Μια ημέρα στο Γουίμπλεντον με τον κορυφαίο chef Albert Adria και τη Lavazza

21:20 19/7/2019 - Πηγή: People

Ο Novak Djokovic ήταν ο μεγάλος νικητής του Γουίμπλεντον μετά τον μεγαλύτερο σε διάρκεια τελικό στην ιστορία του Grand Slam, εναντίον του «βασιλιά» Roger Federer. Το φετινό τουρνουά ήταν κατά κοινή ομολογία εξαιρετικό από άποψη θεάματος και το People βρέθηκε στο Λονδίνο, μετά από πρόκληση της Lavazza για

μία μοναδική ημέρα γεμάτη τένις, καφέ και γεύσεις.

Η Lavazza, ως ο επίσημος καφές του τουρνουά, προσκάλεσε δημοσιογράφους από όλη την Ευρώπη για να απολαύσουν από κοντά τον ξεχωριστό κόσμο του Grand Slam και όχι μόνο. Το ηλιόλουστο Λονδίνο υποδέχτηκε χιλιάδες κόσμου την 4η ημέρα του τουρνουά. Άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου και ανεξαρτήτως ηλικίας βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του All England Lawn Tennis and Croquet Club στο Γουίμπλεντον της Αγγλίας. Η μεταφορά στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων έγινε με αμαξίδια του γκολφ. Ο χώρος ήταν ακριβώς όπως φαίνεται στους τηλεοπτικούς δέκτες, γεμάτος χρώματα και προσεγμένο ανθοστολισμό να καλωσορίζει καλεσμένους και φιλάθλους.

Την επόμενη στιγμή βρεθήκαμε στις Skyview Suites του Γουίμπλεντον και στον 4ο όροφο, τον χώρο όπου η Lavazza υποδέχτηκε τους καλεσμένους για ένα ξεχωριστό Top Gastronomy Day. Η σουίτα ήταν ειδικά διαμορφωμένη και έμοιαζε με πριβέ καφέ. Οι baristas πίσω από τον πάγκο δεν σταματούσαν να υποδέχονται και να προσφέρουν μοναδικές γεύσεις espresso στους καλεσμένους.

Λίγη ώρα μετά, τον λόγο πήρε εκπρόσωπος της Lavazza, που μας καλωσόρισε και μας προϊδέασε για όσα θα ακολουθούσαν.

Ο Ισπανός σπουδαίος σεφ Albert Adria, ως πρέσβης της γνωστής εταιρείας καφέ, είχε ετοιμάσει ένα γλυκό γεμάτο αρώματα και γεύσεις για όλους. Η βάση του ήταν σοκολάτα, passion fruit αλλά και τα φρουτώδη αρώματα της ποικιλίας espresso Kafa. Μετά το ταξίδι στις γεύσεις, ακολούθησε μία μικρή κουβέντα με τον Καταλανό σεφ, το βιογραφικό του οποίου προκαλεί δέος.

Πόσο δύσκολο ήταν για ένα παιδί να αφήσει το σχολείο πίσω του και να ασχοληθεί με τη μαγειρική;

Ήμουν 15 χρόνων όταν μπήκα στην κουζίνα. Ήταν απλά ένας τρόπος ζωής. Θα μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό. Το 1985 όλοι σε αντιμετώπιζαν περίεργα όταν τους έλεγες πως θέλεις να γίνεις σεφ. Δεν υπήρχαν τότε εκπομπές, shows και Instagram.

Τα πρώτα σας βήματα τα κάνατε στο πλάι του αδελφού σας (Ferran Adria). Είναι δίκοπο μαχαίρι η συνεργασία με συγγενείς;

Με τον Ferran δεν θα χωριστούμε επειδή είμαστε αδέλφια. Από την πρώτη στιγμή που μπαίνουμε στην κουζίνα αφήνουμε στην άκρη τη συγγενική σχέση.

Ξεκινήσατε τον όμιλο elBarri σε μικρή ηλικία. Είχατε ενδοιασμούς;

Όταν άνοιξε η elBarri αρχικά ήμουν πολύ φοβισμένος. Ήταν το πρώτο μου προσωπικό πρότζεκτ και η πίεση ήταν μεγάλη. Το σημαντικότερο ήταν να βρω τι ήθελε ο κόσμος. Κάθε μέρα πήγαινα στις κουζίνες των εστιατορίων με μία νέα ιδέα.

Άλλαξε το στιλ σας μετά την κατάκτηση του πρώτου Michelin;

Όχι, γιατί δεν δουλεύω για τα αστέρια Michelin, αλλά για να έχω ένα γεμάτο εστιατόριο! Προτιμώ να έχω γεμάτο μαγαζί, παρά ένα τέτοιο βραβείο. Επειδή έχω περάσει 6-7 χρόνια σε εστιατόρια που δεν υπήρχαν πελάτες, πιστέψτε με, ξέρω τι έχει σημασία.

Πάντα προσπαθείτε να φέρετε κάτι νέο στη μαγειρική. Ποια είναι η τελευταία τάση;

Έχω γίνει διάσημος για την καινοτομία στην κουζίνα. Ποτέ όμως δεν σκέφτομαι τι θα ετοιμάσω την επόμενη ημέρα. Το σημαντικότερο για εμένα είναι η ποιότητα των υλικών. Θα καταλάβεις δοκιμάζοντας το αυθεντικό wasabi και ένα αντίστοιχο από σκόνη ή πάστα wasabi. Είναι διαφορετική η πραγματική του γεύση. Όλα τα υπόλοιπα είναι ασήμαντα. Σκέψου πόσα χιλιάδες προϊόντα μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Οφείλεις να ξέρεις την εποχή που θα χρησιμοποιήσεις κάθε υλικό. Τελικά καταλήγεις να έχεις δύο ειδών κουζίνες, την καλή και την κακή.

Ποιο είναι το καλύτερο πιάτο που έχετε φάει;

Θα θυμάμαι πάντα την πρώτη φορά που έφαγα σούσι στη Βαρκελώνη. Οι μάγειρες τότε δεν έβλεπαν άλλες κουζίνες εκτός από τη γαλλική. Την πρώτη φορά λοιπόν που έφαγα ωμό ψάρι σε σούσι ήταν μοναδικό. Μία ακόμη φορά που θα θυμάμαι ήταν όταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Περού και ανακάλυψα τα αυθεντικά σεβίτσε.

Μία ένοχη απόλαυσή σας;

Λατρεύω την πίτσα.

Πλέον οι σεφ έχουν καταλήξει να γίνουν rock stars. Τι συμβουλή θα δίνατε σε άτομα που ξεκινούν τώρα;

Δύο συμβουλές: Πάθος και ταπεινότητα. Πάθος είναι να δουλεύεις 24 ώρες την ημέρα. Με την ταπεινότητα αναφέρομαι στην επιθυμία και τη θέληση να μαθαίνεις συνεχώς νέα πράγματα. Για τη μαγειρική πλέον μιλάνε όλο και περισσότεροι, κι αυτό είναι πολύ καλό. Πλέον όμως είμαστε στην κορυφή του roller coaster και θα ξεκινήσει να έρχεται η «κατηφόρα». Σήμερα, σε κάθε τραπέζι όλοι μιλάνε για τη μαγειρική και το γεγονός αυτό αυξάνει το πρεστίζ μας.

Ως πρέσβης της Lavazza, πόσο εύκολο είναι να συνδυάζετε τις γεύσεις;

Είναι πολύ εύκολο να ενώνεις τον καφέ με γλυκά. Θες να συνδυάσεις πάντα το γλυκό με κάποια άλλη άκρη των γευστικών σου καλύκων. Χρησιμοποιώ πολύ τόσο τον καφέ όσο και το γιαούρτι. Συνεργαζόμαστε με τη Lavazza για 17 χρόνια και η συνεχής έρευνα είναι σημαντική για τους ίδιους. Είναι εταιρεία που επικεντρώνεται μόνο σε ένα προϊόν και γι’ αυτό θέλει να το διατηρεί άρτιο. Δεν περιμένω κάτι από τη συνεργασία, απλά αναμένω και μαθαίνω πολλά πράγματα. Είναι μία εταιρεία-οικογένεια και είμαι τυχερός που συνεργάζομαι και μιλάω απευθείας με τον ιδιοκτήτη και όχι το τμήμα μάρκετινγκ.

Διαβάστε περισσότερα στο People που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 21/7 μαζί με το ΈΘΝΟΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα