Η γυμνάστρια Ιωάννα Λυρώνη μάς μυεί στα μυστικά του pilates: ποια προβλήματα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά αυτό το είδος άσκησης

14:28 9/11/2019 - Πηγή: People

«Είμαστε τόσο νέοι όσο νέα είναι και η σπονδυλική μας στήλη». Με αυτή τη φράση ο Γερμανός Joseph Pilates, ο οποίος έπασχε από ραχίτιδα και άσθμα, εμπνεύστηκε το 1920 μια εξειδικευμένη μέθοδο γυμναστικής – θεραπείας που σύντομα έμελλε να επαναπροσδιορίσει όσα θεωρούσαμε δεδομένα για την υγεία, το pilates. Η 23χρονη γυμνάστρια από την Κρήτη Ιωάννα Λυρώνη μάς μυεί στα μυστικά του.

Από τη Γεωργία Χαλκιά

– Τα τελευταία χρόνια το pilates είναι ευρέως διαδεδομένο. Τι απαντάς σε όσους υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο είδος άσκησης είναι υπερεκτιμημένο;

Το pilates έχει μια διάρκεια στον χρόνο, σε αντίθεση με άλλες τεχνικές που συστήνονται κατά καιρούς, καθώς πρεσβεύει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι μέθοδος αποκατάστασης τραυματισμών που έχουν καταπονήσει το σώμα μας. Στο παρελθόν ταλαιπωρούσα πολύ το σώμα μου με βάρη και είδα μεγάλη βελτίωση πρώτα απ’ όλα στον ίδιο μου τον εαυτό. Γι’ αυτό ξεκίνησα σεμινάρια ώστε να εξελίξω τις γνώσεις μου πάνω στους τραυματισμούς και την αποκατάστασή τους. 

– Τι όργανα χρησιμοποιούνται στην προπόνηση και πώς επιδρούν στο σώμα;

Το πιο διαδεδομένο όργανο είναι το reformer, το οποίο θυμίζει κρεβάτι. Για να το χρησιμοποιήσεις, χρειάζεσαι την καθοδήγηση του εκπαιδευτή. Εκείνος θα παρατηρήσει το σώμα και τη σωστή στάση ώστε η άσκηση να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεδομένου ότι το σώμα μας χρησιμοποιεί την ίδια του την αντίσταση, ανοίγει πολύ η σπονδυλική στήλη. Αυτός είναι και ο στόχος για μια υγιή ζωή.

– Το pilates πρεσβεύει την «τέχνη του ελέγχου». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Είναι μια γυμναστική που θέλει πλήρη αυτοσυγκέντρωση. Δεν μπορεί να αποσπάται η προσοχή σου σε άλλα πράγματα, διότι χάνεις αυτομάτως την ισορροπία και δεν ελέγχεις σωστά την αναπνοή σου. Η αναπνοή είναι το Α και το Ω.

– Σου έχει συμβεί κάποιο ακραίο περιστατικό, αλλά και κάποιο πρόβλημα που κατάφερες να αποκαταστήσεις με αυτή την τεχνική;

Μια περίπτωση που δεν θα ξεχάσω είναι ενός αθλητή με διαλυμένο γόνατο. Ύστερα από χειρουργείο, του είχαν βάλει λάμες και ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι. Στόχος ήταν να τον επαναφέρω στην καθημερινότητά του μέσω της αποκατάστασης, κάτι που συνέβη. Είναι πολύ σημαντικό ότι περπάτησε και πάλι χωρίς προβλήματα. Στην Ελλάδα οι φυσικοθεραπευτές κάνουν τη δουλειά του γυμναστή, όμως θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία.

Με το pilates ένας οργανισμός μπορεί να επανέλθει στον μισό χρόνο απ’ ό,τι με τη φυσικοθεραπεία. Για τα ελληνικά δεδομένα, είναι υψηλό το κόστος, αλλά ξέρεις ότι εάν το επιλέξεις, θα δεις μεγάλη διαφορά στο σώμα σου, και εσωτερικά και εξωτερικά. Υπάρχουν και οικονομικές λύσεις σε μεγάλα γυμναστήρια, όμως ένας personal trainer θα σε καθοδηγήσει πιο σωστά δίνοντας βάση στη λεπτομέρεια.

– Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Ήρθα στην Αθήνα ώστε να αποκτήσω αρκετή εμπειρία και μελλοντικά σκέφτομαι να φύγω στο εξωτερικό. Θα ήθελα να γυρίσω πίσω στην Κρήτη τη στιγμή που θα νιώσω ότι έχω εξελιχθεί όσο περισσότερο γίνεται. 

Φωτογραφίες: Στέφανος Παπαδόπουλος

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί την Κυριακή μαζί με το Έθνος της Κυριακής

Keywords
Τυχαία Θέματα