (2001).

Τα αγαπημένα του Στέφανου

Σειρά: Stranger Things

Τραγούδι: Το «Πάρε με αγκαλιά» του Κωνσταντίνου Αργυρού

Ηθοποιός: Margot Robbie

Tραγουδίστρια: Shakira

Αθλητής: Γιάννης Αντετοκούνμπο

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί μαζί με το Έθνος της Κυριακής

Keywords
Τυχαία Θέματα