Νέα προκήρυξη για «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» προανήγγειλε ο Σταθάκης

«Για πρώτη φορά στα χρονικά η Ελλάδα αποκτά μακρόπνοο ενεργειακό σχεδιασμό. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) έχει αναρτηθεί, από την προηγούμενη εβδομάδα, σε δημόσια διαβούλευση». Σήμερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, Μιχάλης Βερροιόπουλος, παραχώρησαν σχετική συνέντευξη παραχώρησαν στους εκπροσώπους του Τύπου.

Ο Υπουργός,

ανοίγοντας τη συζήτηση, παρουσίασε τους 3 κεντρικούς πυλώνες του ΕΣΕΚ:

αναδιάρθρωση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2030, με αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ (στο 32% της συνολικής κατανάλωσης, που συνεπάγεται 57% στην παραγωγή ενέργειας από 29% σήμερα), περιορισμό του ειδικού βάρους του λιγνίτη και αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως σταθεροποιητικό παράγοντα για τη μεταβατική περίοδοεξοικονόμηση ενέργειας σε πλήθος κλάδων της οικονομίας, με στόχο να επιτυγχάνεται ένας πολύ φιλόδοξος στόχος, 1,5% σε ετήσια βάσηαντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας, ουσιαστικά με ενίσχυση των πολιτικών που υπάρχουν ήδη και φυσικά επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών, ειδικά των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, στην ενέργεια

Επισημαίνοντας ότι «δεν ξεκινάμε από το σημείο μηδέν - το αντίθετο», ο κ. Σταθάκης ανέφερε εν συντομία «το πλέγμα παρεμβάσεων και τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον ενεργειακό τομέα τα τελευταία χρόνια:

στο θεσμικό πλαίσιο (απελευθέρωση αγορών, διατήρηση δημοσίου ελέγχου στα δίκτυα, ενεργοποίηση Target Model, μέτρα κατά της ενεργειακής φτώχειας)στην αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος (σταδιακή απόσυρση λιγνίτη, ταχεία απόσυρση πετρελαϊκών μονάδων μέσω της διασύνδεσης των νησιών, κατασκευή αγωγών και δικτύου φυσικού αερίου, διαγωνιστικές διαδικασίες για ΑΠΕ, χωροταξικός σχεδισμός για ΑΠΕ και θεσμοθέτηση Ενεργειακών Κοινοτήτων)στην εξοικονόμηση ενέργειας («Εξοικονομώ ΙΙ» με 50.000 νοικοκυριά, για το οποίο θα ακολουθήσει και νέα προκήρυξη, εξοικονόμηση στα δημόσια κτήρια, συμπληρωματικές πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση ενέργειας σε βιομηχανία, τουριστικές εγκαταστάσεις, εξηλεκτρισμός μεταφορών)»

Ο υπουργός εκτίμησε ότι «με τα σημερινά δεδομένα τον Γενάρη θα υποβάλλουμε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο της χώρας για το 2030».

Στην παρέμβασή του, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι κομβικής σημασίας.

» Πρώτον επιτυγχάνει υπέρ το δέον και τους ενεργειακούς και τους περιβαλλοντικούς στόχους της χώρας για το 2030.

Δεύτερον, εμπεριέχει ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων, εφόσον η αξία των επενδύσεων που περιέχει το Σχέδιο προϋπολογίζεται σε 32 δις ευρώ. Άρα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και του οικονομικού γίγνεσθαι της χώρας μας, συνδέεται με τη εργασία, καθώς και με τη μόχλευση και ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ.

» Τρίτον, συνδέεται και με την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και με τη μείωση του κόστους νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους κατανάλωσης και επιδρώντας σε ένα βαθμό και στο δημοσιονομικό κόστος».

Στη συνέχεια ο κ. Βερροιόπουλος παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του Σχεδίου. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «οι ποιοτικοί στόχοι που έχουν τεθεί, είναι για μας εξίσου σημαντικοί με τους ευρωπαϊκούς στόχους, γι’ αυτό είναι και εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός.

» Ο πρώτος στόχος που έχει τεθεί βάλει, είναι να διασυνδέσουμε όλα τα μας τα νησιά.

» Ο δεύτερος στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πηγών. Και αυτός επιτυγχάνεται, τόσο με τις ΑΠΕ όσο και με τον εξηλεκτρισμό του ενεργειακού συστήματος όπως επίσης φυσικά και με τη μεγάλη προσοχή που δίνουμε στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

» Ο τρίτος στόχος που βάλαμε αφορά στη μείωση του ποσοστού της ενεργειακής εξάρτησης. Θέλουμε εξίσου την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, την προώθηση του σχήματος των ενεργειακών κοινοτήτων και αποδοτικότερο ενεργειακά κτιριακό απόθεμα».

Η διαβούλευση για το ΕΣΕΚ συνεχίζεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/minenv/?p=9704 μέχρι τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 15:00.

Ολόκληρη η απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη Τύπου:

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Ευχαριστώ για την παρουσία σας. Το θέμα είναι φυσικά η δημοσιοποίηση του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού της χώρας, με χρονικό ορίζοντα το 2030, στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους στόχους του 2030, τους οποίους καλούμαστε να πετύχουμε και το Εθνικό Σχέδιο το οποίο προδιαγράφει τον τρόπο, τα μέτρα πολιτικής, για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, για τους οποίους επαναλαμβάνω, έχει δεσμευτεί η χώρα, έχει προσυπογράψει και τους δύο στόχους αναφορικά με τη συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση και το στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικά όλους τους στόχους που άπτονται της κλιματικής αλλαγής και για τα οποία ο κ. Φάμελλος θα σταθεί πιο αναλυτικά.

Τί είναι το Εθνικό Σχέδιο: Ουσιαστικά προβλέπει την αναδιάρθρωση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2030, με αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ στο 32% συνολική κατανάλωση και πρακτικά στην παραγωγή ενέργειας αυτό σημαίνει 57% από το 29% που είναι σήμερα, άρα θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ. Θα έχουμε περιορισμό του ειδικού βάρους του ρόλου του λιγνίτη στο 17% και αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως σταθεροποιητικό παράγοντα για τη μεταβατική αυτή περίοδο.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Εδώ προδιαγράφονται οι παρεμβάσεις της ενεργειακής αναβάθμισης σε πλήθος κλάδων της οικονομίας, με στόχο να επιτυγχάνεται ένας πολύ φιλόδοξος στόχος, 1,5% ετήσια πρέπει να βελτιώνεται η εξοικονόμηση ενέργειας για το σύνολο των δραστηριοτήτων στην οικονομία.

Και ο τρίτος πυλώνας αφορά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας, ουσιαστικά με ενίσχυση των πολιτικών που υπάρχουν ήδη και φυσικά επιπρόσθετα μέτρα που μπορούν να παρθούν στο μέλλον, προκειμένου να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών, ειδικά των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων στην ενέργεια.

Το κείμενο το έχετε μπροστά σας σήμερα, ελπίζω να σας αρέσει το διάβασμα, είναι μεγάλο. Αυτό είναι δουλειά της Εθνικής Επιτροπής που συστήθηκε για την ενέργεια και το κλίμα, συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών Υπουργείων, ΥΠΕΝ, Οικονομίας, Οικονομικών, Εξωτερικών, Μεταφορών, ΡΑΕ φυσικά και οι φορείς του κλάδου, ΛΑΓΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΚΑΠΕ κτλ. καθώς και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας και του κλίματος.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Μιχάλης Βερροιόπουλος, άρα οτιδήποτε αφορά το κείμενο και τη δουλειά, θα έχετε την ευκαιρία να το συζητήσετε στη συνέχεια.

Εγώ θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν ξεκινάμε από το σημείο μηδέν, το αντίθετο, το πλέγμα των παρεμβάσεων προκειμένου να προωθήσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2030 είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει μέσα από τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον ενεργειακό τομέα τα τελευταία χρόνια. Επιτρέψτε μου ν’ απαριθμήσω μερικές από αυτές.

Το πρώτο πλέγμα αφορά στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, στο θεσμικό πλαίσιο.

Πρώτη και βασική τομή, απελευθερώθηκαν όλες οι αγορές, φυσικού αερίου και ενέργειας, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά.

Δεύτερον, διαχωρίσαμε τα δίκτυα από τα εμπορικά κομμάτια της δραστηριότητας των κρατικών εταιρειών στον κλάδο, με μια βασική αρχή, ότι τα δίκτυα θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και τα Εμπορικά Τμήματα θα προχωρήσουν σε αποκρατικοποίηση. Μερικές έχουν γίνει, οι άλλες θα συνεχιστούν μέχρι να ολοκληρωθούν.

Η τρίτη βασική τομή είναι το target model. Διαμορφώσαμε ουσιαστικά το πλαίσιο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί στα μέσα του 2019. Ταυτόχρονα και παράλληλα, προωθούμε την ηλεκτρονική διασύνδεση της χώρας με τις γειτονικές, ικανοποιώντας έτσι και τη δεύτερη προϋπόθεση του target model που έχει θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι οι διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες και οι διαμόρφωση περιφερειακών, ενοποιημένων αγορών.

Η τέταρτη τομή σχετίζεται με την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Υπενθυμίζω ότι αναμορφώσαμε το κοινωνικό τιμολόγιο, προσφέροντας διπλάσια έκπτωση στους ασθενέστερους εισοδηματικά, προτάξαμε τους ασθενέστερους στο πρόγραμμα επιδότησης για την εξοικονόμηση ενέργειας της κατοικίας και από το υπερπλεόνασμα του ’17 χρηματοδοτήσαμε το Ταμείο για την επανασύνδεση του ρεύματος, αυτών που χάνουν το ΚΟΤ με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, με το οποίο 1.500 οικογένειες έχουν και πάλι ρεύμα.

Η δεύτερη περιοχή παρεμβάσεων που έχουν ήδη διαμορφωθεί, αφορά την αναδιάρθρωση του ενεργειακού μίγματος. Με βάση την πορεία μετάβασης προς το 2030, η αναδιάρθρωση του ενεργειακού μίγματος, όπως θα γίνεται και όπως αναλύεται, αφορά στο μεν λιγνίτη αυτό που είναι η βασική μας στρατηγική, η απόσυρση των παλαιότερων μονάδων δε θα γίνει απότομα αλλά καθώς κλείνει ο κύκλος ζωής τους, διατηρώντας έτσι την ομαλή τροφοδοσία τους συστήματος.

Προωθούμε λύσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης των μονάδων, όπου αυτό είναι εφικτό και αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων υποστήριξης της μεταβατικής περιόδου σε λιγνιτικές περιοχές.

Περισσότερο επιθετική στάση υιοθετούμε απέναντι στις μονάδες που λειτουργούν με πετρέλαιο, κυρίως για τον εφοδιασμό των νησιών που δεν έχουν διασυνδεθεί στο ηπειρωτικό δίκτυο. Ήδη όπως ξέρετε, προωθούμε τα επόμενα χρόνια το σβήσιμο των εργοστασίων με diesel κυρίως μέσα από το πρόγραμμα των διασυνδέσεων των νησιών. Έγινε η «Κυκλάδες 1» και ακολουθούν οι «Κυκλάδες 2» και «Κυκλάδες 3», έργα που ήδη ανατέθηκαν. Την επόμενη εβδομάδα υπογράφεται η σύμβαση για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου-Κρήτης και ταυτόχρονα προχωράμε τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης και όλους τους σχεδιασμούς που θα καλύψουν τη μεγάλη πλειοψηφία των νησιών, μαζί και τα Δωδεκάνησα μέχρι το 2030.

Για τα νησιά που δε θα συνδεθούν, συμμετέχουμε ενεργά στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ενεργειακά νησιά.

Το φυσικό αέριο αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο, θα καλύψει προφανώς θα σταθεροποιεί το ενεργειακό μας σύστημα καθώς επεκτείνονται οι ΑΠΕ, ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο με τους αγωγούς που κατασκευάζονται, και με την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στο εσωτερικό της χώρας. Όπως ξέρετε είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που το φυσικό αέριο θα φτάσει σε 40 περίπου πόλεις της Ελλάδας στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Μεγάλες αλλαγές έγιναν και στις ίδιες τις ΑΠΕ. Αντικαταστήσαμε το σύστημα των εγγυημένων τιμών, για αποζημιώσεις των ΑΠΕ, που έκλεισε τον κύκλο του, με ανταγωνιστικές διαδικασίες, που ήδη διενεργούνται και που έχουν επιτρέψει στις τιμές να γίνουν πολύ ανταγωνιστικότερες. Για παράδειγμα οι τελευταίες εγγυημένες τιμές στα αιολικά ήταν γύρω στα 100 ευρώ, τώρα με τους πρώτους διαγωνισμούς έχει πέσει 30% με 35% η τιμή. Μ’ αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε και στο μέλλον.

Προς το τέλος του έτους νομοθετούμε για τη γεωθερμία, μια μορφή ΑΠΕ που η χώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί. Ταυτόχρονα προχωρά σύγχρονο, χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ μέσω του Ειδικού αλλά και των Περιφερειακών Σχεδίων.

Για να διευκολύνουμε την ανάπτυξη των ΑΠΕ με μικρές κλίμακες και τη δυνατότητα αποκεντρωμένης παραγωγής, από τους ίδιους τους παραγωγούς, θεσμοθετήσαμε τις ενεργειακές κοινότητες μια μεγάλη τομή η οποία θ’ αποτελέσει βασικό πυλών και βασικό παίκτη στην ανάπτυξη των ΑΠΕ την επόμενη δεκαετία.

Τρίτο πεδίο: παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας. Υπενθυμίζουμε, «Εξοικονομώ ΙΙ» με 50.000 νοικοκυριά, θα ακολουθήσει και νέα προκήρυξη. «Δημόσια κτήρια» πολύ μεγάλο πρόγραμμα που ετοιμάζουμε για την εξοικονόμηση στα δημόσια κτήρια και συμπληρωματικές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για εξοικονόμηση ενέργειας σε βιομηχανία, τουριστικές εγκαταστάσεις, εξειδικευμένα προγράμματα που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή.

Μεγάλη τομή είναι η εισαγωγή του θεσμικού πλαισίου για τον εξηλεκτρισμό. Μεταφορές, μεγάλη πρόκληση, ψύξη, θέρμανση στις κατοικίες. Υπενθυμίζω ότι οι στόχοι που θέτει ο εθνικός σχεδιασμός μέχρι το 2025 είναι η εισαγωγή και επέκταση του ρόλου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μέχρι το 2030 να αντιπροσωπεύουν το 10% του στόλου.

Σημαντικές επίσης οι παρεμβάσεις που γίνονται και θα μπορέσουν να γίνουν σε σιδηροδρομικό δίκτυο, ναυτιλία και αλλού.

Ανακεφαλαιώνοντας λέω ότι αυτή τη στιγμή έχει κλείσει ο κύκλος των μεγάλων θεσμικών αλλαγών στον τομέα της ενέργειας όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας αγοράς της ενέργειας για την επόμενη 15ετία, έχει κλείσει ο κύκλος του σχεδιασμού και της υλοποίησης πλέον των πολύ μεγάλων επενδύσεων σε υποδομές και διασυνδέσεις. Θα συνεχίσουμε τις διασυνδέσεις όχι μόνο εσωτερικά με τα νησιά, αλλά και με τις γειτονικές χώρες όπου είναι οι πολύ μεγάλες προοπτικές. Και τρίτον έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο θα κινηθούμε έχοντας πολύ καθαρούς στόχους πλέον και συγκεκριμένα μέτρα στην πρόκληση που τίθεται και για την επίτευξη των δύο μεγάλων στόχων και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Το Εθνικό Σχέδιο θα ολοκληρώσει τη συζήτησή του θα πάει και στη Βουλή και θα υποβληθεί επίσημα ως το Εθνικό Σχέδιο της χώρας μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος διαβούλευσης και οριστικών αποφάσεων. Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα δηλαδή μάλλον τον Γενάρη θα το υποβάλλουμε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το Εθνικό Σχέδιο της χώρας για το 2030.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Καλό μεσημέρι και από εμένα. Με την ευκαιρία που μαζευτήκαμε όλοι μαζί να πούμε ότι είναι εδώ μαζί μας και ο Υφυπουργός ο κ. Δημαράς, η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος η κα Μπαριτάκη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου η κα Καφαντάρη και ο κ. Θεοφύλακτος και ο κ. Μουσταφά συνάδελφοί μας από τη Βουλή, ήρθαν την ώρα που μιλούσε ο Υπουργός

Να σας ευχαριστήσουμε που είστε εδώ όλους και να πω ότι για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό που ο ενεργειακός σχεδιασμός πρώτον γίνεται πράξη γιατί είναι κάτι που έλειπε από τη χώρα μας και δεύτερον είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τα θέματα του κλίματος και άρα του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν πλέον αποσπασματικοί σχεδιασμοί, η ενέργεια και το περιβάλλον αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του ίδιου του σχεδίου παραγωγής ανασυγκρότησης, του σχεδίου ανάπτυξης δηλαδή το οποίο έχει εγκριθεί και έχει συζητηθεί στη Βουλή και μόνο με τέτοια ολοκληρωμένα εργαλεία πλέον η χώρα μας προχωράει στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό το σχέδιο το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα και έχει βγει ήδη στη διαβούλευση; Πρώτα απ' όλα γιατί είναι ένα σχέδιο το επιτυγχάνει (υπερεπιτυγχάνει θα έλεγα εγώ) τους στόχους της χώρας για το 2030 και αναφέρομαι και στους ενεργειακούς και στους περιβαλλοντικούς, διότι πλέον εδώ τους διαβάζουμε ως ενιαίους.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι το σχέδιο εμπεριέχει ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων: 32 δις αν δεν κάνω λάθος προϋπολογίζεται η αξία των επενδύσεων που περιέχει το σχέδιο, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι και του οικονομικού γίγνεσθαι της χώρας μας και συνδέεται με τη εργασία, αλλά συνδέεται και με τη μόχλευση και ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ.

Το τρίτο που θα ήθελα να πω, το είπε και ο Υπουργός βάζοντας ιδιαίτερο άξονα που πρέπει όμως να τον αναφέρουμε όλοι από εδώ και μπρος είναι ότι συνδέεται και με την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας αλλά και με τη μείωση του κόστους του νοικοκυριού και του επαγγελματία.

Το σχέδιο αυτό μειώνει το κόστος κατανάλωσης και θα έλεγα σε ένα βαθμό μειώνει και το δημοσιονομικό κόστος.

Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά και τα κλιματικά στοιχεία θέλω να σας πω ότι με βάση το σχέδιο αυτό για το 2020, για να καταλάβετε λίγο για να συγκρίνουμε τα νούμερα, η χώρα μας όσον αφορά την εκπομπή αερίων που εντάσσονται στο σύστημα εμπορίας και αναφέρομαι στην ηλεκτροπαραγωγή και στην βιομηχανία, θα έχει μείωση 47 έναντι 21% που είναι ο ευρωπαϊκός στόχος.

Όσον αφορά τους τομείς που είναι εκτός εμπορίας των non-ETS και αναφέρομαι εδώ μεταφορές, κτήρια, αγροτικό τομέα και απόβλητα, η μείωση θα είναι 27% όταν ο εθνικός στόχος είναι 4%. Αυτό προφανώς αφορά τα επόμενα δυο χρόνια, είναι το πρώτο ορόσημο.

Όσον αφορά όμως το 2030 πρέπει να σας πούμε ότι με βάση το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, για τους τομείς που εντάσσονται στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων και εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η μείωση της χώρας μας θα είναι 63% έναντι στόχου 43%. Έχουμε υπερκάλυψη στόχου κατά 20%.

Και για το non-ETS για το σύστημα εκτός εμπορίας, για τους ρύπους εκτός εμπορίας η μείωση θα είναι 31% όταν ο εθνικός στόχος θα είναι 16%. Ταυτόχρονα πρέπει να ξέρετε ότι το σχέδιο αυτό δεν είναι απλά δεκαετές, έχει προβλέψεις και προγραμματισμό και για το ’40 αλλά και περαιτέρω. Προφανώς με τα μέτρα που περιλαμβάνει για την περίοδο του γιατί πρέπει όλοι να γνωρίζουμε και να καταλαβαίνουμε ότι μετά το ’30 θα υπάρχουν και επιπλέον μέτρα. Γι' αυτό και οι προβλέψεις αυτή τη στιγμή είναι απλή γραμμική εξέλιξη του μοντέλου μετά το ’30.

Επιμέρους υπάρχουν πολλά σχέδια για τους κρίσιμους τομείς και θα αναφερθούμε εμείς ειδικότερα στην ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων και εξειδίκευσης όσον αφορά τα θέματα των μεταφορών και του κτηρίου που είναι δυο τομείς που χρειάζονται ειδικές παρεμβάσεις, μιας κι εκεί καταλαβαίνετε η πολλαπλότητα και η ποικιλία των καταναλωτών μας υποχρεώνουν να έχουμε και πολύ πιο ευρύτερες πολιτικές.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή κατάσταση πρέπει να σας πούμε ότι υπάρχουν στη δημοσιότητα κι άλλα σχέδια που έχουν ξεκινήσει ευρωπαϊκών χωρών (όχι πολλών) για το σχέδιο ενέργεια και κλίματος, όμως πρέπει να σας πω ότι ο δικός μας σχεδιασμός περιέχει ένα στοιχείο το οποίο θέλουμε να το πούμε από τώρα ότι οι στόχοι μείωσης εκπομπών για το 2030 υπερεπιτυγχάνονται. Δεν είναι δεδομένο σε όλο τον ευρωπαϊκό προγραμματισμό κάτι τέτοιο.

Επιπλέον πρέπει να σας πούμε ότι το σχέδιο αυτό συμβαδίζει με την μελέτη της IPCC της διακυβερνητικής Διάσκεψης για το κλίμα όσον αφορά τη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μιας και δίνει εκπομπές της τάξης του 42% μειωμένες ως προς το 2010 κάτι που συμβαδίζει με το μοντέλο της IPCC που προβλέπει και μείωση των εκπομπών μέχρι το 2050.

Όσον αφορά τις επιμέρους περιβαλλοντικές παραμέτρους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, την επιμέρους περιβαλλοντική νομοθεσία. Το σχέδιο αυτό είναι συμβατό πρώτον όσον αφορά την νομοθεσία για τις μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης και δεύτερον όσον αφορά τη νομοθεσία για τις μεσαίες εγκαταστάσεις καύσης και μέσα από το πρόγραμμα αυτό υλοποιούνται αποσύρσεις λιγνιτικών μονάδων, αλλά και η διασύνδεση της νησιωτικής χώρας, τα είπε ήδη ο Υπουργός, αλλά αντιστοιχούν και σε ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επίσης όσον αφορά την Οδηγία NEC για τους αέριους ρίπους, το σχέδιο προβλέπει: μείωση των εκπομπών το 2030 για το διοξείδιο του θείου κατά 88% για τα οξείδια του αζώτου κατά 55% και για τα αιωρούμενα σωματίδια κατά 50% τα οποία όπως καταλαβαίνετε έχουν και άμεση σύνδεση με την ποιότητα ζωής με τη δημόσια υγεία αλλά και με την πρόοδο της χώρα μας.

Μέσα στο σχέδιο προβλέπονται ειδικές δράσεις που θα παρουσιαστούν και αναλυτικότερα και μπορείτε να τις εξετάσετε για την απεξέρτηση από το λιγνίτη και από τα ορυκτά καύσιμα σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό και για την ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και στην ηλεκτρική κατανάλωση αναφέρθηκε ο Υπουργός ήδη στον συντελεστή της ηλεκτρικής κατανάλωσης κατά 56% είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ.

Εγώ θα ήθελα να σας πω ότι αν κάποιος δει το ελληνικό παραγωγικό σύστημα βλέποντας την ελληνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το 63% συμμετοχής των ΑΠΕ το 2030 καταλαβαίνει και στο ελληνικό παραγωγικό σύστημα τι σημαίνει αυτή η αλλαγή και αυτός ο σχεδιασμός.

Όμως αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα κλιματικά και περιβαλλοντικά ζητήματα είναι ότι η μείωση της συμμετοχής του πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή είναι 74% έως το 2030 και ταυτόχρονα αυτό σημαίνει και απόσυρση των πετρελαϊκών ρυπογόνων σταθμών των νησιών.

Όσον αφορά τα ζητήματα των υπολοίπων καυσίμων και η συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή μειώνεται παρ' ότι για άλλες λειτουργίες όπως είναι η θέρμανση καταλαβαίνετε ότι αποτελεί καύσιμο βάσης, όμως αυξάνονται ιδιαίτερα στον κτηριακό τομέα οι αντλίες θερμότητας, μας ενδιαφέρει και περιβαλλοντικά και επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης της ξηρής βιομάζας και αυτό αξίζει να το πούμε, που είναι η χρήση του ξύλου ή άλλων μέσων για τη θέρμανση των νοικοκυριών, που έχει ισχυρά αρνητική επίπτωση στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των πόλεων.

Αυτό που όμως αξίζει να πούμε είναι ότι σε συνδυασμό με την στρατηγική της ελληνικής οικονομίας αυξάνεται η έγχυση βιομεθανίου στο δίκτυο φυσικού αερίου, κάτι που προκύπτει από την επεξεργασία ιδιαίτερα κτηνοτροφικών αλλά και άλλων γεωργικών και βιομηχανικών οργανικών αποβλήτων και ουσιαστικά είναι η συμβολή της βιοενέργειας που της δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και μας ενδιαφέρει και περιβαλλοντικά.

Για τα θέματα βέβαια των μεταφορών υπάρχει ένα ειδικό σχέδιο το οποίο υλοποιούμε με χρηματοδότηση της ΡΑΕ αν δεν κάνω λάθος μαζί με το Υπουργείο Υποδομών για τα κίνητρα στην ηλεκτροκίνηση, υπάρχει και συγκεκριμένη τοποθέτηση δική μου και του κ. Σπίρτζη στο Συμβούλιο Υπουργών αλλά και η ευρωπαϊκή Οδηγία για τη μείωση των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου από τα αυτοκίνητα για co2 emissions, εδώ υπάρχουν και συγκεκριμένες παρεμβάσεις που πρέπει να πούμε ότι θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα να υπερβεί τον ευρωπαϊκό στόχο για την ηλεκτροκίνηση με βάση το σχέδιο που έχουμε.

Αντίστοιχα μέτρα υπάρχουν και στον αγροτικό τομέα για τη μείωση των εκπομπών και της ενεργειακής κατανάλωσης και για την ενεργειακή απόδοση. Έχει να κάνει και με τη μείωση της χρήσης πετρελαίου στις αγροτικές υποδομές, αλλά και όσον αφορά τις υπόλοιπες λειτουργίες που συμβάλλουν στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, όπως είναι η απορρόφηση που έχει ο τομέας των δασών και των χρήσεων γης, η μείωση των εκπομπών του τομέα των αποβλήτων, αλλά και η μείωση των φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου.

Πρόσφατα περάσαμε από τη Βουλή την επικύρωση της τροπολογίας Κιγκάλι, για το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ που επίσης μας δίνει ένα επιπλέον εργαλείο στη διάθεσή μας.

Ορθώς το εθνικό σχέδιο αυτό δίνει ιδιαίτερο βάρος στον ενεργειακό τομέα γιατί μαζί με τις μεταφορές και τα κτήρια είναι ο τομέας στον οποίο θα στοχεύσουμε για πολύ σημαντικές αλλαγές. Αυτό που ήθελα να πω όμως αφορά λίγο την ευρωπαϊκή και παγκόσμια διαπραγμάτευση και θα κλείσω με αυτό.

Τον επόμενο μήνα υπάρχει η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Πολωνία στο Κατοβίτσε. Εκεί θα προσπαθήσουμε όλες οι χώρες να κλείσουμε με θεσμικά και τεχνικά επαρκή εργαλεία την εφαρμογή της συμφωνίας των Παρισίων. Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι θετικές οι εξελίξεις και εμείς θέλουμε να αθροίσουμε τη δική μας φωνή μαζί με την παγκόσμια λογική και περιβαλλοντική φωνή που λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε ως υφήλιος τρόπο κατανάλωσης, τρόπου παραγωγής και να λάβουμε υπόψη μας τα μηνύματα του περιβάλλοντος και του κλίματος.

Θεωρούμε ότι συμβάλλουμε με το συγκεκριμένο σχέδιο στην εξέταση που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σενάριο για το 2050 που συμπεριλαμβάνει και το μηδενικό σενάριο εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Δίνουμε γι' αυτό τον λόγο μια σημαντική συμβολή και με την εκτίμησή μας για τις εκπομπές του 2040. Θεωρούμε ότι πρέπει να στηριχθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο φιλόδοξα πακέτα και πρέπει να έχουμε αποτελεσματικότητα τον επόμενο μήνα στη Σύνοδο της Cop για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Και αυτή η μεγάλη, παγκόσμια πολιτική συμφωνία που έχει απέναντί της κάποιους ηγέτες που πρέπει να μεταπειστούν γιατί οι οικονομίες τους και η παραγωγική τους βάση συμφωνεί με την ανάγκη αλλαγής πολιτικής εμπεριέχει και πρέπει να εμπεριέχει και μια μεγάλη οικονομική και παραγωγική αλλαγή και στην Ευρώπη και παγκοσμίως, ότι η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και ο ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να έχει και το απαραίτητο στοιχείο της Δικαιοσύνης όσον αφορά την παραγωγή και την οικονομική ανάπτυξη.

Πρέπει δηλαδή να διευρύνει την παραγωγική βάση και αυτός είναι ο στόχος για τη χώρα μας, γι' αυτό και αναφέρθηκα εισαγωγικά και στο οικονομικό σκέλος της παραγωγής όσον αφορά το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού, μιας και μας ενδιαφέρει και εμπεριέχεται στο Εθνικό Σχέδιο Παραγωγής Ανασυγκρότησης, η ανάπτυξη παραγωγικής βάσης στην Ελλάδα, η οποία αντικατοπτρίζει την οικονομία χαμηλού άνθρακα.

Η οικονομία μηδενικών αποβλήτων και χαμηλών εκπομπών έως μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι αν θέλετε το παραγωγικό αι αναπτυξιακό μοντέλο που αποτελεί πρότυπο συνολικά της κυβέρνησής μας και διατρέχει οριζόντια όλες τις πολιτικές.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Τώρα θα μας παρουσιάσει τα βασικά χαρακτηριστικά του Σχεδίου ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Μ. ΒΕΡΡΟΙΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα σε όλους. Να πω κ. Υπουργέ και κ. Αναπληρωτή και κ. υφυπουργέ, είναι πολύ μεγάλη χαρά σήμερα που παρουσιάζουμε μ’ αυτή την συνέντευξη Τύπου τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Θέλω να πω ότι είναι προς τιμήν του Υπουργείου μας, δε μπορώ να θυμηθώ κάτι ανάλογο στο παρελθόν, μ’ αυτή την κυβέρνηση και μ’ αυτό το Υπουργείο βγήκε αυτό το πράγμα και νομίζω ότι δίκαια θα πρέπει να το πιστωθεί στα θετικά και στ’ αναπτυξιακά μέτρα τα οποία προωθούνται το τελευταίο διάστημα.

Να πω και κάτι άλλο, ότι θέλω ως Πρόεδρος της Επιτροπής πολύ θερμά να ευχαριστήσω όλους όσους δούλεψαν για να βγει αυτό το σχέδιο και ειδικότερα ν’ αναφερθώ πρώτον και στον Υπουργό και στον Αναπληρωτή Υπουργό οι οποίοι μας έδωσαν την πολιτική καθοδήγηση και μας προέτρεψαν να είμαστε φιλόδοξοι και όχι μίζεροι, να ευχαριστήσω θερμά τη Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής της Γενικής Γραμματείας Περιβάλλοντος για την τεράστια συμβολή της, το κλίμα έχει πολύ μεγάλο μερίδιο σ’ αυτό το σχεδιασμό.

Να ευχαριστήσω προφανώς τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας το Υπουργείου μας και ιδιαίτερα τη Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Αποδοτικότητας για τη συμβολή τους, να ευχαριστήσω πάρα πολύ το ΚΑΠΕ το οποίο συνέβαλλε τα μέγιστα, τη ΡΑΕ με την πολύτιμη βοήθειά της και την τεχνογνωσία και βεβαίως τους διαχειριστές του ενεργειακού μας συστήματος όπως είναι ο ΔΕΣΦΑ, ο ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ κτλ.

Θέλω να σας πω ότι αυτή η διαβούλευση που ξεκινά είναι η μεγάλη διαβούλευση, με το κοινό όπως συνηθίζεται να λέγεται. Έχει προηγηθεί η διαβούλευση με όλους τους φορείς, είτε της αγοράς, με, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε όλους τους τομείς της ενέργειας. Από τη θέρμανση και ψύξη μέχρι τον ηλεκτρισμό και από τον ηλεκτρισμό μέχρι τα πετρελαιοειδή και από τα πετρελαιοειδή στο φυσικό αέριο και ούτω καθ' εξής καθώς επίσης και με φορείς οι οποίοι έχουν σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε πολύ λίγες μέρες κάνουμε μια ημερίδα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου ακριβώς να συζητήσουμε και το πολύ σημαντικό ζήτημα, που είναι και πυλώνας του Ευρωπαϊκού μας και του Εθνικού μας Ενεργειακού Σχεδιασμού, η Έρευνα, η Καινοτομία και η Ανταγωνιστικότητα στον τομέα της Ενέργειας.

Συνεπώς, πρόκειται για ένα πόνημα το οποίο ουσιαστικά παίρνει το χαρακτηρισμό ενός οδικού χάρτη για το πώς πρέπει να εξελιχθούν οι πολιτικές και μέτρα πολιτικής στην επόμενη δεκαετία.. Όπως και ο ίδιος ο Κανονισμός Διακυβέρνησης προνοεί, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο ενεργειακός σχεδιασμός, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπως βεβαίως είναι και κατανοητό, αναθεωρείται, δίνεται μεγαλύτερη ώθηση ή λαμβάνονται και επιπρόσθετα μέτρα, ανάλογα με την πορεία εξέλιξής του.

Γιατί το ίδιο το σύστημα διακυβέρνησης, , έχει συγκεκριμένους δείκτες με τους οποίους ελέγχεται αυτή η πορεία, , και βέβαια υπάρχουν και συγκεκριμένες διαδικασίες ανάδρασης.

Θα είμαι σύντομος γιατί αρκετά και, θα έλεγα και τα πιο ουσιαστικά, ειπώθηκαν ήδη και από τον Υπουργό και από τον Αναπληρωτή. Στον πίνακα που παρουσιάζεται ,τον οποίο θα βρείτε μέσα στο κείμενο των 200 σελίδων, αναφέρονται οι στόχοι που τέθηκαν και πώς επιτυγχάνονται. Αναφέρθηκαν με ενάργεια από τον Αναπληρωτή οι Κλιματικοί καθώς και από τον Υπουργό οι Ενεργειακοί. Το 31%, το 32% και ούτω καθ' εξής στα μερίδια της μετοχής της ΑΠΕ ή στην ενεργειακή εξοικονόμηση.

Προς το τέλος του κειμένου, υπάρχουν οι ορισμοί για την Ακαθάριστη, εγχώρια, πρωτογενή, τελική ενέργεια, όχι και πολύ εύκολα όλα αυτά κανείς να τα έχει στο μυαλό του οπότε θ’ ανατρέχετε εκεί για να μπορείτε να καταλάβετε για τί μιλάμε, ενώ μιλάμε ουσιαστικά για την ενέργεια με την οποία ζεσταινόμαστε, φωτιζόμαστε, κινούμαστε, όλες τις μορφές δηλαδή ενέργειας.

Θυμίζω ότι ο στόχος μας είναι 18% προσωπικά πιστεύω ότι θα πιάσουμε και το 20% το 2020, , και εξελίσσεται μ’ έναν γραμμικό τρόπο, δεν υπάρχουν διακυμάνσεις ή προβλήματα όπως στην περίπτωση, των φωτοβολταϊκών κτλ.

Τα δυο γραφήματα που ακολουθούν δείχνουν την ανάλυση σε δυο βασικούς τομείς. Στον ηλεκτρισμό φτάνει το 56%, αυτό το 56% γίνεται 63% εξαιρέσουμε τις εισαγωγές, δηλαδή στον ηλεκτρισμό που παράγεται στη χώρα. Και αντίστοιχα το δεύτερο γράφημα δείχνει την εξέλιξη των ΑΠΕ στη θέρμανση και στην ψύξη,.

Γνωρίζουμε /δεδομένου υπάρχει εγχώρια παραγωγή, βιομηχανία, και προστιθέμενη αξία, πολύ μεγάλη σ’ αυτό τον τομέα θέλαμε όχι μόνο γιατί πρέπει, αλλά και γιατί μπορούμε να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία και να προωθήσουμε τον τομέα αυτό με συγκεκριμένα μέτρα.

Στο ακόλουθο γράφημα, παρουσιάζεται η εξέλιξη της πρωτογενούς και τελικής κατανάλωσης ενέργειας. Ουσιαστικά βλέπουμε μια σχεδόν σταθεροποίηση

Οι ποιοτικοί στόχοι που έχουν τεθεί, είναι για μας εξίσου σημαντικοί με τους ευρωπαϊκούς στόχους, γι’ αυτό είναι και εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός.

Ο πρώτος στόχος που έχει τεθεί, είναι να διασυνδέσουμε όλα τα μας τα νησιά. Αυτή η ιστορική υστέρησηπρέπει να σταματήσει. Η κατεύθυνση είναι, όλα τα νησιά να έχουν συνδεθεί το 2030. Κάποια μικρά νησιά, όπως είπε ο Υπουργός, θα μπουν σε μια άλλη διαδικασία, ή θα ακολουθήσουν πολύ αργότερα.

Ο δεύτερος στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πηγών. Και αυτός επιτυγχάνεται, τόσο με τις ΑΠΕ όσο και με τον εξηλεκτρισμό του ενεργειακού συστήματος όπως επίσης φυσικά και με τη μεγάλη προσοχή που δίνουμε στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ο τρίτος στόχος που βάλαμε αφορά στη μείωση του ποσοστού της ενεργειακής εξάρτησης. Παρ’ όλο που από το 74% που είναι σήμερα, κατά τα μέσα περίπου της δεκαετίας ανεβαίνει λίγο περίπου στο 75% , πέφτει μετά το ’30 στο 68%. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι για λόγους που θα εξηγήσω..

Για κάθε μονάδα καυσίμου που καταναλώνουμε, οποιοδήποτε καύσιμο είναι αυτό, το 74% εισάγεται. Αυτό έχει τρομερές επιπτώσεις στην εθνική μας οικονομία και πέραν αυτού θέλω να σας πω ότι έχει τρομερές επιπτώσεις σε ενδεχόμενο διαταραχής, είτε στον εφοδιασμό, άρα θέμα ασφάλειας, και συνολικά της χώρας αλλά βέβαια και στην οικονομία της με την έννοια ότι είμαστε πάρα πολύ εκτεθειμένοι στις αυξομειώσεις των τιμών.

Θέλουμε την ψηφιοποίηση του ενεργειακού μας συστήματος και το επιτυγχάνουμε αυτό, θέλουμε την ανάδειξη όπως είπε κι ο Υπουργός, της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, το επιτυγχάνουμε μέσω και των διασυνδέσεων αλλά και της δημιουργίας εύρωστης και ανταγωνιστικής αγοράς.

Θέλουμε την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας την προώθηση του σχήματος των ενεργειακών κοινοτήτων και αυτό, , θέλουμε αποδοτικότερο ενεργειακά κτιριακό απόθεμα. Δύσκολος τομέας, εξίσου δύσκολος όσο ο τομέας των μεταφορών, με υπέρογκες επενδύσεις και αυτό έχουμε ένα σχέδιο το πώς μπορούμε να το πετύχουμε.

Ο Υπουργός ανέφερε 10%, αναβάθμιση /βελτίωση της ενεργειακής απόδοσηςστο κτιριακό μας απόθεμα το 2030, χωρίς τα νέα κτίρια., Θέλουμε τη διεύρυνση χρήσης του φυσικού αερίου για λόγους που αναλύθηκαν, τη σύζευξη των τομέων του ηλεκτρισμού με την τελική κατανάλωση, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός και ΑΠΕ, ώστε να έχουμε ένα πιο πράσινο καύσιμο και κυρίως πιο αποδοτικό.

Θέλουμε τη βελτίωση των δεικτών της ενεργειακής έντασης για κάθε προϊόν του ΑΕΠ. Θα πρέπει να χρειάζεται να καταναλώσουμε λιγότερη ενέργεια, ,μείωση του ενεργειακού κόστους και φυσικά, τα αναπτυξιακά και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Θα μου επιτρέψετε να εξηγήσω το κόκκινο νήμα που δένει όλο τον ενεργειακό σχεδιασμό. Θυμίζω, ότι, η ενεργειακή αγορά στη χώρα είναι κάτι παραπάνω από 20 δισεκατομμύρια το έτος. 6 η ηλεκτρική ενέργεια, περίπου 15 το πετρέλαιο, και γύρω νομίζω στο 1 δις, ίσως κάτι λιγότερο, το φυσικό αέριο.

Σταθεροποιούμε την εκκαθάριση στην τελική κατανάλωση ενέργειας στη χώρα, με σημαντική βελτίωσή στο επίπεδο της οικονομίας. Ο δείκτης παραγωγικότητας της ενέργειας βελτιώνεται κατά 38%. Ο δείκτης παραγωγικότητας της ενέργειας σημαίνει ότι για κάθε για κάθε ktoe, κιλοβατώρα, μεγαβατώρα, , πόσα εκατομμύρια ευρώ παράγονται. Και βελτιώνεται επίσης αντίστοιχα, και ο δείκτης έντασης των εκπομπών, δηλαδή για κάθε ktoe το οποίο καταναλίσκεται, τι εκπομπές αντιστοιχούν.

Αυτοί είναι σημαντικοί δείκτες τους οποίους θα παρακολουθούμε στο επόμενο διάστημα. Το ktoe είναι χιλιάδες τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου, , αποτελεί ενεργειακή μονάδα.

Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα 40% το οποίο αντιστοιχεί σε αυτό που ονομάζουμε ς υδρογονάνθρακες Έχουμε μια οριακή αύξηση στην τελική κατανάλωση ενέργειας, με μείωση της χρήσης του πετρελαίου 11% το διάστημα ’16 έως ’30 ενώ έχουμε παράλληλα μια σημαντική αύξηση του φυσικού αερίου 86% σταθεροποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και σημαντική αύξηση των ΑΠΕ στις άμεσες χρήσεις. (θέρμανση, ψύξη)

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει ότι παρ' όλο που αυξάνεται το ΑΕΠ, , παρ' όλο που αλλάζουμε μίγμα παρ' όλο που έχουμε δράσεις για εξοικονόμηση, η κατανάλωση παραμένει σχετικά σταθερή.

Ο ρυθμός αύξησης της τελικής κατανάλωσης ενέργειας είναι σημαντικά χαμηλότερος από το ρυθμό αύξησης της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας. Μέχρι πριν λίγο καιρό η τάση ήταν να υπάρχει ένα decoupling, μια αποσύζευξη της αύξησης του ΑΕΠ με την τελική κατανάλωση.

Στις μεταφορές παρατηρούμε ότι θα έχουμε υψηλά μερίδια των ΑΠΕ για την ακρίβεια θα φτάσουμε, εάν δεχτούμε τους πολλαπλασιαστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης 30% πραγματικά όμως είναι κοντά στο 11%, ο ευρωπαϊκός στόχος ήταν κάτω από 14% με τους συντελεστές εννοείται και σε σύγκριση με το ’20 βέβαια πάντα, και αυτό ουσιαστικά επιτυγχάνεται με την αύξηση της χρήσης των προηγμένων βιοκαυσίμων κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλη η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να έχουμε και εγχώρια παραγωγή γιατί εμάς αυτό μας ενδιαφέρει κυρίως και βεβαίως με την αύξηση των ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων.

Και μάλιστα παρ' όλο που αυξάνεται το μεταφορικό έργο, έχουμε αισθητά βελτιωμένη αποτελεσματικότητά κυρίως λόγω αποδοτικότερων μέσων.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρω, όχι μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και για το carsharing, όπως επίσης και για τις ψηφιοποιημένες μεταφορές που γίνονται πιο έξυπνες και άρα πιο αποδοτικές.

Στον βιομηχανικό τομέα γίνονται πραγματικά μεγάλες αλλαγές. Έχουμε ουσιαστικά αλλαγή στο μίγμα, καθίσταται η ηλεκτρική ενέργεια κύριο πια καύσιμο με μερίδιο 34% με ιδιαίτερα σημαντική τη διείσδυση του φυσικού αερίου στο 27% και σημαντικότατη μείωση της χρήσης των πετρελαϊκών προϊόντων 24 από 39% που ήταν το 2016. Άρα έχουμε ένα μοντέρνο βιομηχανικό τομέα ο οποίος εμφανίζει παραγωγικότητα στην ενέργεια και επίσης έχει ένα μίγμα πια πολύ πιο ισορροπημένο και πολύ πιο πράσινο.

Στον οικιακό τομέα αυτό που είναι τεράστια η αύξηση του φυσικού αερίου για ευνόητους λόγους. Εξάλλου άμεση σχέση είχε το πρόγραμμα που έχει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο μας για τη επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα, έναντι προφανώς του πετρελαίου. Έχουμε σημαντική αύξηση της χρήσης των ηλιακών θερμικών και των αντλιών θερμότητας.

Τα ηλιακά θερμικά και οι αντλίες θερμότητας σε μεγάλο βαθμό είναι τεχνολογίες που εδώ κατασκευάζονται και προφανώς καταναλώνονται στη χώρα αλλά έχουμε και εξαγωγές πολύ σημαντικές στα ηλιακά θερμικά.

Τέλος έχουμε μεγάλες αλλαγές στον τριτογενή τομέα. Εκεί η επικράτηση των αντλιών θερμότητας, προκρίθηκε ως η βέλτιστη τεχνικοικονομική επιλογή, και επίσης έχουμε αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου με αντίστοιχη μείωση του πετρελαίου.

Στον πίνακα που βλέπετε, όπως είπε ο αναπληρωτής μπορείτε να συγκρίνετε του

Keywords
νέα, για μας, ελλαδα, αναδιαρθρωση, απε, target, αποσυρση, δις, γίγνεσθαι, ηλεκτρονική, http, opengov, συμμετοχή, σημαίνει, ραε, λαγηε, αδμηε, καπε, πετρελαιο, diesel, κρητη, βουλη, ipcc, nec, υφήλιος, συγκεκριμένο, δεσφα, δεδδηε, αεπ, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, πετρελαιο θερμανσης, αποσυρση αυτοκινητων 2011, καθαρα δευτερα, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, λαγηε, δεδδηε, αυτοδιοικηση, αδμηε, τι σημαινει, χωρες, ηλεκτρονική, το θεμα, αεπ, αυτοκινητα, δουλεια, δωδεκανησα, εθνικη, εργασια, εργαλεια, θεμα, νησια, οικονομια, οροσημο, πλαισιο, προγραμμα, ραε, ρυθμος, σωκρατης, τα νεα, υγεια, φυσικο αεριο, ψυξη, ωθηση, ωρα, diesel, αγορα, αυξηση, αξιζει, αντλιες, απε, απλα, βοηθεια, βρειτε, γεωθερμια, γινει, γινεται, γινονται, γίγνεσθαι, δεδομενο, δευτερο, δεσφα, δευτερα, διαστημα, διευθυνση, δυνατοτητα, δημοσιο, δικη, δειχνει, δις, δικτυο, δικτυα, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκαθαριση, εκμεταλλευση, εκτιμηση, εγχυση, εβδομαδα, ενεργεια, ενεργα, εννοια, εργα, εξελιξη, αιολικα, επενδυσεις, ερευνα, ετος, ευρωπη, ζωης, ιδιο, υφήλιος, υφυπουργος, καπε, κυβερνηση, κειμενο, κυκλος, κλιμα, κτιρια, λαθος, λογο, μιγμα, μηνυματα, μηδεν, μειωση, μορφη, μοχλευση, μπορειτε, μυαλο, ναυτιλια, νημα, ξερετε, παντα, ορυκτα, ορυκτα καυσιμα, ουσιαστικα, πεδιο, περιβαλλον, περιφερειακο, ποιοτητα, πολωνια, προβληματα, προγραμματα, ρευμα, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, συμμετοχή, συγχρονο, συζευξη, σχεδια, σχεδιο, ταση, τιμη, τομη, τοπικη αυτοδιοικηση, τριτη, φαμελλος, φυσικα, φτανει, φυσικο, φωνη, φορα, χονδρικη, χρονικα, χαρα, αγορες, http, εφαρμογη, εξαγωγες, εκπομπες, ενωση, εθνικο, για μας, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, ipcc, υπουργειο, κομματι, μελετη, μπροστα, nec, opengov, σβησιμο, σημαίνει, target, θελω να, θεματα, θερμανση, θετικα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα