«Βαρίδι» για τις ευρωαγορές οι ιταλικές τράπεζες

Στο «κόκκινο» διαπραγματεύονται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το χθεσινό ράλι που πυροδότησε η είδηση για την επίτευξη νέας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ – Καναδά – Μεξικού. Παράλληλα, το κλίμα επιδεινώθηκε περισσότερο από τη νέα επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου ότι η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάττις στην Κίνα, αργότερα τον Οκτώβριο, ακυρώνεται.

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται και στην

Ιταλία, η οποία δεν φαίνεται να πείθει τις αγορές για τα δημοσιονομικά της. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ενισχύεται σε πολυετή υψηλά. Πριν λίγο ήταν κοντά στο 3,4%, ενώ το ευρώ δέχεται πιέσεις καταγράφοντας πτώση 0,60% έναντι του δολαρίου στα 1,1509 δολάρια.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών βυθίζονται σε χαμηλά 19 μηνών. Unicredit, Ubi Banca και Banco Bpm σημείωναν νωρίτερα απώλειες περί το 3%.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες με πτώση 1,2% μετά τις δηλώσεις του γνωστού ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγου και προέδρου της επιτροπής προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής της Ιταλίας, Claudio Borghi, ότι η χώρα θα απολάμβανε πιο ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες εκτός ευρωζώνης, με δικό της νόμισμα, τις οποίες ωστόσο ανασκεύασε αργότερα.

Τα σχόλια του Borghi προκάλεσαν τη γρήγορη αντίδραση του ενός εκ των αντιπροέδρων της ιταλικής κυβέρνησης Luigi Di Maio, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την ΕΕ ή την Ευρωζώνη. Και ο Ιταλος πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας ότι «το ευρώ είναι το νόμισμα μας. Κι αυτό δεν αλλάζει».

Στα ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημειώνει απώλειες 0,71% στις 381,20 μονάδες, υποχωρώντας νωρίτερα σε χαμηλό δύο εβδομάδων.

Οι ισχυρές επιδόσεις των μετοχών του πετρελαϊκού κλάδου εν μέσω της ενίσχυσης των τιμών του μαύρου χρυσού, περιορίζουν πάντως τις απώλειες.

Στους μεγαλύτερους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,51%, o γερμανικός DAX με απώλειες 0,77%, o γαλλικός CAC40 χάνει 0,96%, o ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,90%, o ισπανικός ΙΒΕΧ35 υποχωρεί κατά 1,05%.

Σε μεμονωμένες μετοχές η Royal Mail υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό με πτώση 10%, λόγω μείωσης της τιμής στόχου μετά την έκδοση προειδοποίησης για τα κέρδη της τη Δευτέρα. Αοτία της προειδοποίησης που εξέδωσε η εταιρεία είναι οι μεγαλύτερες του αναμενόμενου πιέσεις που αντιμετωπίζει σε παραγωγή και τζίρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα