Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ιδιωτικού τομέα

Με βάση ένα νέο στρατηγικό σχέδιο με ορίζοντα το 2020, η Τράπεζα Πειραιώς ανασυγκροτείται με βαθιές τομές στη δομή, τις λειτουργίες και το επιχειρησιακό της μοντέλο. Το νέο σχέδιο με την ονομασία Agenda 2020, όπως ανακοινώθηκε και παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον διευθύνοντα σύμβουλό της Χρήστο Μεγάλου, αποτελεί ένα πλαίσιο με σαφείς δεσμευτικούς στόχους, ποιοτικούς και ποσοτικούς που εξειδικεύονται με βάση σαφείς στρατηγικές προτεραιότητες.

Η διοίκηση της τράπεζας

αποσκοπεί στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου και του ισολογισμού, στην αποδέσμευση από μη τραπεζικές δραστηριότητες και άρα στην απελευθέρωση κεφαλαίου και τη βελτιστοποίηση της κατανομής του, στην ενίσχυση της ρευστότητας, στη διασφάλιση σταθερής κερδοφορίας, στην αύξηση των αποδόσεων για τους μετόχους και στην ενίσχυση της χρηματοδότησης της οικονομίας.

Κύριοι στόχοι της Agenda 2020 ειδικότερα είναι: Η μείωση των δανείων σε καθυστέρηση (NPLs) και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα. Η δημιουργία ενός κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου με ελκυστικές αποδόσεις για τους μετόχους μεσοπρόθεσμα. Η διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης, η οποία σήμερα είναι ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η αποκατάσταση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τις αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Agenda 2020 βρήκε θετική ανταπόκριση από τους διεθνείς επενδυτές, στους οποίους παρουσιάστηκε στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη, ενώ θετικές είναι και οι εκτιμήσεις μεγάλων επενδυτικών οίκων όπως διατυπώνονται στις εκθέσεις τους.

Ο λειτουργικός διαχωρισμός της τράπεζας

Προκειμένου να επιτευχθεί ο πρώτος στόχος, δηλαδή η μείωση των κινδύνων ισολογισμού (μείωση των καθυστερούμενων δανείων και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων), η Agenda 2020 προβλέπει καταρχάς τον διαχωρισμό του ομίλου σε δύο λειτουργικούς πυλώνες, την Τράπεζα Πειραιώς και την Piraeus Legacy Unit (PLU), ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία της κύριας τραπεζικής δραστηριότητας του ομίλου και να προκύψει αξία από τομείς και στοιχεία ενεργητικού που η τράπεζα σταδιακά θα αποεπενδύσει ή θα τα καταστήσει εκ νέου βιώσιμα. Η διοίκηση της τράπεζας έχει διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για νομικό διαχωρισμό, αλλά για αποκλειστικά και μόνο λειτουργικό.

Το Piraeus Legacy Unit αποτελείται από τρία τμήματα: τις διεθνείς δραστηριότητες τις οποίες η τράπεζα θα μηδενίσει. τις διακοπτόμενες δραστηριότητες που είναι οι συμμετοχές σε εταιρείες μη τραπεζικές, αλλά και τα στοιχεία ακίνητης περιουσίας τα οποία θα πωληθούν. Στις συμμετοχές και τις θυγατρικές από τις οποίες θα αποεπενδύσει η τράπεζα συμπεριλαμβάνονται η AVIS (θυγατρική), το «Ερρίκος Ντυνάν» (θυγατρική), η Hellenic Seaways (40% συμμετοχή), η Αττική Οδός (10% συμμετοχή), ο Αστακός Terminal (27% συμμετοχή), το Κτήμα Μέρλιν (28% συμμετοχή), ο Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες (33% συμμετοχή) και τα Ιχθυοτροφεία Σελόντα (33% συμμετοχή). Επίσης η τράπεζα θα αποχωρήσει από όλες τις μετοχικές συμμετοχές άνω των 5 εκατ. ευρώ με βάση και το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για τα οποία θα ενεργοποιηθούν διαφοροποιημένα εργαλεία και επιλογές ώστε να μειωθούν δραστικά. Με βάση τα στοιχεία, τα υπόλοιπα των NPLs σε επίπεδο μητρικής θα είναι 10,2 δισ. ευρώ έως το 2019 από 23 δισ. τον Μάρτιο του 2017. Για το 2020 θα μειωθούν κάτω των 10 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα υπόλοιπα των NPEs σε επίπεδο μητρικής θα μειωθούν σε 20,3 δισ. έως το 2019 από 33,3 δισ. τον Μάρτιο του 2017. Για το 2020 στόχος είναι να μειωθούν κάτω από 20 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα