Daxing: Το νέο αεροδρόμιο του Πεκίνου είναι ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα σε σχήμα αστερία

16:49 25/9/2019 - Πηγή: People

Όσοι έχουν ταξιδέψει από και προς την Άπω Ανατολή, έχουν να μιλάνε για τα αεροδρόμια της πρωτεύουσας της εκάστοτε χώρας που βρέθηκαν. Τόκιο, Μπανγκόκ και κυρίως Σιγκαπούρη, διαθέτουν εγκαταστάσεις που καθιστούν τα αεροδρόμια τους τα καλύτερα στον κόσμο, με της Σιγκαπούρης να έχει βραβευθεί. Τώρα θα υπάρχει ακόμα ένα αεροδρόμιο που θα προκαλεί περηφάνια στους ντόπιους.

Πρόκειται για το Daxing Airport στο Πεκίνο, ένα αεροδρόμιο που έγινε για να υπάρξει μια αποσυμφόρηση πτήσεων από το Beijing Capital

Airport που είναι το δεύτερο σε επίπεδο κίνησης παγκοσμίως μετά την Ατλάντα, και να αναλάβει αυτό τη σύνδεση της πρωτεύουσας με τις βόρειες περιοχές της Κίνας. Άλλωστε, στο Μουντομπάσκετ υπήρξαν πολλά παράπονα για τις αεροπορικές συνδέσεις.

Φυσικά το Daxing δεν έγινε γι΄αυτό. Σχεδιαζόταν και χτιζόταν για πάνω από 4 χρόνια από την Ζάχα Χαντίντ, τη διάσημη Ιρακινή αρχιτέκτονα με στόχο να μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις για τα περίπου 170 εκατομμύρια τουριστών που υπολογίζεται πως θα επισκεφθούν την Κίνα ως το 2025, ενώ είναι σχεδιασμένο για να μπορεί να εξυπηρετεί ως και 40 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, διαθέτοντας μάλιστα και τον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό στον κόσμο..

Οι Ολυμπιακοί του 2020 και οι αθλητικές διοργανώσεις σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ που θα ακολουθήσουν στην Άπω Ανατολή, θα μετατρέψουν την Κίνα σε έναν ενδιάμεσο σταθμό ή σταθμό σύνδεσης.

Στα εγκαίνια του Daxing που έγιναν σήμερα το πρωί και παρευρέθηκε ο Ζι Ζινπίνγκ, ο κόσμος αντίκρυσε από αέρος έναν αστερία έκτασης 700.000 τ.μ. ή 98 γήπεδα ποδοσφαίρου και από μέσα εγκαταστάσεις με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Ή, για την ακρίβεια, με την επόμενη λέξη της τεχνολογίας.

Ευρισκόμενο στα 29 μίλια από την πλατεία Τιεν αν Μεν, προς τα βόρεια του Πεκίνου, το Daxing οδήγησε πρώτα σε δημιουργία υποδομών μεταφοράς. Χτίστηκαν υπόγειοι σταθμοί και νέοι δρόμοι για αστικές συγκοινωνίες.

Εσωτερικά διαθέτει ρομποτικά πάνελ στα οποία μπορεί να γίνει το check in και να βρει ο κάθε ταξιδιώτης την πύλη του, αφού τα πάνελ έχουν ρύθμιση για αναγνώριση προσώπου. Κάτω από το πάτωμα υπάρχουν μηχανισμοί θέρμανσης που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή που παρέχεται από τα φωτοβολταϊκά. Τα τζάμια που περιβάλλουν τους τερματικούς έχουν φίλτρα που εμποδίζουν την ακτινοβολία να εισέλθει σε ένα ποσοστό 60%.


Με αυτό το αεροδρόμιο το Πεκίνο γίνεται μόλις η τρίτη πρωτεύουσα παγκοσμίως με δύο αεροδρόμια διεθνών πτήσεων και οδεύει στο να γίνει ως το 2022 η κορυφαία πόλη της εναέριας μετακίνησης. Ήδη η British Airways, η Finnair και οι τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές της Κίνας έχουν ξεκινήσει τη μεταφορά τους στο αεροδρόμιο του Daxing.

Keywords
Τυχαία Θέματα