Απλή αναλογική, «σπάσιμο» περιφερειών και κατάργηση του μπόνους εδρών προτείνει ο Τσίπρας

Της Ελένης Στεργίου

Στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους εδρών, κατέληξαν τα μέλη της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Με αυτή την πρόταση θα πάει ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον νέο εκλογικό νόμο. «Είναι ώριμο να γίνουν αλλαγές μετά από τόσα χρόνια μνημονίων διαλύθηκαν τα πάντα» δήλωσε ο πρωθυπουργός εξερχόμενος

από την Κουμουνδούρου.

Η απλή αναλογική αποτελεί πάγιο αίτημα του κόσμου της Αριστεράς, προς το οποίο πίεζαν τα στελέχη της Κουμουνδούρου, με «σπάσιμο» περιφερειών και ενδεχομένως με μείωση του πλαφόν 3% για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ακυβερνησίας.

Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, η πρόταση θα γραφεί αναλυτικά μέσα στην εβδομάδα, αφού πρώτα προηγηθούν πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς και εν συνεχεία η πρόταση θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σάββατο Κυριάκο 25-26 Ιουνίου.

Ο Αλέξης Τσιπρας, στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα εκφράσει την πρόθεση υπέρ της απλής αναλογικής, προκειμένου να διερευνήσει τη στάση των άλλων κομμάτων. Θεωρείται δεδομένη η αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα 2/3 του ελληνικού κοινοβουλίου για να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος εκλογικός νόμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα