“Πόλεμος” Τουρκίας – ΗΠΑ: Μποϊκοτάζ Ερντογάν στα iPhone!

[UPDATE] Με μποϊκοτάζ στα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα απαντά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις κυρώσεις και την αύξηση των δασμών από την πλευρά των ΗΠΑ στο πλαίσιο της διπλωματικής αντιπαράθεσης που έχει προκαλέσει η κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία.

«Θα εφαρμόσουμε μποϊκοτάζ σε βάρος των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Αν έχουν iPhones, υπάρχουν Samsung από την άλλη πλευρά», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Ο

Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Άγκυρα λαμβάνει όλα απαραίτητα μέτρα για την οικονομία, εν μέσω διολίσθησης της λίρας, η οποία επιτείνεται από τη διαμάχη με την Ουάσινγκτον, αλλά είναι σημαντικό να τηρηθεί μια σταθερή πολιτική στάση. Η μετάβαση σε ξένο νόμισμα θα σήμαινε υποχώρηση στον εχθρό, δήλωσε ο Ερντογάν.

Παρά την κλιμάκωση των πιέσεων, με διπλασιασμό των δασμών από την πλευρά της Ουάσιγκτον, ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει απτόητος και αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, που προκαλεί έντονες αναταράξεις στις αγορές.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει ότι η τουρκική οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση ή χρεοκοπία και οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες – με τη λίρα σε ελεύθερη πτώση – είναι οι «πύραυλοι» ενός οικονομικού πολέμου που συντελείται εις βάρος της Τουρκίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένως καλέσει τους πολίτες να μετατρέψουν ευρώ και δολάρια σε εθνικό νόμισμα, ώστε να στηρίξουν τη λίρα. Έχει επίσης απειλήσει ότι η Άγκυρα θα αναζητησει νέους συμμάχους.

Ο Τραμπ “πάγωσε” την παράδοση των F35 στη Τουρκία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα, όπως αναμενόταν, στο Φορτ Ντραμ το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του οικονομικού έτους 2019, ύψους 717 δισ. δολαρίων, βασικός στόχος του οποίου είναι η ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Με την «Πράξη Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας Τζον Μακέιν» την οποία είχε επικυρώσει την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο, παγώνει προσωρινά η παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εν μέσω της κρίσης στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, με αφορμή την κράτηση, από τις τουρκικές αρχές, του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη με στόχο να αποθαρρυνθεί η Ρωσία.

ΕΠΑΦΕΣ

«Κατόπιν αιτήματος του Τούρκου πρεσβευτή, ο πρεσβευτής Τζον Μπόλτον συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Τουρκίας Σερντάρ Κιλίτς στον Λευκό Οίκο. Συζήτησαν σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και για την κατάσταση της σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία» δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters παρά τη συνάντηση δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί με την Τουρκία για τον πάστορα. Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να επιλέγει να αφήσει τις οικονομικές πιέσεις να «λυγίσουν» την Άγκυρα. Υπενθυμίζεται ότι πέραν των δασμών σε τουρκικές εισαγωγές, οι ΗΠΑ επέβαλαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα κυρώσεις στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της τουρκικής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα