Β. Αϊβάζογλου (G.E.T): Ενας καλλιεργητής της νέας εποχής

Ενας τελειόφοιτος Ιατρικής στο χωράφι με τις φιστικιές

του Κώστα Τσαούση

Αναρωτιέμαι τι θα μπορούσε να οδηγήσει έναν τελειόφοιτο της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Φεράρα να παρατήσει τις σπουδές του στη μέση και να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, για να αναμετρηθεί με τις δυσκολίες που βάζει η καθημερινή ζωή του χωραφιού. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να δώσω μια γενική απάντηση - αλλά στην περίπτωση του Βασίλη Αϊβάζογλου είμαι σίγουρος για ένα και μόνο πράγμα: ο τελειόφοιτος

της Ιατρικής είναι υποδειγματικός αγρότης - για την ακρίβεια, καλλιεργητής της νέας εποχής.

Ο ίδιος δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει σε κάθε συνομιλία μας ότι το κύριο ενδιαφέρον του είναι η εξέλιξη της παραγωγής που συνδυάζεται με την ολόπλευρη γνώση της πρώτης ύλης και του προϊόντος. Ο ίδιος έχει κατορθώσει με τον καιρό να κατανοήσει τα μυστικά τόσο της παραγωγής όσο και του τελικού προϊόντος που βγαίνει προς διάθεση στην αγορά.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Βασίλης, γυρίζοντας πίσω, φύτεψε σε μια έκταση 50 στρεμμάτων κοντά στα 800 δέντρα φιστικιές. Το φύτεμα άρχισε το 2009 και το προϊόν είναι έτοιμο από το 2016.

Η βάση του εγχειρήματος, ένα χωριό στην κοιλάδα του Σπερχειού, η Στύρφακα (17 χιλιόμετρα από τη Λαμία). Η συσκευασία των 230 γραμμαρίων από τα χωράφια της κοιλάδας του Σπερχειού βρίσκεται πλέον στα ράφια delicatessen σε πολλές χώρες του κόσμου: στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Σουηδία, αλλά και στον Καναδά και την Ταϊβάν. Τα κελυφωτά φιστίκια είναι και το τελευταίο από τα προϊόντα της Greek Exquisite Tastes (G.E.T.) που βρέθηκαν στην αγορά.

Προηγήθηκαν οι ελιές, το ελαιόλαδο και άλλα. Σήμερα η εταιρεία έχει 6 είδη προϊόντων: Premium Ελαιόλαδο, Essential Ελαιόλαδο (και τα δύο από μικρό παραγωγό της Μονεμβασιάς), Delicate Ελιές, Ψητές Ελιές, Olive Tapenades, Κελυφωτό Φιστίκι (greekexquisitetastes.com). Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 από τον Βασίλη Αϊβάζογλου και τη σύντροφό του στη ζωή αλλά και στις παραγωγικές δραστηριότητες, τη Μαίρη Καροπούλου.

Οι δυο τους γνωρίστηκαν στην Ιταλία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η παραμονή τους στη γειτονική χώρα ήταν καθοριστική. Εκεί είδαν για πρώτη φορά την ιερή προσήλωση των ανθρώπων στην τοπική παραδοσιακή κουζίνα καθώς και με πόση προσοχή εισάγουν νεωτερισμούς στις μαγειρικές τους. Εκεί ανακάλυψαν τον σεβασμό στα υλικά μέσα από την απλότητα στη δημιουργία και την αξία της εξαιρετικής πρώτης ύλης στη γαστρονομία - αξίες που δυστυχώς για πολύ καιρό είχαν ξεχαστεί και παραγκωνιστεί στην Ελλάδα. Εμαθαν ότι η παραγωγή ενός εξαιρετικού γαστρονομικού προϊόντος δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά θέλει κόπο, τρόπο (γνώση) και μεράκι.

Τέλος, στην Ιταλία είδαν μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν με ποιον τρόπο εδραιώνεται μέσω συλλογικής δράσης και συνεργιών ένα ισχυρό brand name σε διεθνές επίπεδο, το made in Italy - κάτι με το οποίο κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.

Το πάθος του Βασίλη για τη γαστρονομία και το ελαιόλαδο συγκεκριμένα ενώθηκε με την πολύχρονη οικογενειακή εμπειρία της Μαίρης στην πρωτογενή παραγωγή - 100 χρόνια στην καλλιέργεια της γης.

Η καινοτομία με το φιστίκι

Η καινοτομία για το κελυφωτό φιστίκι που βρίσκεται στη συσκευασία του G.E.T. Pistachios βρίσκεται στη διαδικασία αποξήρανσης που ακολουθείται για την παραγωγή αυτού του απολαυστικά νόστιμου και τραγανού φιστικιού. «Αποτελεί δική μας τεχνική, την οποία τελειοποιήσαμε με τα χρόνια, εξασφαλίζοντας την άριστη ποιότητα και ασφάλειά του. Χάρη σ' αυτή τη διαδικασία επιτυγχάνεται ένα πραγματικά μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, επειδή τα φιστίκια δεν ψήνονται και δεν αλατίζονται, διατηρούν όλα τα θρεπτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά ενός φρέσκου καρπού υψηλής ποιότητας, πολλά από τα οποία θα χάνονταν κατά την επεξεργασία του», λέει ο Βασίλης που είναι πρόθυμος να παραδώσει στη δημοσιότητα και άλλα μυστικά. Το πρώτο από αυτά έχει να κάνει με την έννοια του Single Estate (ένα μοναδικό κτήμα προέλευσης).

Αυτό, όπως λέει ο Βασίλης, «έχει ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωση της φιστικιάς ώστε να μπορεί να επιτευχθούν η σταθερά υψηλή ποιότητα συνδυασμένη με μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά και φυσικά η ασφάλεια του τελικού προϊόντος». Η σημασία της ασφάλειας έχει τη σημασία της καθώς το φιστίκι είναι ιδιαίτερα ευπαθές προϊόν, με το μεγαλύτερο πρόβλημά του να εντοπίζεται στην ανάπτυξη των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία αφλατοξίνων. Επιπλέον, ο Βασίλης δίνει σημασία σε τρία στοχεία που χαρακτηρίζουν τα δικά του παραγόμενα φιστίκια.

Το πρώτο έχει να κάνει με την ανάπτυξη μιας ιδιαίτερης τεχνικής στο στέγνωμα του φιστικιού. «Χρησιμοποιούμε χαμηλότερες θερμοκρασίες και όσο χρόνο απαιτείται, χωρίς να επιταχύνουμε την όλη διαδικασία στεγνώματος», επισημαίνει. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη σταθερή απόφασή τους να μην προσθέτουν και να μην ψεκάζουν το φιστίκι με καμία απολύτως ουσία για να επιμηκύνουν τη διάρκεια συντήρησής του!

Το τρίτο στοιχείο αφορά τη συσκευασία: «Αυτή που έχουμε διαλέξει (vacuum pouch) κοστίζει περισσότερο από το κλασικό σακουλάκι, αλλά είναι η μοναδική που μπορεί να εγγυηθεί μακροχρόνια συντήρηση και φρεσκάδα του προϊόντος μέχρι και τον τελικό καταναλωτή χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Το κουτί που χρησιμοποιούμε έχει πολύ μικρό παράθυρο ώστε ναι μεν ο καταναλωτής να μπορεί να δει το προϊόν, αλλά από την άλλη να μην το εκθέτουμε στο φως. Λίγοι γνωρίζουν ότι το φιστίκι λόγω της υψηλής ελαιοπεριεκτικότητάς του είναι ευπαθές στο φως του ήλιου που το καταστρέφει αλλοιώνοντας τη γεύση του».

Ο Βασίλης είναι περήφανος για το τελικό αποτέλεσμα και το δείχνει. Δεν ασχολήθηκε τελικά με το αντικείμενο των σπουδών του και πλέον μοιράζει τον χρόνο του στα κτήματα της οικογένειας και στην προώθηση των προϊόντων και της εταιρείας τους στον κόσμο. Η Μαίρη εργάζεται παράλληλα ως υπεύθυνη φαρμακοποιός σε φαρμακαποθήκη στη Λαμία και πλέον βοηθάει περιστασιακά.

Οι δυο τους έχουν ένα αγοράκι 4 χρόνων, τον Ιάσονα.

Keywords
Τυχαία Θέματα