Άνοιξε ξανά το παιχνίδι στην κεντροαριστερά

Υπερωρίες δούλεψαν τα... ταχυδρομικά περιστέρια το περασμένο τριήμερο στην κεντροαριστερά. Η Παρασκευή ήταν η ημέρα της Φώφης Γεννηματά, καθώς με τις προσθήκες του Λεωνίδα Γρηγοράκου και του Αχμέτ Ιλχάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη έπιασε τη Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση της Βουλής.

Το Σάββατο ήταν η σειρά του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ανταποκρίθηκε

με τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ στο κάλεσμα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στους πρώην βουλευτές του Κινήματος.

Η παρουσία του στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Κάραβελ προκάλεσε αμηχανία, ακόμη και στους υποστηριχτές της εκλογικής σύμπραξης ΠΑΣΟΚ- ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Και η Κυριακή ήταν η ημέρα του Ευάγγελου Βενιζέλου και όσων επιμένουν στη δημιουργία νέου ενιαίου φορέα, εντός και εκτός της Χαριλάου Τρικούπη. Σε κάθε περίπτωση, η φράση που μπορεί να αποτυπώσει καλύτερα από κάθε άλλη το κλίμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε την Κυριακή, είναι η λαϊκή ρήση... φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη.

Η Φώφη Γεννηματά καλωσόρισε το ΚΙΔΗΣΟ και απευθύνθηκε κάλεσμα συμμετοχής, αλλά χωρίς να θέτουν όρους, στην Άννα Διαμαντοπούλου, τον Γιώργο Φλωρίδη και τον Γιάννη Ραγκούση: «Το ίδιο πρέπει να κάνουν και όλοι οι άλλοι που το σκέφτονται. Τους περιμένουμε, τώρα, όχι αύριο. Ελιτίστικες κινήσεις δεν έχουν τύχη. Στελέχη που τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ έχουν ηθική υποχρέωση να συμμεετέχουν».

Για τις διαφωνίες σχετικά με την «επιστροφή» Παπανδρέου η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Είναι η ώρα της ενότητας - Χρειάζονται υπερβάσεις - Δεν μένουμε στο χθες - Ξεπερνάμε το εγώ μας για να βάλουμε μπροστά το εμείς - Δεν μοιράζουμε συγχωροχάρτια σε κανέναν».

Η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου...

«Στο όνομα όσων έμειναν πιστοί, που είδαν τον περονόσπορο να στήνει χορό πολιτικής κερδοκσοπίας, οφείλω να πω: ενότητα δεν σημαίνει αναπαλαίωση - Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μία συγνώμη» απάντησε ο Ευάγγελο Βενιζέλος. «Δεν έχω προσωπικά με κανέναν - Έμεινα όταν άλλοι έφευγαν σαν ποντίκια - Στην πολιτική η ηθική είναι ζήτημα ιστορικής αυτοσυνειδησίας» προσέθεσε ο πρώην πρόεδρος του Κινήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε ανοιχτά τη δημιουργία νέου ενιαίου κομματικού φορέα της κεντροαριστεράς: «Ιστορικά δεν μπορεί να πάει μακριά ως διακομματική συνεργασία - Γιατί το ΚΙΔΗΣΟ εμφανίζεται ως το αυθεντικό ΠΑΣΟΚ χωρίς το βεβαρημένο μπραντ και το υπερχρεωμένο ΑΦΜ - Πρέπει να τάχιστα να προστρέξουμε στην απόφαση του συνεδρίου του 2015 και να ξεκινήσουμε τη δημιουργία του μεγάλου ενιαίου φορέα».

Ξεκαθάρισε και τις μετεκλογικές του στοχεύσεις: Αδιανόητη η άποψη πως μας βολεύει η αυτοδυναμία της ΝΔ - Η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης - Όσοι πιστεύουν ότι τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τον κομματικό πατριωτισμό στερούνται πραγματικού πατριωτισμού - Αυτό είναι το μοναδικό πλαίσιο που μπορώ να υπηρετήσω».

Οι ομιλίες των στελεχών...

Το θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών προς το συνέδριο έθεσε πρώτος ο Κώστας Σκανδαλίδης. Δε μπορούμε να μείνουμε στη συνεργασία των αρχηγών, είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και ειλικρινής, επισήμανε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας. Το όχημα είναι ευρύχωρο, αλλά δεν έχει θέσεις VIP, ήταν το μήνυμά του προς τους τρεις της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη. Ως προς την συμμετοχή του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη σημείωσε ότι η παράταξη είχε μία ανοιχτή πληγή που έπρεπε να κλείσει.

Ενιαίος φορέα σημαίνει διαφάνεια, όχι ποσοστώσεις, σημαίνει ότι και όλοι οι σύνεδροι θα εκλεγούν απευθείας από τη βάση χωρίς ποσοστώσεις, τόνισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Τη διαφωνία του με τους χειρισμούς στην υπόθεση Ιλχάν εξέφρασε ανοιχτά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το ΠΑΣΟΚ από το 81' ουδέποτε πήρε βουλευτή άλλου κόμματος, επισήμανε. Δε θα γίνουμε όλοι τέρατα την εποχή των τεράτων, είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του Κινήματος.

Να βάλουμε μπροστά το εμείς από το εγώ, ζήτησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ η Εύα Καϊλή τόνισε ότι η διεύρυνση πρέπει να γίνει με όρους ανανέωσης και όχι αναπαλαίωσης.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα