Πώς μπορεί να επιστρέψει η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα

Της Κατερίνας Καραμούτσου

Η απλοποίηση του φορολογικού νόμου, η ποιότητα των Θεσμών και η εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και πολιτών, η καλύτερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η βελτίωση των υποδομών, η μείωση της γραφειοκρατίας και η βελτίωση της αποδοτικότητας του κρατικού μηχανισμού αλλά και του εκπαιδευτικού συστήματος αποτελούν το «κλειδί» για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανταγωνιστικότητα και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με ειδική ανάλυση του ΚΕΠΕ στο τελευταίο δελτίο για τις οικονομικές εξελίξεις στην

ελληνική οικονομία, η Ελλάδα συνεχίζει, παρά τις μεταρρυθμίσεις, να υστερεί έναντι πολλών χωρών στην ανταγωνιστικότητα. Το 2015 υποχώρησε από την 81η στην 86η θέση στον Γενικό Δείκτη Ανταγωνιστικότητας, ανακόπτοντας μια σχετικά συνεχή ανοδική πορεία (με εξαίρεση το 2014, όταν έμεινε στάσιμη) που ξεκίνησε το 2011 και η οποία ακολούθησε μια συνεχή πτώση κατά την περίοδο 2007-2011.

Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν οι πυλώνες Επιχειρηματικής εξειδίκευσης και Καινοτομίας που εμφάνισαν βελτίωση το 2015.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η θέση της Ελλάδος δεν ήταν καθόλου καλή και προ κρίσεως, γεγονός που αντικατοπτρίζει το χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις. Ωστόσο, ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλες χώρες που πέρασαν παρόμοιες οικονομικές κρίσεις, όπως σχολιάζει το ΚΕΠΕ. «Παρά τη σοβαρή βελτίωση που έχει παρουσιάσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο και με γρηγορότερους ρυθμούς, εάν θέλει να προσελκύσει τις αναγκαίες επενδύσεις οι οποίες θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση για βιώσιμη ανάπτυξη» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα