Οι ταινίες της εβδομάδας (30/1-5/2): Η Μαρία Κίτσου στην πρώτη της ταινία και οι τρομακτικές ερμηνείες Νταφόε-Πάτινσον

10:08 30/1/2020 - Πηγή: People

Επιστροφή του Γκάι Ρίτσι. Η πρώτη science fiction ελληνική ταινία και ο πρώτος κινηματογραφικός ρόλος της Μαρίας Κίτσου. Το Lighthouse με δύο απίστευτες ερμηνείες από δύο άριστους ηθοποιούς. Η κινηματογραφική εβδομάδα ξεκίνησε και έχει πολλά να μας προσελκύσουν. Έχει κι ένα Χαλβάη 5-0, αλλά γιατί να «λερώσουμε» τόσες καλές ταινίες αφιερώνοντας έστω και την ελάχιστη αναφορά σε αυτό;

Πρόβατα Εναντίον Λύκων 2

Σκηνοθεσία: Βλάντιμιρ Νικολάεβ

Ακούγονται οι: Πάνος Αποστολόπουλος,

Ντίνος Σούτης, Νίκος Παπαδόπουλος, Ιφιγένεια Στάικου, Γιάννης Υφαντής, Κώστας Κουνέλλας, Νεφέλη Κυριακίδη, Ηδύλη Κυριακίδη

Διάρκεια: 80′

Είδος: Animation

Διανομή: Neo Films

Το ενωμένο χωριό των προβάτων και των λύκων ζει μια ήρεμη και ειρηνική ζωή όταν ξαφνικά καταφθάνουν δύο απρόσμενοι επισκέπτες – μια πολική αλεπού και μια μικρή προβατίνα. Κανείς δεν περίμενε ότι ένας κίνδυνος θα τους ακολουθήσει εκεί. Ο Γκρέι, ο νέος αρχηγός της ενωμένης φυλής, πρέπει τώρα να πείσει τα πρόβατα και τους λύκους να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τα επερχόμενα προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις – γιατί η ισχύς βρίσκεται στην ενότητα!


Το Απίθανο Ταξίδι ενός Φακίρη (The Extraordinary Journey of the Fakir )

Σκηνοθεσία: Κεν Σκοτ

Σενάριο: Ρομαίν Πουερτολάς, Λικ Μποσί, Κεν Σκοτ

Με τους: Ντανούς, Μπερενίς Μπεζό, Ζεράρ Ζινιό, Έριν Μόριαρτι,  Μπαρκάντ Αμπντί

Διάρκεια: 100′

Είδος: Περιπέτεια, Κωμωδία

Διανομή: Odeon

Ο Άτζα, ένας έξυπνος νεαρός φακίρης από τη Βομβάη, ξεκινάει ένα απίθανο ταξίδι, όταν πεθαίνει η μητέρα του, με στόχο να βρει τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ του. Ανακαλύπτει τον έρωτα σε ένα κατάστημα ΙΚΕΑ στο Παρίσι, έρχεται αντιμέτωπος με το θάνατο και τους Σομαλούς μετανάστες στην Αγγλία, αποκτά τη φήμη δεινού χορευτή στη Ρώμη και ζει την περιπέτεια μέσα σε ένα αερόστατο που διασχίζει τη Μεσόγειο Θάλασσα. Στο τέλος, συνειδητοποιεί πως βρήκε τους αληθινούς θησαυρούς της ζωής – και ποιος θέλει να γίνει στην πραγματικότητα.


The Gentlemen

Σκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι

Σενάριο: Γκάι Ρίτσι, Άιβαν Άτκινσον, Μαρν Ντέιβις

Με τους: Μάθιου Μακόναχι, Τσάρλι Χάναμ, Χένρι Γκόλντινγκ, Μισέλ Ντόκερι, Τζέρεμι Στρονγκ, Έντι Μάρσαν, Κόλιν Φάρελ, Χιου Γκραντ

Διάρκεια: 113′

Είδος: Δράση, Γκανγκστερική

Διανομή: Odeon

Η ιστορία ακολουθεί έναν Αμερικανό έμπορο ναρκωτικών ονόματι Μίκι Πίρσον (Μάθιου Μακόναχι) που έχει χτίσει την άκρως επικερδή αυτοκρατορία του στο Λονδίνο και πλέον θέλει να παραδώσει τα ηνία και να επιστρέψει στην πατρίδα του. Το γεγονός αυτό πυροδοτεί μια σειρά από συνομωσίες, σχέδια και απόπειρες από όλους εκείνους που επιβουλεύονταν την θέση του και που τώρα έχουν την ευκαιρία να αρπάξουν την περιουσία του. Σκηνοθετεί ο Γκάι Ρίτσι και πρωταγωνιστεί ένα all-star cast, μεταξύ των οποίων και οι Τσάρλι Χάναμ, Κόλιν Φάρελ και Χιου Γκραντ.


Cosmic Candy

Σκηνοθεσία: Ρηνιώ Δραγασάκη

Σενάριο: Ρηνιώ Δραγασάκη

Με τους: Μαρία Κίτσου, Μάγια Πιπερά, Κίμωνας Κουρής, Δημήτρης Λάλος, Δημήτρης Δρόσος,Φώτης Θωμαϊδης, Εύη Δοβέλου,ElenaMirtchofska, Αντώνης Τσιοτσιόπουλο

Διάρκεια: 94′

Είδος: Science Fiction

Διανομή: Weird Wave

Mια τρυφερή γυναικεία ματιά στη μοναξιά, την ευτυχία και όλα τα ενδιάμεσα. Μια ιστορία για τις «καραμέλες που έσκαγαν στο στόμα αλλά με τα χρόνια έγιναν τερηδόνα»! Το Cosmic Candy έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Fantastic Fest του Τέξας και διακρίθηκε στο 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στη Ρηνιώ Δραγασάκη και το Βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television).

Η Άννα (Μαρία Κίτσου), μια μοναχική και ιδιόρρυθμη ταμίας σουπερμάρκετ αναγκάζεται να πάρει υπό την προστασία της το δεκάχρονο κορίτσι του διπλανού διαμερίσματος, ύστερα από την μυστηριώδη εξαφάνιση του πατέρα του. Την ίδια στιγμή διαπραγματεύεται την πιθανή της απόλυση και ένα ρομαντικό ειδύλλιο για πρώτη φορά στη ζωή της. Και όλα αυτά υπό την επήρεια υπερβολικής ποσότητας Κόσμικ Κάντυ, της καραμέλας που σκάει στο στόμα!

Η ταινία θα συναντήσει το αθηναϊκό κοινό της στο Άστορ σε μια εβδομάδα γεμάτη παρουσιάσεις, q & a, party αλλά και μια έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού Στέφανου Ρόκκου, εμπνευσμένη από την cosmic candy.


Ο Φάρος (The Lighthouse)

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Έγκερς

Σενάριο: Ρόμπερτ Έγκερς, Μαξ Έγκερς

Με τους: Ρόμπερτ Πάτινσον, Γουίλεμ Νταφόε

Διάρκεια: 110′

Είδος: Ψυχολογικό θρίλερ

Διανομή: Tulip

Από το απόγευμα της 13ης Ιανουαρίου, όταν και ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες των Όσκαρ, φωνάζω στους δρόμους ένα πράγμα: ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΟΥΙΛΕΜ ΝΤΑΦΟΕ; Θα φώναζα και για τον Πάτινσον, αλλά η δική του υπόθεση ήταν πιο δύσκολη και δεν ενοχλεί τόσο. Ο Γουίλεμ Νταφόε θα έπρεπε να είναι στο Β΄Ανδρικό και δεν είναι. Κι όσοι δείτε τον Φάρο του Έγκερς, θα καταλάβετε γιατί το αναφέρω με τόση ένταση και πείσμα.

Κατ΄αρχάς, η ταινία είναι ο ορισμός του σινεμά. Από οποιαδήποτε άποψη και να την δεις. Από θέμα φωτογραφίας; Από θέμα edit ήχου; Από θέμα σκηνοθεσίας με τα υπέροχα και απότομα κοντινά που κάνει ο Έγκερς στους πρωταγωνιστές ή τα εξίσου κοφτά πλάνα σκηνών; Ή τέλος από τη σύζευξη δύο ηθοποιών με διαφορετικά στοιχεία και παρελθόν που κάνουν ερμηνείες συνταρακτικές.

Ας μην ξεχνάμε τι έχουν περιγράψει οι δυο τους για τα γυρίσματα, με τον Πάτινσον να μεθάει πολύ και να κάνει εμετό σε μια συγκεκριμένη σκηνή ή να παθαίνει ψυχολογικό σοκ με τον σκηνοθέτη να του φωνάζει ή τον Νταφόε να λέει στον σκηνοθέτη «αν ξεράσει πάνω μου, έφυγα».

Αφού αφιερώσαμε τόση κουβέντα για την πνευματική προετοιμασία του Φοίνιξ στο Joker, δε βλέπω το λόγο να μην το κάνουμε και για τους δύο κυρίους στον Φάρο. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Δύο ρόλοι που απαιτούν να αναδομήσεις τόσο πολύ τους πνευματικούς σου χώρους που κάποια στιγμή είναι όλα τόσο ανάκατα. Ο Φάρος είναι μια ταινία-θέατρο. Γίνεται με τα λιγότερα δυνατά μέσα σε επίπεδο σκηνικών και βασίζει όλη της τη δύναμη στον συνδυασμό σκηνοθεσίας-ερμηνείας.

Η ιστορία είναι τοποθετημένη στη Νέα Αγγλία των Ηνωμένων Πολιτειών, γύρω στο 1890. Σε ένα μυστηριώδες νησί, δυο φρουροί ενός απομονωμένου φάρου, έχουν χρέος να μείνουν στο πόστο τους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Εκεί θα έρθουν κοντά, θα συγκρουστούν και τελικά θα βυθιστούν στα ανείπωτα μυστήρια αυτού του παράξενου μέρους. Το πέρασμα του χρόνου θα φέρει στην επιφάνεια το πνιγηρό αίσθημα απομόνωσης, θα ανασύρει σκοτεινές φαντασιώσεις και τελικά θα στρέψει τους δυο άνδρες στην παράνοια.


Keywords
ταινιες, μαρια, science, fiction, neo, journey, ικεα, δραση, ηνία, candy, θεσσαλονικη, women, film, επήρεια, party, μαξ, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, σοκ, joker, νέα, χρεος, κινηση στους δρομους, θεατρο, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, νεος παπας, δυνατα, φεστιβαλ κινηματογραφου, ηνία, θαλασσα, θεμα, ιφιγενεια, λονδινο, μητερα, νησι, ρωμη, σινεμα, υφαντης, joker, star, αεροστατο, αλεπου, αννα, ατκινσον, βομβαη, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γυρισματα, διαστημα, δυναμη, δειτε, δικη, ευη, ευκαιρια, ευτυχια, εκθεση, εβδομαδα, επήρεια, επρεπε, ερχεται, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, η δικη, υποθεση, ισχυς, κιμωνας, λογο, μαγια, μαξ, ματια, μοναξια, μυστηρια, νεφελη, παρισι, πεισμα, προβατα, προβληματα, πρωταγωνιστες, ρολοι, σειρα, σοκ, στομα, συζευξη, σχεδια, τεξας, φεστιβαλ, φοινιξ, φημη, φορα, candy, δημητρης, fiction, film, journey, κωστας, λαλος, neo, party, science, σκηνη, ταξιδι, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα