Τράπεζα της Αργεντινής: Ανεβάζει το επιτόκιο στο 45% για να στηρίξει το πέσο

Σε μεγάλη αύξηση του επιτοκίου από το 40% στο 45% προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής (BCRA), σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτώση του πέσο, το οποίο απώλεσε άλλο ένα 2,83% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα, με την υποχώρηση της συναλλαγματικής του ισοτιμίας να φθάνει αθροιστικά το 10% μέσα σε δύο εβδομάδες.

Τις πιέσεις στο εθνικό νόμισμα ενέτεινε το ξέσπασμα νέου σκανδάλου, αλλά και η οικονομική κρίση της Τουρκίας, η οποία φαίνεται

να θέτει στο στόχαστρο των κερδοσκόπων γενικά τις αναδυόμενες αγορές.

Παράλληλα, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την υπερχρέωση της χώρας, ανακοίνωσε πλάνο για μείωση του αποθέματος των βραχυπρόθεσμων ομολόγων (LEBACs), με το ΔΝΤ να επισημαίνει ότι η κίνηση θα άρει έναν σημαντικό παράγοντα αδυναμίας.

«Το σχέδιο των αρχών της Αργεντινής είναι προσεχτικά οργανωμένο και η εφαρμογή του θα συμβάλλει σε ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο νομισματικής πολιτικής» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Στο Μπουένος Άιρες, η ισοτιμία δολαρίου – πέσο ήταν στο 1:30,72, καθώς τη Δευτέρα έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 30 πέσο.

Η κυβέρνηση αποφάσισε μετά το μεσημέρι της Δευτέρας να «αναστείλει την πώληση δολαρίων» προσωρινά, ενώ από την πλευρά της, η BCRA ανέφερε ότι θα διαθέσει σήμερα Τρίτη 500 εκατομμύρια δολάρια από το αποθεματικό της για να καλυφθεί η ζήτηση και να σταθεροποιηθεί το πέσο.

Από την αρχή της χρονιάς η έλλειψη εμπιστοσύνης έναντι του πέσο της Αργεντινής επιτάθηκε και η πτώση του έναντι του δολαρίου έχει φθάσει πλέον το 40% της αξίας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα