«Βουνό» οι σωρευμένες απώλειες των τεχνολογιών της Wall Street

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Άλλη μια δύσκολη μέρα για τις μετοχές των τεχνολογιών, καθώς ο κολοσσός των μικροτσίπ και καρτών γραφικών Nvidia διευρύνει τις απώλειες του τριήμερου sell-off, ξεπερνώντας πλέον το 50% από τα υψηλά του Οκτωβρίου.

Πολλά ακόμη ιντερνετικά μεγαθήρια καθώς και οι λεγόμενες μετοχές FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) παρασύρονται

σε bear market με αρνητικό πρωταγωνιστή την Apple, ρίχνοντας τον Nasdaq σε σημαντικές απώλειες κάτω από το ψυχολογικό όριο των 7.000 μονάδων.

Ο τεχνολογικός δέικτης υποχωρεί κατά 1,60% στις 6.915 μονάδες, ενώ χθες βούτηξε περισσότερο από 3%.

Καθώς το ξεπούλημα εξαπλώνεται παγκοσμίως (ο πανευρωπαϊκός τεχνολογικός δείκτης υπόκειται σε σοβαρές απώλειες), η ζημιά σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς αμερικανικές μετοχές συσσωρεύεται.

Εταιρείες που πριν από λίγους μήνες είδαν τις μετοχές τους να εκτοξεύονται σε ιστορικά ρεκόρ, έχουν έκτοτε χάσει εκατοντάδες δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, με τους επενδυτές να ανησυχούν πλέον πως οι καλύτερες ημέρες ανάπτυξης αποτελούν παρελθόν.

Οι Apple και Amazon, τα «καμάρια» του τεχνολογικού κλάδου που πιστώθηκαν το ασταμάτητο ράλι της Wall Street την τελευταία σχεδόν δεκαετία, έχοντας σηκώσει στις πλάτες τους την αμερικανική βαριά βιομηχανία, τώρα βρίσκονται να είναι τα «βαρίδια» της αγοράς.

Η Nvidia έχασε πάνω από το μισό της αξίας της μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις, οι μειωμένες πωλήσεις iPhone καθώς και η απόφαση της Apple να σταματήσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πωλήσεων στο μέλλον, έχουν απογοητεύσει τους επενδυτές, ενώ το νέο σκάνδαλο της Facebook που κατηγορείται για κακοδιαχείριση πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων στην πλατφόρμα της έχει ρίξει τη μετοχή 40% από το καλοκαίρι.

Τέλος, η Goldman Sachs κόβει τις τιμές-στόχους δύο από τις αγαπημένες μετοχές της Wall Street, την Micron και την Apple.

Οι λεγόμενες FAANG έχουν δεχτεί τις ισχυρότερες πιέσεις καθ' ολη τη διάρκεια του χρόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα