Rhodium: Η μπάντα που μετατρέπει πραγματικές ιστορίες σε τραγουδια

18:30 2/10/2019 - Πηγή: People

Οι Rhodium είναι μια power metal μπάντα που αν και μέτρα μόλις δυο χρόνια ζωης έχει ήδη στο ενεργητικό της ένα ολοκληρωμένο album (scream into the void) το οποίο κατάφερε να κερδίσει τη μεγάλη αποδοχή του κοινού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σήμερα ένα χρόνο μετά από αυτή τη κυκλοφορία είναι έτοιμοι να επιστρέψουν με ακόμη ένα album το οποίο θα έχει τίτλο «Sea of the dead», ανανεωμένο line up

και ακόμη πιο ατμοσφαιρικά αλλά ταυτόχρονα και δυναμικά κομματια.  Το χειμώνα του 2019 αναμένεται να  κυκλοφορήσει και το νεο τους άλμπουμ »Sea of the Dead».

Τα τραγούδια τους θιγουν διαχρονικα κοινωνικά θέματα όπως  ο πόλεμος, η κατάθλιψη, η αγάπη, ο ιδανικός κόσμος, η βοήθεια που πρέπει να ζητά κάποιος που παίρνει εξαρτήσεις, να μην εγκαταλείπει κάποιος τα όνειρα του και άλλες ανησυχίες. Αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται και από το τραγουδι που κυκλοφόρησαν μόλις δυο μέρες πριν με τίτλο «Delirio» το οποίο συνοδεύεται από ένα άκρως αντιπροσωπευτικό του τίτλου του video clip. Προκειται για μια πραγματική ιστορία η οποία μετατράπηκε σε στίχους, οπτικοποιήθηκε και στέλνει το δικό του δυνατό μήνυμα.

Αν και παρακολουθώ την πορεία της μπάντας από τη πρώτη μέρα δημιουργίας της, η κυκλοφορία του Delirio στάθηκε αφορμή να με κάνει να θέλω να μάθω περισσότερα για την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτό αλλά και για όσα οι Rhodium πρεσβεύουν.

Η συνάντησή μας με τα μέλη του συγκροτήματος αλλά και τη στιχουργό των κομματιών, Ασπασίας Πίζγα (το επάγγελμα της είναι ψυχολόγος) έγινε στο στούντιο όπου κάνουν τις πρόβες τους. Το κλίμα που υπάρχει ανάμεσά τους θυμίζει εκείνο της παρέας που αγαπάμε να βρισκόμαστε και να περνάμε μαζί τους ατέλειωτες ώρες. Όταν όμως αποφασίζουν να «δουλέψουν» τα πράγματα σοβαρεύουν κι εκεί δε χωράνε λάθη.

Όσο οι Rhodium προβάρουν τα νέα τους κομμάτια εν αναμονή και του live  που θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου στο Crow Club συζητάμε με την Άσπα για το Delirio.

Η ιστορία του Delirio είναι ουσιαστικά η ιστορία μιας ασθενούς σου. Πως σκέφτηκες να πάρεις αυτή την ιστορία και να την κάνεις τραγουδι;

Η μουσικη του τραγουδιού είχε ήδη γραφτεί από τους Rhodium. Τα παιδιά μου έβαλαν να ακούσω αυτό που είχαν γράψει και μου ζήτησαν να γράψω τους στίχους. Την πρώτη φορά που το άκουσα βρισκόμουν στο αυτοκίνητο. Ακούγοντας τη μουσικη αυτό που είπα αμεσως είναι «αυτό δεν είναι μουσική, είναι Delirio». Μου ήρθε εντελώς αυθόρμητα. Το συναίσθημα που μου δημιουργούσε ήταν απίστευτα έντονο. Το ίδιο βράδυ, όταν πήγα σπίτι σκέφτηκα πως στο γραφείο μου έχω ακούσει μια ιστορία που θα μπορούσε να ταιριάξει απόλυτα με αυτόν τον τίτλο και τη μουσική. Προκειται για την ιστορία μιας κοπέλας που με είχε επισκεφθεί στο γραφείο μου. Επικοινώνησα μαζί της για να ζητήσω την άδειά της προκειμένου να γράφουν οι στίχοι του κομματιού αλλά και το σενάριο του clip. Ήταν πολύ θετική στο άκουσμα της ιδέας μου ζητώντας όμως μέσα από όλο αυτό να μπορέσει να περαστεί και ένα κοινωνικό μήνυμα για την ψυχική υγεία.

Θες  να μας πεις μερικά πράγματα για αυτή την ιστορια;

Πρόκειται για ένα κορίτσι που από πολύ μικρή ηλικία ζούσε με παραισθήσεις και αδυνατούσε να καταλάβει αν όσα τις συμβαίνουν είναι αλήθεια ή αν ανήκουν στον κόσμο των παραισθήσεων. Αυτό ήταν κάτι που δυστυχώς δεν μπορούσε να πει σε κανέναν μέχρι που έγινε αντιληπτό και η κοπέλα χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Εκεί άρχισε να βλέπει τους πάντες ως «κακούς», αρνούνταν να συνεργαστεί με το προσωπικό, με τον γιατρό της. Νόμιζε πως όλοι θέλουν να την εκμεταλλευτούν, δεν έπαιρνε την θεραπεία της με αποτέλεσμα η κατάστασή της να επιδεινώνεται. Όλο αυτό τις δημιούργησε αυτοκτονικές τάσεις αλλά και στο να τραυματίσει ένα από τα άτομα του προσωπικού. Στο βίντεο βέβαια φαίνεται να τον σκοτώνει αλλά αυτό έγινε για τις ανάγκες του σεναρίου. Να πούμε βέβαια πως στην πορεία, ο άνθρωπος που τραυμάτισε αποδείχθηκε πως την είχε κακοποιήσει. Όταν ξεκίνησε να παίρνει κανονικά την αγωγή της μπόρεσε να σταθεί στα πόδια της και πλέον η ζωή της έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Ποσό εύκολο είναι μια τέτοια ιστορία να γίνει στίχοι και στη συνέχεια να μπορέσει να οπτικοποιηθει;

Ήθελα οι στίχοι να γράφουν με τέτοιο τρόπο που να φαίνεται σαν να τους έχει γράψει ο άνθρωπος που τα έζησε όλα αυτά. Αν προσέξετε τους στίχους δείχνουν ακριβώς όλα όσα νιώθει κάποιος που μπαίνει μέσα σε ένα ντελίριο, πως νιώθει κάποιος όταν βλέπει ότι χάνει τον εαυτό του. Αυτό το χάσιμο της πραγματικότητας δεν αφορά βέβαια μόνο τους ψυχικά ασθενείς αλλά όλους μας γιατί όλοι μπορεί κάποια στιγμή να χάσουμε τον εαυτό μας αλλά αυτό το τραγουδι είναι και ένα μήνυμα πως πρέπει να σταθούμε δυνατοί και να τον ψάξουμε ξανά.

Η κοπέλα που με την ιστορία της σε ενέπνευσε, είδε το clip;

Ήταν η πρώτη που είδε το clip. Το πρώτο πραγμα που μου είπε στα πλαίσια του χιούμορ ήταν «το κάνατε πολύ αιμοβόρικο». Στη συνέχεια μου είπε πως αν το δουν έστω και πέντε άτομα και νιώσουν όπως ένιωσε εκείνη και ταυτιστούν μαζί της θα είναι πολύ ικανοποιημένη.

Έχουν υπάρξει άτομα μετά την κυκλοφορία του clip που να επικοινώνησε μαζί σου λέγοντάς σου ότι το είδε και ταυτίστηκε;

Είναι τρομερό, γιατί το πρώτο μήνυμα που πήρα μετά τη κυκλοφορία του clip ήταν από έναν νεαρό που μου είπε πως πέρασε πέντε χρόνια με ηλεκτροσπασμοθεραπειες, άλλες πολύ βαριές θεραπείες προκειμένου να μπορέσει να βρει τον εαυτό του. Νοσηλεύτηκε πολλές φορές σε διαφορετικές κλινικές, αντιμετώπισε πολλές και διαφορετικές συμπεριφορές και άργησε πολύ να φτιάξει τη ζωή του. Ευτυχώς το μήνυμά του έκλεινε θετικά αφου κατάφερε να βρει τη σωστή θεραπεία και να προχωρήσει τη ζωή του.

Τα υπόλοιπα κομματια των Rhodium θα έχουν τη δίκη σου υπογραφη;

Ναι, στο album που θα κυκλοφορήσει θα υπάρχουν ακόμη εννιά κομμάτια σε δικούς μου στίχους. Μάλιστα τα επτά εξ αυτών θα είναι επίσης πραγματικές ιστορίες. Κάθε ιστορία είναι μια ιστορία ενός πραγματικού ανθρώπου που μας μεταφέρει ακριβώς αυτά που έζησε.

Πιστεύεις ότι αυτή η αλήθεια λείπει σήμερα από τη μουσικη;

Τα τελευταία χρόνια αυτό που παρατηρώ είναι πως όλο και περισσότερες μπάντες μπαίνουν στη διαδικασία να γράψουν κάτι που όταν το ακούσει το κοινό να πάρει έστω και την παραμικρή βοήθεια. Η μουσική ας μην ξεχνάμε είναι φίλος, συνταξιδιώτης, η παρέα που κάποιες στιγμές μπορεί να μας λείπει.

Δίκη σου ιστορία έχεις γράψει ποτέ;

Έχω γράψει ναι. Ένα από τα τραγούδια του Sea of the Death είναι δικό μου αλλά δε θα πω ποιο είναι. Δεν το ξέρουν ούτε οι Rhodium.

Είναι τόσο εύκολο όμως να κάνεις την πραγματικότητα τραγουδι;

Οι καλύτεροι στίχοι που εγω έχω ακούσει είναι εκείνοι που μιλούν μέσα μας.

Οι ιστορίες που επιλέγεις να μετατρέψεις σε στίχους είναι εκείνες που σε έχουν επηρεάσει περισσοτερο;

Για μένα το πιο σημαντικό είναι να δωθούν κάποια μηνύματα στην κοινωνία. Συναντώ καθημερινά πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις πολλές από τις οποίες είναι και ιδιαίτερα απογοητευτικές. Είναι άλλωστε γνωστό πως βιώνουμε μια εξαιρετικά κακή εποχή. Είναι λοιπόν σημαντικό μέσα από το κάθε τραγούδι να δίνεται και ένα μήνυμα. Στον δίσκο υπάρχει ένα τραγούδι που μιλά για την παιδεραστία. Αναφέρεται σε έναν γονιό που μαθαίνει πως κάποιος κακοποιεί το παιδί του, δεν μπορεί να βρει το δίκιο του πουθενά και τελικά φτάνει στην αυτοχειρία.

Αυτό που εγω παρατηρώ είναι πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έξαρση των εγκλημάτων γύρω μας. Σε τι πιστεύεις ότι οφείλεται αυτο;

Πέραν της οικονομικής κρίσης, υπάρχει και η κρίση αξιών. Είναι σημαντικό λοιπόν να πούμε στους γονείς να αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο στα παιδιά τους προκειμένου να μεγαλώσουν ευτυχισμένους ανθρώπους. Ένα μήνυμα που εγω θα ήθελα να δώσω μέσω των στίχων μου είναι πως όσοι νιώθουν να βρίσκονται σε απόγνωση ή αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα, να βρουν το θάρρος να μιλήσουν.

Κάπου εκεί τελείωσε και η πρόβα τους συγκροτήματος και δε γινόταν να μη ρωτήσουμε και εκείνους μερικά πράγματα.

Αυτή τη περίοδο ετοιμάζεται το νέο σας δίσκο με ανανεωμένο Line up. Τι αλλαγές θα δούμε στον ήχο σας και τι να περιμένουμε από τους Rhodium;

Lucas: Ο ήχος μας έχει γίνει πιο heavy. Με την προσθήκη του Sergio Telli στην μπάντα ως δεύτερου lead κιθαρίστα είχαμε τη δυνατότητα να είμαστε παικτικά πιο ευέλικτοι και να δώσουμε προς τα έξω ένα πιο δεμένο αποτέλεσμα.

Το Delirio είναι μια πραγματική ιστορία, θέλω να μου πείτε τις αντιδράσεις σας όταν πήρατε τους στιχους και σας εξήγησε η Άσπα όσα κρύβονται από πίσω.

Lucas: Είχαμε γράψει τη μουσική και αυτό που μας έβγαζε ήταν κάτι πολύ έντονο επομένως θέλαμε αντίστοιχα έντονοι να είναι και οι στίχοι του. Έτσι ζητήσαμε τη βοήθεια της Άσπας που έχει γράψει και τους περισσότερους στιχους των κομματιών μας. Όταν είδαμε τους στιχους νιώσαμε σαν το ένα να έχει γραφτεί για το άλλο. Έδεσαν απόλυτα.

Και η πλειοψηφία των υπολοίπων κομματιών όμως θα βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες. Είναι κάτι που θα δούμε να συμβαίνει και σε επόμενους δίσκους σας;

Lucas: Μας αρέσει τα τραγούδια μας να μην μιλάνε για γενικότητες αλλά να πραγματεύονται ένα συγκεκριμένο θέμα. Να έχουν μια αρχή μέση και τέλος,

Στο live σας τι να περιμένουμε ;

Lucas: Θα ακούσετε ένα δείγμα του δίσκου που έρχεται αλλά και κομματια από τον προηγούμενο.

Ποια είναι τα μηνύματα που έχετε λάβει για το Delirio;

Lucas: Αν και έχουν περάσει μόλις λίγες μέρες από την κυκλοφορία του έχουμε λάβει τόσα πολλά και ενθαρρυντικά μηνύματα που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι έχουμε πετύχει το σκοπό μας.

Sergio: Το ξεχωριστό είναι ότι άρεσε ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τη metal.

Sergio, πως αποφάσισες να μπεις στους Rhodium;

Sergio: Είναι λίγο αστεία ιστορία. Κάποτε τα παιδιά έψαχναν τραγουδιστή. Όποτε πάλευα για τη θέση που έχει ο Mike Livas σήμερα. Βέβαια όταν έμαθα ότι πήραν τον Mike σκέφτηκα «εντάξει και εγω αυτόν θα διάλεγα». Μου άρεσαν οι Rhodium από όταν ξεκίνησαν. Κάποια στιγμή πήρα μέρος σε ένα jam στο YouTube που έτυχε να δει ο Λουκάς. Εκείνη την περίοδο έτυχε να ψάχνουν κιθαρίστα, επικοινώνησε μαζί μου και πραγματικά νιώθω τυχερός που πλέον ειμαι μέλος της μπάντας.

Από τα κομμάτια που θα κυκλοφορήσουν ποιο είναι το αγαπημένο σου;

Sergio: Λατρεύω το «Man of honor». Είναι ένα πολύ δυναμικό κομμάτι, έχει εκρήξεις. Είναι αυτό που με έχει πιάσει απόλυτα.

Αυτό θα είναι το πρώτο σου live με τους Rhodium;

Sergio: Ναι, ανυπομονώ πολύ για αυτό και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί είναι δύσκολο να βρεις ανθρώπους που να μπορείς να συνεννοηθείς. Αν και ειμαι λίγο καιρό στη μπάντα έχουμε περάσει τόσα πολλά. Αυτό που με είχε κάνει να τους ξεχωρίσω από την πρώτη στιγμή είναι η οργάνωση τους.

Ένα μήνυμα που θέλετε να στείλετε στο People;

Sergio: Να μείνετε αληθινοί. Το γεγονός πως εμείς ως μια heavy metal μπάντα έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε μέσα από το People είναι εξαιρετικά σημαντικό και πραγματικά σας ευχαριστούμε για αυτό.


Περισσότερα για τους Rhodium μπορείτε να μάθετε από τη σελίδα τους στο facebookfacebook

Keywords
τραγουδια, τραγουδια, heavy metal, power, ζωης, scream, void, ελλαδα, sea, video, νέα, crow, club, μουσικη, οφείλεται, heavy, lucas, συγκεκριμένο, live, mike, jam, youtube, people, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη, ξανα, κοινωνια, μιλα, βιντεο, αδεια, αυτοκινητο, ηχος, θαρρος, θεμα, καταθλιψη, μουσικη, ονειρα, στιχοι, τα νεα, υγεια, people, youtube, αγαπη, αγωγη, ασπα, ανθρωπος, απιστευτα, αστεια, αφορμη, βοηθεια, βραδυ, γεγονος, γινει, γονεις, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δειγμα, δυναμικο, εγινε, ευκολο, ειπε, υπαρχει, εποχη, επτα, ερχεται, ζωη, ζητα, ζωης, ιδιο, ηλικια, θυμιζει, ηχο, κλιμα, λαθη, λειπει, μαζι σου, μηνυματα, μπορεις, μπορειτε, ουσιαστικα, οφείλεται, παιδι, παιδια, σεναριο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σπιτι, φτανει, φορα, χιουμορ, ωρες, club, crow, δικιο, heavy metal, jam, heavy, ιδιαιτερα, κομματι, κοπελα, mike, ποδια, power, σκοτωνει, της παρεας, τυχερος, θελω να, θεματα, θετικα, ξεκινησε, sea
Τυχαία Θέματα
Rhodium,