Η Σαρλίζ Θερόν κατακεραυνώνει τις Χρυσές Σφαίρες: «Καταντάει γελοίο να μην είναι υποψήφια καμία γυναίκα σκηνοθέτις»

15:46 10/12/2019 - Πηγή: People

Στην κατηγορία για Καλύτερη Σκηνοθεσία, υποψήφιοι είναι 5 άντρες. Στις δύο κατηγορίες για καλύτερες ταινίες (δράμα και κωμωδία), υποψήφιες είναι 10 ταινίες τις οποίες σκηνοθετούν άντρες. Στο σημερινό Χόλιγουντ αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα, χωρίς να χρειαστεί να εξεταστεί το ποιες ταινίες από τις υποψήφιες θα έπρεπε να βγουν από τη λίστα για να μπουν κάποιες με γυναίκα σκηνοθέτιδα. Το Los Angeles Times ανέδειξε το πρόβλημα ζητώντας και μια δήλωση από την Σαρλίζ Θερόν.

Η

Θερόν είναι μια από τις εξέχουσες φωνές στον αγώνα των γυναικών της βιομηχανίας για ισότητα φύλων. Όταν ρωτήθηκε για το γεγονός πως καμία γυναίκα δημιουργός δεν επιβραβεύτηκε με υποψηφιότητα, ήταν άκρως καταγγελτική.

«Είναι πολύ σκληρό. Γίνεται ως και ανησυχητικό όταν σκεφτεί κανείς ότι οι γυναίκες σκηνοθέτιδες παλεύουν για να βρουν περισσότερες ευκαιρίες. Εκπροσωπούν το 10% των σκηνοθετών στη βιομηχανία μας, και όταν έχεις μια τόσο καλή χρονιά όπως η φετινή, είναι τρομερά ενοχλητικό. Καμία γυναίκα δεν θέλει να είναι υποψήφια επειδή αυτό είναι το σωστό να συμβεί. Είναι πραγματικά γελοίο και καθόλου ωραίο. Είναι πολύ δύσκολο αυτό και άδικο, γι΄αυτό δεν πρέπει να σταματήσουμε τον αγώνα μας. Πρέπει να κάνουμε θόρυβο μέχρι να μας ακούσουν και να τιμήσουν αυτές τις ιστορίες που λέμε».

‘Οταν όμως η Σαρλίζ Θερόν ρωτήθηκε για το ότι την ταινία Bombshell που καταπιάνεται με τρεις γυναίκες, την σκηνοθετεί άντρας σκηνοθέτης, θέλησε να υπερασπιστεί τον Τζέι Ρόουτς λέγοντας «δεν είναι μόνο οι γυναίκες που μπορούν να πουν μια γυναικεία ιστορία».

Η στάση της Θερόν είναι σωστή, αν και δεν διακρίνεται μέσα από τα λόγια της ξεκάθαρα. Όντως, καμία γυναίκα σκηνοθέτις δεν θα πρέπει να είναι υποψήφια επειδή είναι γυναίκα. Θα πρέπει να είναι γιατί έχει μια τέτοια ιστορία, μια τέτοια αφήγηση που αξίζει να μπει καλλιτεχνικά στις υποψήφιες για βραβείο. Κι η αλήθεια είναι πως από τους 5 σκηνοθέτες που διεκδικούν τη Χρυσή Σφαίρα, δεν υπάρχει ούτε ένας που να μπορεί να βγει για να αντικατασταθεί για παράδειγμα από την Γκρέτα Γκέργουιγκ που σκηνοθετεί τις Μικρές Κυρίες. Ίσα ίσα που ο 6ος στη σειρά θα έπρεπε να είναι ο Νόα Μπάουμπακ για το Marriage Story.

Το πρόβλημα στις απονομές είναι ότι υπάρχουν μόλις 5 θέσεις και κάθε χρόνο βγαίνουν γύρω στις 9-12 ταινίες που θα μπορούσε ο σκηνοθέτης τους να βραβευθεί. Φέτος, όπως και πέρσι, υπήρξε και η ιδιαιτερότητα να μπει ο Μπονγκ Γιουν-Χο που σκηνοθετεί ξενόγλωσση, κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει. Και σίγουρα ο Χο δε θα μπορούσε να λείπει.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ζήτημα πως οι παραγωγοί δεν εμπιστεύονται σε γυναίκες ιστορίες όπως αυτή του Joker ή του Marriage Story ή ακόμα και του 1917, που είναι μια πολεμική εποποιία.

Keywords
Τυχαία Θέματα