Γκουίντο Μπαρίλα (επικεφαλής του ομίλου Barilla): Γιατί η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση

Του Δημήτρη Παφίλα

Ο Ιταλός επιχειρηματίας της πολυεθνικής των ζυμαρικών πιστεύει ότι η χώρα μας με την κουλτούρα της και την ποιότητά της θα μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματά της και να προχωρήσει μπροστά.

Ο πατέρας του, έχοντας πολεμήσει χρόνια στον Β' Παγκόσμιο, του έλεγε συχνά ότι «ο πόλεμος είναι το χειρότερο πράγμα επειδή καταστρέφει τις ζωές, τις οικογένειες, τις σχέσεις. Ακόμη, όμως, και αν έχεις κρίση οικονομική ή κάποιο άλλο πρόβλημα στη ζωή σου, αν δεν υπάρχει πόλεμος, τότε θα μπορέσεις να ξεκινήσεις ξανά. Ο κόσμος θα πάρει μπροστά».

Εχοντας αυτές τις σταθερές

στη ζωή του, ο ηγέτης του πολυεθνικού ομίλου της Barilla Γκουίντο Μπαρίλα, είναι προετοιμασμένος για τις καλές και τις κακές ημέρες, γι' αυτό και δεν εγκαταλείπει τη μάχη στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης - ούτε ο ίδιος ούτε η εταιρεία του. Άλλωστε και ο τίτλος του βιβλίου με τη βιογραφία του είναι «Ολα για το μέλλον, προχώρα μπροστά με κουράγιο». Συναντήσαμε τον Ιταλό επιχειρηματία στα γραφεία της Barilla Ηellas, σε ένα σύντομο διάλειμμα από μια σειρά επαφών με πελάτες, προμηθευτές και πωλητές και επισκέψεις του σε καταστήματα για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση στην ελληνική αγορά.

«Η αγορά μάς δείχνει την πραγματικότητα, όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια. Σε κάθε χώρα επισκεπτόμαστε καταστήματα, τους πελάτες μας, βλέπουμε τα προϊόντα. Ακούμε τα προβλήματα από τους πωλητές, τον κόσμο. Αποκτούμε αίσθηση του τι γίνεται. Υπάρχουν πλήθος οικονομικές πληροφορίες σε αυτές τις επισκέψεις. Αν πήγαιναν οι πολιτικοί, θα μάθαιναν πράγματα. Διότι αυτή είναι η απτή πραγματικότητα», επισημαίνει στο «business stories».

Εχοντας αποκτήσει καλή εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας, ο κ. Μπαρίλα δηλώνει σίγουρος ότι η χώρα μας θα ξεπεράσει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης. Επειδή, όπως λέει, έχουμε την κουλτούρα, την ποιότητα και την πιθανότητα να φέρουμε αποτελέσματα και να εξυγιανθεί η οικονομία μας. Για τον ίδιο η κρίση δεν είναι μόνο της Ελλάδας αλλά όλης της Ευρώπης. Θεωρεί ότι μπορεί να ξεπεραστεί σε 24 μήνες από τη στιγμή που θα υπάρχει σταθερή πολιτική κατάσταση και δηλώνει βέβαιος ότι η χώρα θα προχωρήσει.

Εν αντιθέσει με όσα λέει για τη χώρα μας, δεν νιώθει το ίδιο αισιόδοξος ως Ευρωπαίος πολίτης, καθώς υποστηρίζει ότι δεν αρκούν για την ενοποίηση οι οικονομικές κανόνες, αλλά χρειάζονται όραμα και προοπτική. Και, όπως ισχυρίζεται, αυτά σήμερα δεν υπάρχουν.

Ψυχραιμία με τα capital controls

Πριν από δύο χρόνια, στην Ιταλία ξέσπασε σάλος όταν ο Γκουίντο Μπαρίλα δήλωσε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ σε διαφημίσεις των προϊόντων του ομοφυλόφιλους. Η μεγάλη αρνητική δημοσιότητα της δήλωσής του τον ανάγκασε να ανασκευάσει.

Ο εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς της ομώνυμης οικογένειας που διαχειρίζεται έναν όμιλο με έσοδα 3,2 δισ. ευρώ, 30 μονάδες σε Ιταλία και εξωτερικό και διαθέτει εξαγωγές σε πάνω από 100 χώρες δείχνει ότι είναι πραγματικά ένας συνηθισμένος αυθόρμητος άνθρωπος. Με τις υπερβολές, αλλά και τις ήρεμες στιγμές του. Μιλώντας μαζί του, νιώθεις το πάθος της παλιάς ευρωπαϊκής αριστοκρατίας, της κοινής κουλτούρας, των παραδόσεων. Πέραν, όμως, των ισχυρών του πεποιθήσεων για την Ευρώπη, μπορεί να σε κάνει να καταλάβεις γιατί η κρίση στην Ελλάδα δεν θα είναι μόνιμη. Πέρυσι, όταν ξέσπασε η κρίση με τους κεφαλαιακούς ελέγχους, η Barilla Ηellas, με δύο μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα (Βόλος και Θήβα), ως ηγέτης της αγοράς με μερίδιο πάνω από 40%, αντέδρασε ψύχραιμα.

«Δεν ψάχνουμε για τα λεφτά από τις θυγατρικές ανά τον κόσμο. Καταλαβαίνουμε ότι ορισμένες χώρες παίρνουν μέτρα κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων. Είμαστε insider εταιρεία στην Ελλάδα και τη ρευστότητα τη χρειαζόμαστε για να επενδύσουμε στη χώρα», απαντά στην ερώτηση για την ταλαιπωρία το περασμένο καλοκαίρι και συνεχίζει: «Η κρίση είναι εδώ, αλλά κι εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε τη δουλειά μας. Γιατί η κρίση κάποτε θα φύγει κι εμείς θέλουμε η Βarilla Hellas να γίνει καλύτερη, να αυξήσει μερίδια, να προχωρήσει μπροστά».

Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν από τα capital controls, τον Ιούνιο του 2015, η ιταλική πολυεθνική επένδυσε 1,5 εκατ. ευρώ για τον νέο μύλο της στον Βόλο, με τον οποίο αυξήθηκε η παραγωγική δυναμικότητα κατά 33%, στους 63.000 τόνους σιμιγδάλι, ενώ απορροφώνται επιπλέον 20.000 τόνοι σκληρού σιταριού ντόπιας παραγωγής. Συνολικά, η Barilla έχει επενδύσει πάνω από 70 εκατ. ευρώ στα 26 χρόνια παρουσίας της στη χώρα μας. Η Barilla Hellas αύξησε τον τζίρο της την πενταετία 2010-2014 κατά 1,5% και από 71,5 εκατ. το 2010 σε 72,6 το 2014.

H σύνδεση της πολυεθνικής των ζυμαρικών με την Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς η εξαγορά της Misko ήταν η πρώτη μεγάλη επένδυση που επιχείρησε η Barilla στο εξωτερικό (1989). Η αγορά της Ελλάδας κατέληξε να αποτελεί κλειδί για την επέκταση στην Ανατολική Ευρώπη.

«Δεν έχει σημασία το μέγεθος της αγοράς. Η Ελλάδα είναι σημαντική και πρώτα απ' όλα διότι έχει παράδοση στην κατανάλωση μακαρονιών. Καθιερώσαμε τους κανόνες του μάνατζμεντ της Barilla και είμαστε πολύ στενά συνδεδεμένοι με τους παραγωγούς σιταριού».

Η σημερινή Ευρώπη

Οταν τον ρωτάμε για την Ευρώπη, ο Ιταλός βιομήχανος μας υπενθυμίζει τις θέσεις που εξέφρασε ζωηρά ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. «Οι κανόνες είναι σημαντικοί, αλλά η Ευρώπη χρειάζεται όραμα, εναλλακτικές οπτικές, δυνατότητες και υπηρεσίες. Οταν επιβάλλονται κανόνες είναι πολύ εύκολο. Χρειάζεται, όμως, να λύσουμε τα προβλήματα και ο καθένας να τα βάλει μαζί. Δεν βλέπω να υπάρχει η θέληση. Ο καθένας παίρνει αποφάσεις (Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί) ανάλογα με τις δικές του προοπτικές.Εχει δίκιο ο Ρέντσι. Δεν είναι παιδιά οι Ευρωπαίοι. Η Ευρώπη είναι το όραμα μιας ομάδας εξαιρετικά έξυπνων ανθρώπων. Από το όραμα όμως μέχρι την πραγματοποίηση η απόσταση είναι μεγάλη».

Για παράδειγμα, στο Μεταναστευτικό βλέπει ότι δεν υπάρχει κανένα λειτουργικό πλάνο αντιμετώπισης, πώς να το χειριστείς, πώς να το αναπτύξεις ή να το περιορίσεις (αν χρειάζεται περιορισμό).

Για τον ίδιο η Ευρώπη χρειάζεται να βρει την ψυχή της και όχι να βρει μια κατεύθυνση στα χαρτιά. Το οικονομικό σύστημα, όπως καθιερώθηκε μετά τον Πόλεμο, έχει καταστραφεί από τους πολιτικούς και τα χρηματοοικονομικά στελέχη (το χρήμα αγοράζει χρήμα) και χρειάζεται να δημιουργηθεί ξανά. Υποφέρουμε από μια ιδεολογική κρίση, όπως λέει εν κατακλείδι.

Ο οικογενειακός φούρνος από την Πάρμα που έγινε πολυεθνική

Το 1971 ο πατέρας του Γκουίντο Μπαρίλα, Πιέτρο, αποφάσισε να πουλήσει την οικογενειακή επιχείρηση ζυμαρικών επειδή ο αδελφός του ήθελε να φύγει στο εξωτερικό. Η εταιρεία εξαγοράστηκε από Αμερικανούς, αλλά μετά από λίγους μήνες το είχε μετανιώσει.

Οπως τονίζει στο «b.s.», «ο πατέρας μου συνειδητοποίησε ότι δεν ήξερε τι να κάνει με τα χρήματα. Πάντα μου έλεγε ότι ο πλούτος ενός άντρα δεν είναι τα λεφτά του, αλλά η δουλειά του, να είναι εκεί, να έχει την ικανότητα να δρα, να διατηρήσει τη ζωή. Η δουλειά είναι η ιδιότητα του άντρα». Φυσικά, ό,τι έλεγε το έκανε πράξη. Του πήρε βέβαια επτά ολόκληρα χρόνια για να πάρει πίσω την εταιρεία (1978). Από τότε, όμως, η εταιρεία διαθέτει συγκεκριμένες σταθερές και έχει διανύσει μεγάλη απόσταση.

Ο Γκουίντο Μπαρίλα θυμίζει ότι για τις εταιρείες τροφίμων υπάρχει ένας δρόμος για να γίνει η δουλειά. Καταρχάς δεν εισήγαγε ποτέ τις μετοχές της σε Χρηματιστήριο και αυτό της επιτρέπει να κάνει επενδύσεις και να μην κολλά στα αποτελέσματα τριμήνου. Μια άλλη σταθερά είναι ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ γενετικά τροποποιημένα υλικά, ενώ το μότο της εταιρείας είναι:

«Ο,τι είναι καλό για σένα είναι και για τον πλανήτη». Με επενδύσεις 155 εκατ. ευρώ, έχει τρεις διακριτούς τομείς: ζυμαρικά, σάλτσες και προϊόντα φούρνου.

Τα πιο γνωστά brands είναι: Barilla, Mulino Bianco, Harry's, Pavesi, Filiz, Gran Cereale, Wasa, Yemina, Vesta, Academia Barilla, Voiello, Pan di Stelle. Ο δανεισμός μειώνεται σταθερά, ενώ διαθέτει και ομόλογα στις ΗΠΑ, τα οποία θα λήξουν (2027), όταν η εταιρεία θα συμπληρώσει 150 χρόνια ζωής. Η σημερινή τέταρτη γενιά διατηρεί αναλλοίωτες τις αρχές του οικογενειακού φούρνου που ξεκίνησε στην Πάρμα το 1877, παρότι πλέον μιλάμε για πολυεθνική εταιρεία!

Keywords
Τυχαία Θέματα