Βρυξέλλες: «Προβληματική» η ελληνική μεταναστευτική πολιτική

του Ιωάννη Αντύπα

Αναγνώρισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της εκπροσώπου Τύπου του Επίτροπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, Νατάσα Μπερτό, τα προβλήματα που υφίστανται στην εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής, τονίζοντας την αδυναμία προώθησης της διαδικασίας επαναπατρισμού από την Ελλάδα για Πακιστανούς και Μαροκινούς μετανάστες που δεν μπορούν να αιτηθούν επιτυχώς άσυλο σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τον εκπρόσωπο Τύπου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, κύριο μέλημα είναι πλέον να διατηρηθεί

η συνοχή της ζώνης Σενγκεν, ο οποίος συμπλήρωσε, όμως πως η Επιτροπή ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, ακόμη και να εξετάσει την τροποποίηση του άρθρου 26 της συνθήκης Σένγκεν που αναφέρεται στη διαδικασία παράτασης του ελέγχου των εσωτερικών συνόρων, αν δεν λειτουργήσει ικανοποιητικά ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως υπάρχουν δύο προβληματικοί άξονες στην ελληνική μεταναστευτική πολιτική, ένας ενδογενής και ένας εξωγενής, που δίνουν τροφή στα αρνητικά σχόλια των επικριτών της Ελλάδας.

Αρχικά, μεγάλο μέρος της κριτικής προς την Ελλάδα προέρχεται από το γεγονός πως δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για δημιουργία πέντε κέντρων υποδοχής (hot spots), την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας σε συνεργασία με τον οργανισμό UNHCR των Ηνωμένων Εθνών χωρητικότητας 50.000 ατόμων και τέλος, η ολοκλήρωση των συμφωνιών επαναπατρισμού των παράτυπων οικονομικών μεταναστών. Προς το παρόν, έχει ολοκληρωθεί ένα κέντρο υποδοχής και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις αναμένονται να ολοκληρωθούν στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ζήτημα εμπλοκής της συμφωνίας με την Τουρκία από τη πλευρά της Ιταλίας, που εμποδίζει την εκταμίευση των τριών δις που στόχος είναι να διατεθούν για την υποστήριξη των προσφύγων στα σύνορα της Τουρκίας και την δημιουργία εγκαταστάσεων φιλοξενίας τους με στόχο την αποτροπή της μετακίνησης τους στην Ευρώπη. Η θέση της Ιταλικής κυβέρνησης είναι πως τα χρήματα αυτά πρέπει να διατεθούν από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και όχι μέσω διακρατικής χρηματοδότησης, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα