Είδε τον λύκο στο ένα μέτρο…

21:26 5/7/2022 - Πηγή: iHunt

Δεν το χωρά το μυαλό του. Ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει ότι βρέθηκε τετ α τετ με λύκο στο ένα μέτρο, ο οποίος προηγουμένως είχε επιτεθεί στο κοπάδι του. Ο Αποστόλης Τσούκας, κτηνοτρόφος, διατηρεί ένα μικρό μαντρί με πρόβατα λίγο έξω από το χωριό Κανάλια, στην περιοχή Αγιος Τρύφωνας.

Σε καθημερινή βάση, από τα ξημερώματα, μεταβαίνει στο μαντρί του για να ταΐσει τα ζώα. Το ίδιο έκανε και προχθές. Ολα κυλούσαν ήρεμα, μέχρι που άκουσε τα πρόβατα να βελάζουν δυνατά. Εδειχναν ανήσυχα και άρχισαν να τρέχουν. Αμέσως κατάλαβε ότι κάτι έχει συμβεί. Μόλις βγήκε έξω αντίκρισε στο ένα μέτρο έναν μεγαλόσωμο

λύκο. Είχε αρπάξει από τα πλευρά ένα πρόβατο. Τα κοφτερά του δόντια απειλούσαν το φοβισμένο ζώο.

Ο κτηνοτρόφος αρχικά σάστισε. Στη συνέχεια άρχισε να φωνάζει και να κινείται προς την πλευρά του για να τον απομακρύνει. Ο λύκος έφυγε αφήνοντας κατάχαμα το τραυματισμένο ζώο.

«Είδε τον λύκο στο ένα μέτρο. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Πρώτη φορά τόσο κοντά στο χωριό σημειώνεται τέτοιο συμβάν τα τελευταία χρόνια», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Παναγιώτης Τσούκας, γιος του κτηνοτρόφου.

Οπως λέει ο νεαρός Τσούκας, από τον περασμένο χειμώνα και έπειτα αρκετοί κτηνοτρόφοι των Καναλίων έχουν αναφέρει ότι έχουν δει λύκους στον ορεινό όγκο του χωριού. Μάλιστα αρκετοί κτηνοτρόφοι που διατηρούν μονάδες στο βουνό είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, διότι φοβούνται για τα κοπάδια τους.

Πιθανολογούν ότι οι λύκοι έχουν κατεβεί πλέον πολύ χαμηλά για να βρουν τροφή, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο για το ζωικό κεφάλαιο.

Το προχθεσινό συμβάν έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό. Κτηνοτρόφοι φοβούνται ότι το καλοκαίρι δεν θα είναι ήσυχο.

Να σημειωθεί πως ο λύκος είναι προστατευόμενο είδος. Στην επικράτεια έχουν καταγραφεί φωλιές αρκετά κοντά σε χωριά και σε αποστάσεις 1- 2 χιλιομέτρων από αυτά. Το γεγονός αυτό συνδέεται με διαθεσιμότητα τροφής που είναι μεγαλύτερη κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς, σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Καλλιστώ» που ασχολείται επισταμένα με τους λύκους.

Για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου από επίθεση λύκων προβλέπεται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Πηγή :https://www.taxydromos.gr/

The post Είδε τον λύκο στο ένα μέτρο… appeared first on iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα