Ποια καθαρόαιμη κυνοφιλία;

15:43 4/5/2021 - Πηγή: iHunt

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα ζώα και τα ζώα συντροφιάς. Ένα πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό και τους Έλληνες κυνηγούς αφού η συντριπτική πλειοψηφία τους κυνηγάει με σκύλο.

Λίγο λοιπόν πριν τη διαβούλευση οι κυνηγοί χωρίστηκαν στα δυο. Αυτούς που έχουν τα καθαρόαιμα και αυτούς που έχουν τα ημίμαια.

Ποια είναι όμως καθαρόαιμα και ποια ημίαιμα; Πως μπορεί κάποιος να κατατάξει ένα σκύλο στα καθαρόαιμα και πως στα ημίαιμα;

Καθαρόαιμα λοιπόν θεωρούνται όσα σκυλιά προέρχονται

από γέννες που έχουν δηλωθεί στο ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΟΕ) και μόνο αυτά και καλά γίνεται έτσι γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε να πιστοποιηθεί ότι πραγματοποιήθηκε το εν λόγω ζευγάρωμα.

Τι είπα; Πιστοποιηθεί; Δυστυχώς ούτε από τον ΚΟΕ πιστοποιείται. Αυτό που γίνεται είναι ότι δηλώνονται τα κουτάβια στον ΚΟΕ με δήλωση του ιδιοκτήτη του θηλυκού σκύλου, όμως δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός που να εξασφαλίζει ότι τα στοιχεία που δηλώθηκαν είναι πραγματικά. Δηλαδή εδώ ισχύει το ότι δηλώσεις είσαι. Άρα το εάν και κατά πόσο είναι τα σκυλιά που δηλώνονται στο ΚΟΕ καθαρόαιμα έγκειται στην ειλικρίνεια του ιδιοκτήτη.

Από την άλλη εάν δυο κυνηγοί κάνουν ένα ζευγάρωμα δυο καθαρόαιμων (κατά τον ΚΟΕ ) σκύλων τα κουτάβια εάν δεν δηλωθούν στον ΚΟΕ είναι….μπάσταρδα. Πρέπει δηλαδή ο ιδιοκτήτης να δηλώσει (με το αζημίωτο φυσικά) τα κουτάβια στον ΚΟΕ για να θεωρηθούν καθαρόαιμα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κυνηγών κυνηγούν με ημίαια σκυλιά ή με σκυλιά που δεν είναι δηλωμένα στον ΚΟΕ. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό γιατί η επιλογή σκύλου είναι κάτι πολύ υποκειμενικό και σίγουρα δεν είναι σωστό να αφαιρείς την επιλογή που έχει ένας κυνηγός να επιλέξει τον σκύλο του.

Μέχρι σήμερα όλα ήταν καλά. Οι «κυνόφιλοι» (εδώ θεωρούμε κυνόφιλο μόνο όποιον έχει καθαρόαιμο και δηλωμένο στον ΚΟΕ σκύλο) θεωρούν παρακατιανούς και άσχετους όσους δεν έχουν σκύλους με χαρτιά ενώ οι μη «κυνόφιλοι» (αυτοί που δεν έχουν σκύλους με χαρτιά) θεωρούν αυτούς που ανήκουν στην «καθαρόαιμη κυνοφιλία» άσχετους και όχι σοβαρούς κυνηγούς.

Τι ισχύει; Τίποτα από τα δυο, κατά τη γνώμη μου. Ο καθένας μπορεί να έχει το σκύλο που του ταιριάζει καλύτερα και υπάρχει και ένα γνωμικό που λέει ότι κάθε κυνηγός έχει το σκύλο που του αξίζει.

Όμως άλλο αυτό και άλλο αυτό που διαδραματίστηκε τις προηγούμενες εβδομάδες. Αντιπροσωπείες από τον ΚΟΕ και διάφορα άλλα σωματεία στην προσπάθεια τους να μην πληγούν από το κυοφορούμενο νομοσχέδιο έφτασαν σε σημείο να ζητήσουν από τους υπουργούς διαφορετική αντιμετώπιση για τα καθαρόαιμα κυνηγόσκυλα και διαφορετική για τα ημίαιμα κυνηγόσκυλα. Και καλά ο ΚΟΕ αυτό πρεσβεύει, όμως όμιλοι φυλών που υποτίθεται ότι εκτός από την «καθαρόαιμη κυνοφιλία» είναι και κυνηγοί πως μπορούν να διχάζουν έτσι τον κυνηγετικό κόσμο; Πως μπορούν να χωρίζουν τους κυνηγούς σε παιδιά και αποπαίδια;

Μόνο οι κυνηγετικές οργανώσεις στάθηκαν στο ύψος τους και χτύπησαν το χέρι στο τραπέζι ζητώντας ενιαία αντιμετώπιση για ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ, αλλά αυτό κατά πάσα πιθανότητα δεν τα το μάθετε ποτέ γιατί δεν θα γίνουν «γλάστρες» στα socioal media για να καλύψουν τον κω…ο τους όπως κάνουν οι γνωστοί γραφικοί που ενδιαφέρονται μόνο για το θεαθήναι και όχι για την ουσία.

Αύριο μάλλον θα βγει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους σκύλους μας. Ας τοποθετηθούμε όλοι ως ένας. Όχι στο διχασμό της κυνηγετικής οικογένειας έτσι όπως τον ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες στα social media.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΩΝ

O iHunter

The post Ποια καθαρόαιμη κυνοφιλία; appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα