Γκρέτα Τούνμπεργκ: Η αποστομωτική απάντησή της για το σύνδρομο Άσπεργκερ μόλις αποκάλυψε κάτι τρομακτικό

18:04 2/9/2019 - Πηγή: People

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν είναι μία τυχαία 16χρονη και είτε τη συμπαθεί κανείς είτε όχι, είτε επικροτεί αυτό που κάνει είτε όχι, ο ακτιβισμός της για το περιβαλλοντικό μας μέλλον δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα.

Και ναι, δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, και ναι πολλά μπορεί να πει κανείς για το υπόβαθρο της μαθήτριας που αποφάσισε να αφήσει ζωή και σχολείο στην άκρη για να επισημάνει όσο πιο ηχηρά γίνεται την καταστροφή που συντελείται με την κλιματική αλλαγή, όμως, αυτό που κατάφερε να αποδείξει μόλις, με ένα σοβαρό και αυστηρό μήνυμά της στο Facebook

ήταν κάτι πολύ χειρότερο, από αυτό που ίσως περιμέναμε όλοι.

Λίγους μήνες πριν, σε συνέντευξη της στη Σουηδική τηλεόραση, η 14χρονη τότε Γκρέτα αποκάλυπτε ότι έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Άσπεργκερ, αυτό ακριβώς που βρήκαν οι επικριτές της για τη «χτυπήσουν» και να εξηγήσουν την παρορμητική, κάποτε φαινομενικά αψυχολόγητη συμπεριφορά της.

Και κάπως έτσι, η μικρή χωρίς να κουνήσει το μικρό της δάχτυλο, χωρίς μεγάφωνα και πανό κατάφερε να αποδείξει το προφανές: ότι ο κόσμος θα αργήσει πολύ να αλλάξει και ότι το χτύπημα κάτω από τη ζώνη θα είναι πάντα το όπλο του μέτριου, του ασήμαντου, του κακεντρεχούς.

Τι προηγήθηκε, ωστόσο, της αυστηρής απάντησης της έφηβης ακτιβίστριας; Σαφώς και πολλοί δεν βλέπουν με καλό μάτι την «απόβαση» της στη Νέα Υόρκη και την εν γένει προσπάθειά της να κινητοποιήσει συνομήλικους της να δράσουν για την καταστροφή του πλανήτη από τις πολυεθνικές και τη βαριά βιομηχανία που καταστρέφει τους τελευταιούς πνεύμονες πρασίνου.


Κάποια Μέσα θεώρησαν σωστό να ανασύρουν την ίδια της την εξομολόγηση και προκειμένου να αποφύγουν τους σεξιστικούς χαρακτηρισμούς που αποδίδονται σε κάθε ενήλικη γυναίκα που παλεύει για κάτι ανώτερο (υστερική, αλλοπρόσαλλη, κ.λπ), χρησιμοποιήσαν το γεγονός ότι η έφηβη παλεύει με το Άσπεργκερ και το φάσμα του αυτισμού.

«Οταν αυτοί που σε μισούν, εστιάζουν στο πώς είσαι εξωτερικά και στα χαρακτηριστικά σου που σε κάνουν διαφορετική, σημαίνει ότι δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Και τότε ξέρεις ότι κερδίζεις! Έχω Άσπεργκερ και αυτό σημαίνει ότι είμαι κάπως διαφορετική από τα συνηθισμένα. Και το να είσαι διαφορετικός -υπό συγκεκριμένες συνθήκες- είναι υπερδύναμη», έγραψε στο Facebook η Τούνμπεργκ, παίρνοντας με το μέρος της ακόμη και εκείνους που μέχρι σήμερα στέκονταν με επιφύλαξη απέναντι στον ακτιβισμό της.

Η ανάρτησή της δεν προκάλεσε απλώς αίσθηση και κύματα συμπάθειας προς το πρόσωπό της, δεν κοινοποιήθηκε ακόμη και από βουλευτές με επιρροή, όπως η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, αλλά ανέδειξε κάτι τόσο τρομακτικό, όσο αυτό που πολεμά η νεαρή Σουηδή: τη μικρότητα όσων προσπαθούν να αντιπαρατεθούν ιδέες και ιδανικά με χαρακτηρισμούς, ταμπέλες και ρατσισμό.

Και αυτό απλώς δείχνει το πόσος δρόμος απομένει ακόμη για να αλλάξουμε…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γκρέτα Τούνμπεργκ, Άσπεργκερ,gkreta tounbergk, aspergker