Βάιντμαν (ΕΚΤ): Σταδιακή απομάκρυνση από τη χαλαρή νομισματική πολιτική

Χαμηλώνει τους τόνους για την πορεία της νομισματικής πολιτικής ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας και πιθανός διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν.

Παρουσιάζοντας τα ετήσια αποτελέσματα της Μπούντεσμπανκ στη Φραγκφούρτη, ο Βάιντμαν επέμεινε μεν στην ανάγκη για απομάκρυνση από την υπερβολικά χαλαρή πολιτική, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Η πλήρης ομαλοποίηση της πολιτικής θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, παραδέχθηκε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η επιτάχυνση και το εύρος της ανάπτυξης στην

ευρωζώνη θα διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ενισχύεται.

«Εάν συνεχιστεί η ενίσχυση και οι τιμές αυξηθούν ανάλογα, κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει λόγος για να μην τερματιστούν από το διοικητικό συμβούλιο οι καθαρές αγορές ομολόγων φέτος», είπε ο Βάιντμαν από τη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, που ασκεί έντονη κριτική στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, είπε ότι ακόμα και να τερματιστεί το πρόγραμμα, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει διευκολυντική.

«Το τέλος του QE δεν θα σημάνει το τέλος των μέτρων τόνωσης» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «είναι σημαντικό να περιορίσουμε σταδιακά τη χαλαρή πολιτική, όταν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό μας το επιτρέψουν».

«Ενα πράγμα είναι ξεκάθαρο σε εμένα: η νομισματική ομαλοποίηση στην ευρωζώνη θα χρειαστεί για αρκετό διάστημα», είπε ο Βάιντμαν και πρόσθεσε: «Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει αρκετά επεκτατική ακόμα και μετά το τέλος της καθαρής αγοράς ομολόγων». Τέλος, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε πως θα ήταν καλό να υπάρξει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη λήξη του QE, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι η ποσοτική χαλάρωση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της Μπούντεσμπανκ, τα κέρδη της διπλασιάστηκαν και κατά συνέπεια, όπως ανακοινώθηκε, η συμβολή της στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Γερμανίας θα ανέλθει στα 1,9 δισ. ευρώ από 399 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα