Climate Emergency: Αυτή είναι η λέξη του 2019 σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης

16:52 23/11/2019 - Πηγή: People

Ζούμε σε χρονιά αφύπνισης για το περιβάλλον και αυτό αποτελεί το επίκεντρο στα πάντα. Είτε με τη θετική χροιά είτε με την αρνητική, αυτή της αδιαφορίας προς τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων. Το Λεξικό της Οξφόρδης φρόντιζε πάντα να ξαφνιάζει με τις επιλογές του για τη λέξη της χρονιάς, μιας και έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια λέξεις που άπτονται της κοινωνικής πραγματικότητας. Στο παρελθόν είχε ανακηρυχθεί λέξη της χρονιάς το YOLO. Τώρα δεν υπάρχει καιρός για YOLO για

τους ανθρώπους. Και καλό θα είναι να μη συμβεί και για τον πλανήτη.

Γι΄αυτό οι υπεύθυνοι του Λεξικού της Οξφορδής αποφάσισαν να δώσουν προτεραιότητα στις δύο λέξεις που θα αποτελέσουν το κίνητρο της ανθρωπότητας στα επόμενα χρόνια. Climate Emergency. Κοινώς, έκτακτη ανάγκη για το κλίμα. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε.

Η χρήση της λέξης μέσα στο 2019 αυξήθηκε κατακόρυφα και το ποσοστό 100% είναι λίγο για να αποδώσει την αύξηση.

Το «Climate Emergency» είναι ένα δίπτυχο που δεν απασχολεί μόνο το Oxford Dictionary. Απασχολεί και τη Guardian.

Ένας δημοσιογραφικός όμιλος που δεν υπόκειται πουθενά πολιτικά και δεν εξυπηρετεί καμία σκοπιμότητα, αποφάσισε με κατεύθυνση της διευθύντριας Κάθριν Βάινερ να βάλει τη δημοσιογραφία για το περιβάλλον στο επίκεντρο.

Πέραν της ενημέρωσης στο τέλος κάθε κειμένου για την ανάγκη συνεισφοράς του αναγνώστη ώστε να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της απρόσκοπτα και να ενημερώνει για το περιβάλλον, η Guardian έβαλε πρόσφατα ειδική κατηγορία κι εκεί μπορεί κανείς να διαβάσει τις πάγιες θέσεις της συντακτικής ομάδας. Μάλιστα, οι άνθρωποι της Guardian θα χρησιμοποιούν πλέον τη φράση «Climate Emergency/Crisis» αντί του «Climate Change» που δεν δηλώνει ακριβώς το μέγεθος του κινδύνου.

Κι όλα αυτά ενώ ο πλανήτης βιώνει ακόμα μια καταστροφή στην Αυστραλία, με το καταφύγιο των κοάλα στη Νέα Νότια Ουαλία να έχει καταστραφεί κατά 80% και η απώλεια του πληθυσμού να υπολογίζεται σε αντίστοιχο ποσοστό.

Keywords
Τυχαία Θέματα