Σπύρος Μαργέτας: Ο νεαρός designer που θέλει να αλλάξει την αισθητική μας

18:16 6/9/2019 - Πηγή: People

Η καλή αισθητική είναι κάτι που αφορά και επηρεάζει τον κάθε τομέα της ζωής μας. Στον digital κόσμο η καλαισθησία παίζει ρόλο και δεν είναι εύκολο να τη βρεις παρά μόνο εάν απευθυνθείς στους σωστούς ανθρώπους.

Ο Σπύρος Μαργέτας, ο web designer του Peoplegreece.com και του Instyle.gr, μπορεί να είναι νεαρός σε ηλικία όμως έχει καταφέρει ήδη πολλά και έχει να δείξει ακόμα περισσότερα.

Με έναν συνδυασμό πειθαρχίας, αυτοπεποίθησης και αντικειμενικής καλαισθησίας καταφέρνει να παραδώσει μία όμορφη δουλειά που έχει αναδειχθεί μέσα από σωστή τεχνική.

Ο Σπύρος έχει σπουδάσει στο Deree και στο Akto Art & Design ενώ έχει συνεργαστεί με το Peoplegreece.com, το Instyle.gr, το gynaikamagazine, το Love Yourself Magazine, την Toyota Hellas, το Hotel Grande Bretagne κ.α.

-Να φανταστώ ήσουν το παιδί που από μικρός ασχολιόσουν με τους υπολογιστές και ότι άλλο ηλεκτρονικό υπήρχε; 

Σίγουρα, οι υπολογιστές και καθετί ψηφιακό πάντα με ενθουσίαζε και μου τραβούσε την προσοχή σαν παιδί, ωστόσο από μικρός η μεγάλη μου αγάπη ήταν τα περιοδικά και το έντυπο Design. Ήμουν το παιδί που έπαιρνε τα περιοδικά του πατέρα μου και τα χάζευε με τις ώρες. Το κάνω και σήμερα, και αποτελεί κύρια μορφή έμπνευσης για εμένα, με καμβά πλέον το Digital περιβάλλον.

-Ποια δουλειά σου ξεχωρίζεις και γιατί; 

Κάθε project είναι ξεχωριστό, με τις δικές του ιδιαιτερότητες και τον δικό του χαρακτήρα. Αν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο από αυτά μέχρι στιγμής θα έλεγα πως είναι το νέο website του InStyle. Είναι sophisticated, elegant και παράλληλα ευανάγνωστο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σύγχρονου Έλληνα user.

-Τι είναι αυτό που αποφεύγεις να κάνεις πάνω στην δουλειά σου, που δεν σε ευχαριστεί; 

Αποφεύγω να επαναλαμβάνομαι, δημιουργώντας κοινότυπο περιεχόμενο. Μέσα από κάθε project, επιλέγω να επαναπροσδιορίζομαι και να επανεφεύρω το στυλ μου. Αυτό κάνει την δουλειά μας τόσο ενδιαφέρουσα.

-Θέλω να μου πεις τι ήταν αυτό που οραματιζόσουν καθώς ξεκινούσες και αν το πραγματοποίησες; 

Ξεκινώντας την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, είχα στόχο να γίνω ένας έμπιστος συνεργάτης, παρά το νεαρό της ηλικίας μου, ο οποίος εμπνέει τους πελάτες του να κάνουν το επιπλέον βήμα και να εξερευνήσουν νέα πεδία. Θεωρώ πως το πραγματοποιώ, ναι και είμαι πολύ περήφανος για αυτό.

-Η αισθητική των διαφημίσεων της τηλεόρασης αλλά και γενικά των διαφημίσεων στην πλειοψηφία τους σε βρίσκουν σύμφωνο; 

Οι διαφημίσεις πάντα εκφράζουν το πρόσωπο και την αισθητική της κοινωνίας μία δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι μία μεταβατική περίοδος γενικότερα, και αυτό νομίζω βγαίνει και στις διαφημίσεις που παράγονται σήμερα. Έχω ανάμεικτα συναισθήματα.

-Στην ουσία προσπαθείτε να μεταφέρετε μια πληροφορία με την καλύτερη αισθητική εικόνα… Μια εικόνα μπορεί να είναι ίση με χίλιες λέξεις κατά την γνώμη σου;

Κάθε εικόνα μεταφράζεται διαφορετικά από τον καθένα. Η δική μας δουλειά σαν σχεδιαστές, ή creatives είναι μέσα από τα μηνύματά μας να ενεργοποιήσουμε συγκεκριμένα συναισθήματα με αποτέλεσμα να υπάρξει αλληλεπίδραση με τον θεατή/χρήστη.

-Ποια θεωρείς εσύ την μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία και γιατί;

Θεωρώ πως για έναν designer, η μεγαλύτερη επιτυχία είναι αυτή που θα του χαρίσει την μεγαλύτερη σχεδιαστική και αισθητική ευχαρίστηση. Δεν έχει να κάνει με το μέγεθος της δουλειάς ή το οικονομικό. Το νόμισμα στην γραφιστική και το design είναι η αισθητική!

-Έχεις ήδη ένα πλούσιο βιογραφικό, έχεις άλλους στόχους στην εκπαίδευση;

Αν και το δημιουργικό μου γραφείο αποτελεί την κύρια προτεραιότητά μου αυτή τη στιγμή, ήδη κοιτάζω ποιο θα ήταν ένα ιδανικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο εξωτερικό, που θα μου δώσει την ευκαιρία να γνωρίσω μία νέα κουλτούρα και να εξελίξω ακόμη περισσότερο το Design μου.

-Μπορούν όλες οι εικόνες να μεταφραστούν από όλους;

Κάθε εικόνα μεταφράζεται διαφορετικά από τον καθένα. Η δική μας δουλειά σαν σχεδιαστές, ή creatives είναι μέσα από τα μηνύματά μας να ενεργοποιήσουμε συγκεκριμένα συναισθήματα με αποτέλεσμα να υπάρξει αλληλεπίδραση με τον θεατή/χρήστη.

-Σαν νέος και επιτυχημένος θέλω να μου πεις 5 tips που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους αυτοί που ξεκινούν τώρα. 

•    Εμπιστευθείτε και ακούστε το πάθος σας

•    Μην επηρεάζονται από απόψεις τρίτων διότι είναι waste of time

•    Ξυπνήστε καθημερινά έχοντας να εκπληρώσετε κάποιο στόχο, έστω και μικρό

•    Ο προορισμός ίσως να είναι πολύ πιο κοντά από αυτό που φαίνεται, μην τα παρατάτε στη διαδρομή

•    Επαναλάβετε τα παραπάνω τέσσερα

-Είδα ότι έχεις ασχοληθεί εθελοντικά με την actionΑid τι ακριβώς έκανες εκεί;

Για πολλά χρόνια, εγώ και η οικογένεια μου έχουμε υπάρξει ανάδοχοι γονείς παιδιών από την Αφρική. Τους στηρίζουμε είτε οικονομικά είτε με την συμμετοχή μας σε petitions σχετικά με την ισότητα των φύλων, την παιδική εργασία και την κλιματική αλλαγή. Είναι κάτι που μας γεμίζει.

-Είσαι γενικά ευαισθητοποιημένος με όλα αυτά; Κατά καιρούς βλέπουμε και σκίτσα με παιδιά προσφυγόπουλα… εσύ πώς αντιδράς σε αυτά. Θεωρείς ότι συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου ή μπορεί να αφυπνίσει συνειδήσεις γενικότερα ένα τέτοιο δημιούργημα;

Η γραφιστική είναι μία εφαρμοσμένη τέχνη, με σκοπό να επικοινωνήσει ένα μήνυμα είτε αυτό είναι εμπορικό ή κοινωνικό. Επομένως, θεωρώ πως δεν υπάρχει καλύτερη μορφή έκφρασης από την δική μας για να αφυπνιστεί κανείς για ένα κοινωνικό ζήτημα. Πρόσφατα μάλιστα παρέδωσα την διπλωματική μου εργασία, με θέμα την περσινή πυρκαγιά στο Μάτι (Μπορείτε να την δείτε εδώ: https://www.specterdigital.com/portfolio/eupnea/).

Συνέντευξη: Μαίρη Γεωργοσοπούλου

Φωτό: Νίκος Μαλιάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα