Α. Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ): «Ζητάμε ρητή δέσμευση για κανένα νέο φόρο»

Της Στεφανίας Σούκη

Με τις κρατήσεις για Ελλάδα να είναι αυτή την στιγμή σε οριακά θετικό πρόσημο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, οι τουριστικοί φορείς ζητούν τώρα ρητή δέσμευση από την κυβέρνηση για ''κανένα νέο φόρο'', θεωρώντας ότι η υπερφορολόγηση έχει φέρει στα όρια του τον κλάδο.

"Ζητάμε ρητή δέσμευση- κανένας νέος φόρος και το όποιο δημοσιονομικό κενό παρουσιαστεί, να να καλυφθεί από μείωση δαπανών ή πάταξη φοροδιαφυγής. Μόνο από την οικονομία του διαμοιρασμού και τα παράνομα καταλύματα τα δημόσια

ταμεία χάνουν πάνω από 200 εκατ. ευρώ", ανέφερε χαρακτηριστικά πρίν από λίγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Α. Ανδρεάδης, στο πλαίσιο της παρουσίασης για το νέο, τριετές στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του τουρισμού από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, "για το 2015 θα δούμε μία συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ στο 22% με βάση τον πολλαπλασιαστή του ΙΟΒΕ και στο 25% αν ληφθούν υπόψη οι υπολογισμοί του ΚΕΠΕ. Το 2015 ο κλάδος αύξησε σε ποσοστό 6% τον όγκο απασχόλησης των μισθωτών με μία μέση μικτή αμοιβή 1.000 ευρώ. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα σημειο καμπής. Ο τομέας έχει αγγίξει τα όριά του και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να υποχωρήσει υπό την πίεση και των εξωγενών παραγόντων".

Ο κ. Ανδρεάδης επανέλαβε ότι το πρώτο κριτήριο για την εφετινή χρονιά -δεδομένων και των πρόσφατων τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Κωνσταντινούπολη και όχι μόνο- όσον αφορά τις επιλογές των ταξιδιωτών θα είναι η ασφάλεια, κάτι το οποίο προέβαλε στο χαιρετισμό της και η αν. Υπουργός Τουρισμού κ. Ε. Κουντουρά:

"Στο κομμάτι των κρατήσεων για τη σεζόν του 2015, η γενικότερη εικόνα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους λοιπούς προορισμούς παραπέμπουν σε μία ''παγωμένη'' εικόνα και η ασφάλεια θα είναι το κύριο κριτήριο επιλογής προορισμών γι' αυτή τη χρονιά. Οι κρατήσεις για την Ελλάδα δείχνουν αυτή την στιγμή να έχουν ένα θετικό πρόσημο, ωστόσο ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός στη Μεσόγειο.

Είμαστε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να προβάλλουμε μία ενιαία εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Προβάλλουμε νέους ελληνικούς προορισμούς, νέες εμπειρίες και νέες θεματικές, ενώ προχωράμε και στην επέκταση της σεζόν από τις 20 Μαρτίου έως το τέλος Νοεμβρίου κυρίως για την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Στο στάδιο της διαμόρφωσης είναι τώρα και το πλαίσιο για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με τη δημιουργία και μίας αυτοτελούς Διεύθυνσης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο υπουργείο".

Όσον αφορά το τριετές στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης τουρισμού από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος τόνισε ότι υπάρχει αδιαμφισβήτητη ανάγκη να μην υπάρξουν άλλες χαμένες ευκαιρίες, χαρακτηρίζοντας το 2015 ως μία χρονιά ''τιμωρίας'' για το Νότιο Αιγαίο.

Το νέο τριετές πλάνο θέτει ως στόχο τη δημιουργία μίας ενιαίας ανταγωνιστικής τουριστικής ταυτότητας και την ενίσχυση της θέσης του Νοτίου Αιγαίου στη διεθνή τουριστική βιομηχανία. Σημειωτέον ότι το Νότιο Αιγαίο υποδέχεται το 25% περίπου των διεθνών αφίξεων και συγκεντρώνει το 30% των τουριστικών εσόδων. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ και τη Marketing Greece, δημιουργεί μία ενιαία επικοινωνιακή ομπρέλα για το σύνολο των νησιών, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε καθένα από αυτά να δομήσει το δικό του ιδιαίτερο και προσαρμοσμένο στα μοναδικά χαρακτηριστικά του πλαίσιο δράσης.

To Στρατηγικό Σχέδιο Τουρισμού περιλαμβάνει έρευνα και ανάλυση στοιχείων, στρατηγική μάρκετινγκ τουριστικών προϊόντων της Περιφέρειας, σχεδιασμό της ανταγωνιστικής ταυτότητας, πλάνο επικοινωνίας καθώς και τον οδικό χάρτη τουριστικής ανάπτυξης τριετίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα