Ηχηρή διάψευση από το Παλάτι: «Η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν συνταξιοδοτείται»

15:08 6/12/2019 - Πηγή: People

Κάθε άλλο παρά διαθέσεις αποχώρησης από το θρόνο δείχνει η Βασίλισσα Ελισάβετ, εν τούτοις πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που τη θέλουν να σχεδιάζει την απόσυρσή της όταν γίνει 95 ετών, ώστε να την διαδεχθεί ο γιος της, ο Πρίγκιπας Κάρολος.

Το τελευταίο διάστημα το παλάτι και η Ελισάβετ έχουν να διαχειριστούν πολλές «καυτές πατάτες». Από τη μία η συμπεριφορά του Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ προς τα μίντια, αλλά και η απόφασή τους να περάσουν τις γιορτές στη Νέα Υόρκη, μακριά από το παλάτι.

Από την άλλη, το πιο σημαντικό για τη δημόσια εικόνα της βασιλικής οικογένειας, το θέμα του Πρίγκιπα Αντρέα με τις σχέσεις του με τον Επστάιν και την αποπομπή του από τα αξιώματά του.

Σε αυτή την ηλικία όμως δε θα μπορούσε να συνεχίσει να ασχολείται με κάθε ρόλο που έχει συγκεντρώσει. Γι΄αυτό αποφάσισε να αφήσει κάποιες ιδιότητες, κυρίως όσον αφορά τη φιλανθρωπική-κοινωνική δράση του παλατιού και να αντικαταστήσει τον εαυτό της με τον Κάρολο, τη Μίντλετον, τον Ουίλιαμ και τον Χάρι. Κάτι τέτοιο συνέβη για παράδειγμα με τα ταξίδια για τις διπλωματικές σχέσεις. Η Ελισάβετ έχει αυτοπεριοριστεί στο να υποδέχεται μόνο διεθνείς αξιωματούχους στο παλάτι.

Κέιτ Μίντλετον: Όλοι οι τρόποι με τους οποίους προετοιμάζεται για να γίνει Βασίλισσα

Αυτό ίσως είναι και το βασικότερο δείγμα που έχουν τα μέσα που ισχυρίζονται πως η Βασίλισσα Ελισάβετ προετοιμάζει την αποχώρησή της από τον θρόνο σε 18 μήνες, όταν θα είναι 95 ετών. Όπως αναφέρει όμως το αμερικάνικο People, όλα ξεκίνησαν από μια παρερμηνεία μιας βιογραφίας του Καρόλου που κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο, με τον συντάκτη να επικαλείται πηγή από το παλάτι για το ενδεχόμενο απόσυρσης.

Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να ισχύει. Το παλάτι μάλιστα απέρριψε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας πως η Ελισάβετ ορκίστηκε να υπηρετεί τον λαό εφ΄όρου ζωής και έχει μείνει πιστή σε αυτόν τον όρκο. Επομένως, δε μπορεί να χρίσει διάδοχο τον Κάρολο, ούτε ο Κάρολος μπορεί να χρίσει εαυτόν διάδοχο.

Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον. Άλλωστε, το φαινόμενο της Ελισάβετ είναι πρωτόγνωρο στη Βρετανία και σπάνιο για τα βασιλικά δεδομένα στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα τόσο μακράς βασιλείας. Γι΄αυτό δεν υπάρχει και πρωτόκολλο για το τι μέλλει γενέσθαι ως προς τις ορέξεις της Ελισάβετ. Το παρόν πάντως δείχνει μια ορεξάτη γυναίκα που έχει λόγο και συμμετοχή σε πολλά ζητήματα. Ο τελευταίος χρόνος και όσα έχουν γίνει με το Brexit το αποδεικνύει.

Keywords
Τυχαία Θέματα