#Love Yourself: Η λέξη που τρέμεις – κι όμως μπορεί ν’ αλλάξει τη ζωή σου

19:38 25/6/2019 - Πηγή: People

Ιnner peace, wellness, yoga retreat, κινόα, γάλα από αμύγδαλα, meditation και λίγο τσάι στη Σαχάρα…

Καλώς ήρθατε στον κόσμο του κάνω-ό,τι-ακούω-από-τους-άλλους-για-να-βρω-τον-εαυτό-μου!

Να δω τι θα τον κάνεις, άμα τον βρεις… Θα του μιλήσεις ή θα του γυρίσεις την πλάτη, γιατί δεν τον αναγνωρίζεις ή ίσως δεν θέλεις καθόλου να ξέρεις αυτόν τον τύπο;

Έχουμε μπει όλοι σε ένα τρελό κυνηγητό αυτοβελτίωσης και ανάτασης ψυχής –άφραγκοι γαρ– και κουρασμένοι από την 10ετή κρίση περάσαμε

στο τελευταίο στάδιο του πένθους και βρήκαμε καινούριο κοσκινάκι.

Not bad at all, από την άλλη.

Καλύτερα να προσπαθώ να κάνω κάτι καλύτερο για εμένα παρά να προσπαθώ να αποδείξω στους άλλους πόσο σημαντικός τύπος είμαι, για να με θαυμάσουν, να με αποδεχτούν και μετά να τους βρίζω και από πάνω για το πόσο λίγοι είναι και για το πώς είναι δυνατόν να με θέλουν και να εκλιπαρούν για την παρέα μου. Το λέω από προσωπική εμπειρία.

Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να βρεις την εσωτερική σου γαλήνη όταν έχεις παιδιά, δουλειά, ανεκπλήρωτα όνειρα, μνησικακίες, ελαττώματα, ανασφάλεια, περηφάνια, γονείς και οικογενειακά τραπέζια και μια καθημερινότητα την οποία εσύ οργάνωσες και σε κυνηγάει;

#LoveYourSelf: Γιατί φοβόμαστε να χαρούμε; Μερικές σοκαριστικές, αλλά χρήσιμες απαντήσεις

Το πιο πιθανό είναι να πας στη «Γαλήνη», δίπλα στου ΣΙΝΟΥΡΗ, εδώ πιο πάνω, στην Κηφισιά!

Μάθαμε τον OSHO-Ζorba the Buddha* και ξεχάσαμε τον ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ Κ. Καβάφη: «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις…»

Δυστυχώς, η εσωτερική γαλήνη δεν πωλείται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, ούτε σε χάπι στο πλησιέστερο φαρμακείο της γειτονιάς. Δεν μας τη χαρίζει κανένας εξωτερικός παράγοντας. Λέγεται ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ.

Άρα… μέσα μας είναι. Δεν λέω, σίγουρα βοηθάει η μουσική, ένας περίπατος στη θάλασσα, μια ζεστή αγκαλιά, μια ωραία εικόνα, ένα ωραίο κείμενο…

Όμως, αν κάτσουμε ήσυχα και ακούσουμε το σώμα μας, τότε θα βρούμε αυτούς τους γνώριμους πόνους στο στομάχι, που τελικά δεν έφυγαν. Και αμέσως μετά, πολλές δικαιολογίες για το από πού προκύπτει αυτός ο πόνος. Όχι, δεν σου έπεσε βαρύ το γάλα αμυγδάλου. Οι δικαιολογίες δεν σε πάνε μπροστά, δεν εξελίσσουν ούτε εσένα, ούτε τη ζωή, ούτε τη δουλειά σου.

Για εμένα, η λέξη που δυστυχώς ξεχνάω, αλλά προσπαθώ να κυνηγάω, είναι μία. Ταπεινοφροσύνη. 

Δύσκολη. Παρεξηγημένη. Ξεχασμένη. Συχνά μπερδεύεται με τη θυματοποίηση (χωρίς να ταυτίζεται) και έρχεται μετά από μεγάλη εσωτερική πάλη των πολλών μου εαυτών…

Μπορείς να είσαι ταπεινός μέσα στη μέρα σου; Με τους ανθρώπους. Με το Εγώ σου. Με την τρέλα σου. ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ. Μπορείς; Δύσκολο, αλλά γίνεται. Πρέπει πρώτα να γονατίσεις μέσα σου. Η πολυδιαβασμένη σε quotes «προσευχή της γαλήνης» είναι ένας τρόπος για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάχυ (που έλεγε η γιαγιά μου) μέσα μας. «Θεέ μου, δώσε μου τη γαλήνη να δέχομαι τα πράγματα που δεν μπορώ να αλλάξω, το κουράγιο να αλλάξω αυτά που μπορώ και τη σοφία να γνωρίζω τη διαφορά».

* Ο Όσσο (πραγματικό όνομα Τσάντρα Μοχάν Ζαΐν) ήταν Ινδός μυστικιστής φιλόσοφος και πνευματικός διδάσκαλος, ο οποίος πίστευε στη λογική του «Zorba the Buddha». Google it.

Δημήτρης Αργυρόπουλος 

([email protected],

instagram: dimitrisargyropoulos

Keywords
Τυχαία Θέματα