Τσίπρας: Υπάρχει διάθεση συνεννόησης για δίκαιη ανάπτυξη

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα διεξάγεται το 2ο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιείται στη Λαμία.

Ο πρωθυπουργός μιλά αυτή την ώρα στην κεντρική εκδήλωση του Συνεδρίου, στο Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη

διάθεση συνεννόησης, που όπως είπε διαπίστωσε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη για δίκαιη ανάπτυξη, μιλώντας για την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στις κοινωνικές ομάδες που πλήρωσαν βαρύτερα την κρίση. «Η δίκαιη ανάπτυξη είναι θέμα δημοκρατίας, δικαιοσύνης, εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας. Εχουμε υποχρέωση να προωθήσουμε τάχιστα και χωρίς δισταγμούς τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τον τόπο. Μιλώ για ένα ευρύτατο μέτωπο, τόσο ευρύ που απαιτεί ευρύτατες κοινωνικές συμμαχίες και ευρύτητα πολιτικών σχεδιασμών. Θα αδικούσαμε τον εαυτό μας και το λαό μας, αν επιχειρούσαμε να μπούμε στη νέα μέρα με τους κληρονομημένους από το χθες κανόνες που μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής», είπε μεταξύ άλλων στην εισαγωγή της ομιλίας του ο κ.Τσίπρας για να περάσει στη συνέχεια στα επί μέρους ζητήματα που αφορούν την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σπατάλη πόρων ενώ πρόσθεσε ότι η κρίση ήταν πρόσθετο πλήγμα για τη Στερεά Ελλάδα. «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι αδικημένη στην κατανομή των πόρων» είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μεγάλα ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται στη Στερεά Ελλάδα και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλία να αυξηθούν οι πόροι προς την περιφέρεια και με εθνικά κονδύλια. «Εχουμε βρει τα εργαλεία που απαιτούνται ώστε η χρηματοδότηση να φτάσει τα 300 εκατ. από 190 εκατ. που ήταν αρχικά».Ο κ.Τσίπρας μίλησε στη συνέχεια για την ύπαρξη ολοκληρωμένου προγράμματος παρέμβασης στην περιφέρεια με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε έργα υποδομής, τα οποία, όπως είπε, βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης- κατσκευής. «Ξεκινάμε με τη στήριξη της ΕΤΕπ μεγάλο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας, ενώ προχωράμε και το μεγαλόπνοο σχέδιο της εξυγίανσης του Ασωπού», είπε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα, τη βιομηχανία και τον τουρισμό στην Στερεά Ελλάδα. Για την αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητας υποστήριξε ότι υπάρχουν δυνατότητες αναζωογόνησης, καθώς υπάρχουν , όπως είπε, οι υποδομές. «Προϋπόθεση είναι οι συνέργειες μεταξύ νέων και παλιών επιχειρήσεων, αλλά και εκπαιδευτικών - ερευνητικών ιδρυμάτων». Στη συνέχεια μίλησε για τη ΛΑΡΚΟ λέγοντας ότι στόχος είναι η προστασία του δημοσίου χαρακτήρα της, με ενιαία μορφή και η ένταξή της με αυτή τη μορφή, στο Υπερταμείο». Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ. Υποστήριξε ότι έχει επέλθει σημαντική συμφωνία- πλαίσιο ανάμεσα στη ΛΑΡΚΟ και τη ΔΕΗ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός πήρε μέρος σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, τους υπουργούς που συμμετείχαν στις θεματικές στρογγυλές τράπεζες του Συνεδρίου.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα