Τραπεζικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς η ανησυχία για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης υποχρεώνουν τις τράπεζες να υποβαθμίσουν τους στόχους για το 2017. Η αναθεώρηση της στοχοθεσίας προς συντηρητικότερα επίπεδα αφορά την προσέλκυση καταθέσεων, τις χορηγήσεις νέων δανείων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και φυσικά την κερδοφορία, για τα οποία είχε υπολογιστεί ως δεδομένο ρυθμός

οικονομικής ανάπτυξης τουλάχιστον 2%.

Όπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι εάν η αξιολόγηση είχε ολοκληρωθεί το 2016, τώρα θα «μετρούσαμε» ημέρες για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που αποτελεί βήμα κομβικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη βελτίωση του κλίματος. Σε ένα τέτοιο σενάριο είχε υπολογιστεί ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να πετύχουν φέτος επιστροφή καταθέσεων άνω των 6 δισ. ευρώ και χορηγήσεις νέων δανείων άνω των 5 δισ. ευρώ, κάτι που θα τόνωνε και την κερδοφορία τους. Αντίθετα, οι καθυστερήσεις αναμενεται να δημιουργήσουν ερωτηματικά ακόμα και για την ικανότητα των τραπεζών να περάσουν τα stress tests του 2018.

Η πτώση στο Χ.Α. πραγματοποιείται με χαμηλό τζίρο ωστόσο αποτυπώνει και την «κούρασ» των ξένων επενδυτών με την ελληνική αγορά. Οι συνεχείς διαψεύσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές οδηγούν αρκετούς ξένους να πιστεύουν ότι το 2017 θα είναι μια χαμένη χρονιά. Απο τεχνικής πλευράς είναι κρίσιμο η αγορά να μην χάσει τις 640 μονάδες – και να αντιδράσει ανοδικά πιθανότατα σε κάποιο θετικό νέο.

Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 645 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,92%. Με πτώση 0,95% κινείται ο Δείκτης FTSE25 στις 1730 μονάδες. Πτώση 2,77% σημειώνει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 0,246 ευρώ. Με πτώση 1,79% η Eurobank στα 0,66 ευρώ. Πτώση 1,55% η Alpha Bank στα 1,90 ευρώ. Πτώση 2,36% για την Τράπεζα Πειραιώς στα 0,207 ευρώ. Οριακά κέρδη 0,35% για την ΔΕΗ στα 2,87 ευρώ. Με πτώση 1,39% ο ΟΠΑΠ στα 8,53 ευρώ. Οριακή πτώση 0,53% ο ΟΤΕ στα 8,85 ευρώ. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε πριν απο λίγο στα 1,7 εκατ. Ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα