Ξεπέρασαν το 2% οι εβδομαδιαίες απώλειες των ευρωαγορών

Brexit, πτώση στην τιμή πετρελαίου αλλά και κεντρικές τράπεζες δημιούργησαν ένα μάλλον «τοξικό» συνδυασμό για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες παρά την ισχυρή ανοδική αντίδρασή τους στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, δεν κατόρθωσαν να καλύψουν τις απώλειες των προηγούμενων ημερών.

Οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί δείκτες βίωσαν μία αρκετά δύσκολη εβδομάδα, καθώς οι δημοσκοπήσεις,

σε καθημερινή βάση, «έδειξαν» ότι η πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι αρκετά υψηλή, γεγονός που προκάλεσε αρκετή αναστάτωση.

Παράλληλα η προσοχή στράφηκε και στις συνεδριάσεις αρκετών κεντρικών τραπεζών και κυρίως της Fed, με την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, μάλλον να εμφανίζεται καθησυχαστική, καθώς δεν έδειξε πρόθυμη να ακολουθήσει επιθετική πολιτική αύξησης επιτοκίων.

Αρνητική συμβολή στην επενδυτική ψυχολογία είχε και η πορεία της πετρελαϊκής αγοράς, με τον μαύρο χρυσό να εμφανίζει, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ισχυρές απώλειες και να πλήττει τους δεικτοβαρείς ενεργειακούς τίτλους.

Πτώση 2,27% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 σε εβδομαδιαία βάση, η οποία περιορίστηκε σημαντικά μετά την άνοδο 1,28% που εμφάνισε στη συνεδρίαση της Παρασκευής, κλείνοντας στις 325 μονάδες.

Στο 2,1% η εβδομαδιαία πτώση για τον DAX 30, ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ενισχύθηκε 0,8% στις 9.627 μονάδες.

Κατόρθωσε να διατηρήσει το ψυχολογικό όριο των 6.000 μονάδων ο βρετανικός FTSE 100, κλείνοντας την Παρασκευή στις 6.022 μονάδες με άνοδο 1,2%. Για την εβδομάδα υποχώρησε 1,5%.

Εβδομαδιαίες απώλειες 2,6% για τη γαλλική αγορά, με τον CAC 40 να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση της Παρασκευής στις 4.190 μονάδες εμφανίζοντας άνοδο 0,89%.

Ράλι 3,4% για τον ιταλικό FTSE MIB στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και κλείσιμο στις 16.923 μονάδες. Για την εβδομάδα υποχώρησε 1,15%.

Θετική πορεία την Παρασκευή και για την ισπανική αγορά, με κέρδη 1,98% για τον IBEX 35 στις 8.362 μονάδες, ενώ αντίθετα εμφάνισε εβδομαδιαίες απώλειες 1,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα