Σε χαμηλό 31 ετών η στερλίνα λόγω φόβων για «σκληρό Brexit»

Κάτω από το 1,20 έναντι του δολαρίου υποχώρησε η στερλίνα για πρώτη φορά από τον προηγούμενο Οκτώβριο μετά τις πληροφορίες των Sunday Times ότι αύριο Τρίτη η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, θα ξεδιπλώσει τους σχεδιασμούς της για ένα σκληρό Brexit, που στην ουσία θα «θυσιάζει» την πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ως αντάλλαγμα για την επανάκτηση του ελέγχου των συνόρων και της μετανάστευσης, ενώ θα προβλέπει τη δυνατότητα εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, καθώς και την απομάκρυνση της Βρετανίας από τη δικαιοδοσία

του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Κι ενώ τα hedge funds άρχισαν να βάζουν στοιχήματα κατά της στερλίνας από τα τέλη του 2016, η Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ αναφέρει πως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου μπορεί να ωθήσει τους επενδυτές να κλείσουν τις θέσεις short, εκτοξεύοντας έτσι τη στερλίνα.

«Ακόμα κι αν η στερλίνα ανακάμψει κάπως στο Λονδίνο, φαίνεται πως τα γεγονότα που θα προκύψουν από ένα σκληρό Brexit δεν έχουν ακόμα αποτιμηθεί πλήρως», αναφέρει ο Sean Callow,στρατηγικός αναλυτής της Westpac Banking στο Σίδνεϊ. «Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι θα γίνει με τη στερλίνα, ώστε να αποφύγουμε τις δοκιμές, ίσως ακόμα και ένα κραχ τις επόμενες εβδομάδες», συμπληρώνει.

Νωρίτερα, η στερλίνα υποχώρησε έως και 1,6% στα 1,1986 δολάρια, δηλ. στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Οκτωβρίου, οπότε και είχε υποχωρήσει στο1,841 δολ. (χαμηλό από το 1985). Στο Τόκιο η στερλίνα υποχώρησε σήμερα κατά 1,2% στο 1,2037 δολ.

Kυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η ομιλία της Μέι μπορεί να προκαλέσει «διόρθωση της αγοράς», όπως ανέφεραν χθες οι Sunday Times. Το πρωθυπουργικό γραφείο, πάντως, αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια για το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι η στερλίνα περιόρισε μερικώς τις απώλειες μετά τις πληροφορίες του Bloomberg ότι το βρετανικό ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να θωρακίσει τους επενδυτές μετά την ομιλία της Μέι την Τρίτη, ενώ και ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους Times ότι θα παρέχει στη Βρετανία μια «δίκαιη» εμπορική συμφωνία.

Σήμερα το απόγευμα, στο μεταξύ, αναμένεται και η ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, μια ημέρα πριν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, η στερλίνα ενδέχεται να δεχθεί καθοδικές πιέσεις αυτή την εβδομάδα καθώς αναμένεται επιτάχυνση του πληθωρισμού, γεγονός που θα σπρώξει τα πραγματικά επιτόκια του Ηνωμένου Βασιλείου κάτω από το μηδέν.

Η ομιλία της Μέι δεν είναι και ρτο μοναδικό σημαντικό γεγονός που αναμένεται σε σχέση με την πορεία της στερλίνας. «Η στερλίνα διατρέχει τον κίνδυνο ενός 'βίαιου ράλι για να καλυφθούν οι θέσεις short αν το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αποφασίσει να στηρίξει το Κοινοβούλιο», αναφέρει από την πλευρά του ο Χαοχίρο Νομότο, δ/ντής του τομέα ξένου συναλλάγματος στην Βank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Keywords
Τυχαία Θέματα