Τζώρτζης Κουτσολιούτσος (Folli Follie): Στρατηγική επέκταση στην Ασία

Με στόχο την αύξηση των πωλήσεων, ο Ομιλος Folli Follie επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων του με νέα concepts και υποστηρίζει τη στρατηγική ανάπτυξη του online καναλιού στο σύνολο των δραστηριοτήτων του. Για την επίτευξη των στόχων της η Folli Follie

σχεδιάζει επενδύσεις της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ το 2017.

Ειδικότερα, οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν προς όλες τις δραστηριότητες (Folli Follie, Links of London, Αttica Πολυκαταστήματα, Factory Outlet). Στις αρχές του χρόνου ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου FF Group, δήλωσε ότι το CAPEX (κεφαλαιακές δαπάνες) της τρέχουσας χρήσης θα κινηθεί, όπως προναφέρθηκε, πέριξ των 60 εκατ. ευρώ, ενώ στρατηγική προτεραιότητα του ομίλου είναι να αναπτύσσεται με μικρότερο, συγκριτικά με παλαιότερα, κεφάλαιο κίνησης και να παράγει μεγαλύτερες ελεύθερες ταμειακές ροές, στοιχεία που αποτυπώθηκαν στη χρήση του 2016 σε συνδυασμό με την περαιτέρω υποχώρηση του καθαρού δανεισμού. Ο όμιλος στο τέλος του 2016 εμφάνισε καθαρό δανεισμό της τάξης των 106 εκατ. ευρώ, στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα, ενώ οι κινήσεις αναδιάρθρωσης που υλοποιούνται σε συνδυασμό με τις επενδύσεις στην τεχνολογία θα ενισχύσουν την παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών. Η Folli Follie, που αποτελεί τον πλέον εξωστρεφή ελληνικό όμιλο, με παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες και πάνω από 950 σημεία πώλησης, 5.000 εργαζομένους ανά τον κόσμο και πωλήσεις 1,33 δισ. ευρώ πέρυσι, επανέλαβε ότι στόχος είναι σε βάθος πενταετίας το 30% των πωλήσεών της να προέρχεται από το online κανάλι.

Προς το παρόν, οι πωλήσεις που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά αντιστοιχούν σε μονοψήφιο ποσοστό, άνω του 5%, όμως οι προοπτικές είναι πολύ μεγάλες και ο όμιλος επιδιώκει να τις αξιοποιήσει. Στο πλαίσιο αυτό, το μοντέλο ανάπτυξης καταστημάτων έχει προσαρμοστεί, με τον ρυθμό του φυσικού δικτύου να έχει επιβραδυνθεί, αλλά τα νέα καταστήματα μεγαλύτερης επιφάνειας να λειτουργούν με νέα concepts και να είναι πιο αποδοτικά. Προς αυτή την κατεύθυνση, η διοίκηση αποφάσισε να μη μοιράσει μέρισμα στους μετόχους για τη χρήση του 2016, καθώς πρόθεση είναι τα κεφάλαια να αξιοποιηθούν σε νέες επενδύσεις. Ταυτόχρονα, ο όμιλος δεν επιθυμεί να δεσμεύσει σημαντικά ποσά στην Ελλάδα σε μία περίοδο όπου απαιτείται να ξεκαθαρίσει η εικόνα αναφορικά με το περιβάλλον στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχιστεί η στρατηγική επέκτασης για τα own brands Folli Follie και Links of London στην Ασία. Το 2016 το FF Group πραγματοποίησε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 1,33 δισ. ευρώ (+12,1% έναντι του 2015), ενώ το ενοποιημένο EBITDA ανήλθε σε 291,9 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 10,1%. Η βελτιωμένη λειτουργική δραστηριότητα σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς του ομίλου οδήγησε σε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, που το 2016 ανήλθε σε 262,3 εκατ. ευρώ (+9,9%), ενώ τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 222,5 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι 182,64 εκατ. ευρώ το 2015, γεγονός που έχει καταστήσει τη μετοχή την πιο φθηνή του FTSE 25.

Εξάλλου, αυξημένος κατά 8,3% ήταν και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του FF Group για το α' τρίμηνο του 2017. Ειδικότερα, ανήλθε στο ποσό των 317,9 εκατ. σε σχέση με τα 293,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Ο κ. Κουτσολιούτσος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου FF Group, επεσήμανε: «Το 2017 ξεκίνησε θετικά για τον όμιλό μας παρ' όλες τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται στο διεθνές περιβάλλον όπου δραστηριοποιούμαστε. Ο όμιλος συνεχίζει το επενδυτικό πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει επικοινωνήσει προκειμένου να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες της αγοράς όπως αυτές διαμορφώνονται και να εκμεταλλευτεί έγκαιρα πιθανές ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν. Παράλληλα ξεκινάμε την παρουσία μας σε νέες αγορές, ενώ διαρκώς εξελίσσουμε την γκάμα προϊόντων μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα