37ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθήνας: Τυφλός μαραθωνοδρόμος θα τρέξει χωρίς συνοδό για πρώτη φορά

17:06 8/11/2019 - Πηγή: People

Ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι ένα γεγονός με παγκόσμια απήχηση για όλους τους μαραθωνοδρόμους. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί προετοιμάζονται με στόχο να είναι πανέτοιμοι εδώ. Χρησιμοποιούν άλλους αγώνες που προηγούνται ως δυνατές προπονήσεις. Για κάποιους όμως δεν είναι μόνο η καλύτερη απόδοση που θέλουν να έχουν στην Αθήνα. Για κάποιους είναι και η δυνατότητα να τρέξουν για πρώτη φορά μόνοι τους.

Ο λόγος για τον 32χρονο Νοτιοκορεάτη μαραθωνοδρόμο Χαν Ντονγκ-Χο , ο οποίος είναι τυφλός και στους μέχρι τώρα Μαραθωνίους έτρεχε με συνοδό. Ο Χαν είχε την όραση του μέχρι το κολέγιο, όμως τότε εμφανίστηκε το σύνδρομο του Leber, μια νευροπάθεια που προκαλεί εκφυλισμό στα κύτταρα των ματιών. Στον 37ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας θα τρέξει χωρίς ανθρώπινο συνοδό. Θα έχει όμως ένα μηχάνημα που θα λειτουργήσει σαν τα μάτια του.

Πρόκειται για μια ειδική VR συσκευή, η οποία θα μετατρέπει σε ηχητικές εντολές τα ερεθίσματα που παίρνει από το εξωτερικό περιβάλλον και από την επαφή των πελμάτων με το οδόστρωμα και θα ενημερώνει τον αθλητή για το τι θα βρει μπροστά του. Είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, αφού η συσκευή θα καταγράφει και ηχητικά την κίνηση των δρομέων που θα προπορεύονται.

Για να μπορέσει να γίνει σωστά ο Μαραθώνιος, εδώ και μέρες ο Χαν πραγματοποιεί δοκιμαστικές διαδρομές με τη βοήθεια μιας ομάδας 10 επιστημόνων και τεχνικών, ώστε η συσκευή να αποκτήσει και μια μνήμη της διαδρομής και να ενημερώνει πιο νωρίς τον μαραθωνοδρόμο κι όχι λίγο πριν από ένα εμπόδιο, κάτι που θα δυσκολέψει την αντίδρασή του.

Τα δεδομένα περνούν μέσα από ένα ειδικό λογισμικό, και αφού τυγχάνουν επεξεργασίας, μεταδίδουν ήχους και φωνητικές εντολές στον τυφλό αθλητή, δίνοντας του οδηγίες για τα εμπόδια που έχει μπροστά του, για τους συναθλητές που έχει δίπλα του και φυσικά για την ποιότητα του οδοστρώματος αλλά και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει. Οι βραχιόνες της συσκευής θα αναπαράγουν διαφορετικό ήχο ανάλογα με το τι βρίσκεται μπροστά του, αν είναι άνθρωπος, ποδήλατο, όχημα ή άλλο φυσικό εμπόδιο. Τους ήχους τους έχει επιλέξει ο ίδιος ο Χαν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Χαν είχε χρησιμοποιήσει τη συσκευή για πρώτη φορά πριν δύο μήνες στη Σεούλ, σε αγώνισμα 10 χιλιομέτρων. Στον Μαραθώνιο της Αθήνας ο στόχος του είναι να τρέξει χωρίς να χρειαστεί να σταματήσει στιγμή για περπάτημα, ώστε να αναλύσει τα ερεθίσματα της συσκευής.

Οι υπεύθυνοι της ομάδας του Χαν θέλησαν να τονίσουν πως αυτή η συσκευή φτιάχτηκε και προσαρμόστηκε στον αθλητή, αποκλειστικά για τον Μαραθώνιο. Η εφαρμογή της για έναν τυφλό στην καθημερινότητα είναι κάτι που απέχει πολύ ακόμα.

Στον Μαραθώνιο, εκτός από τον Χαν, θα τρέξουν κι άλλοι τυφλοί αθλητές: ο Χρήστος Κορομηλάς από την Πάτρα, ο 43χρονος Σλοβάκος Κέρι Πάβολ, ο 37χρονος Αμερικανός Νέιθαν Σερφίνσκι, 0 49χρονος Ισραηλινός Βιένρ Μπεν και η 43χρονη Ελίν Οϊμπίβιν από τη Νορβηγία.

Keywords
Τυχαία Θέματα