Το στοίχημα για την κερδοφορία των τραπεζών και οι επερχόμενες αλλαγές

Η χαμηλή πτήση της ελληνικής οικονομίας και στο β' τρίμηνο, οι μειωμένες εργασίες αλλά και η παρατεινόμενη εκκρεμότητα της «γάγγραινας» των κόκκινων δανείων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τις τράπεζες, οι οποίες αναμένεται στο τέλος του μήνα να παρουσιάσουν για το β' τρίμηνο οριακή κερδοφορία.

Στις 30 και 31 Αυγούστου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες

αναμένεται να ανακοινώσουν τις επιδόσεις τους με τα τραπεζικά στελέχη να εκτιμούν πως η εικόνα θα είναι μεικτή. Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν πως τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να εμφανίσουν οριακά θετικά αποτελέσματα ενώ κάποια ώθηση θα έχουν από έκτακτα έσοδα από την πώληση θυγατρικών εταιρειών, την πώληση ομολόγων EFSF στην ΕΚΤ καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Σημειώνεται ότι στο α΄ τρίμηνο του 2016 οι τράπεζες επέστρεψαν σε θετική τροχιά ύστερα από 6 χρήσεις ιστορικά υψηλών ζημιών. Συγκεκριμένα, οι συστημικές τράπεζες στο τέλος Μαρτίου παρουσίασαν κέρδη προ φόρων περίπου 80 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 500 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015, ενώ τα μετά από φόρους κέρδη διαμορφώθηκαν στα 54 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 400 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2015.

Ωστόσο στο β' τρίμηνο, όπου παρατάθηκε και η αγωνία της πρώτης αξιολόγησης, το γενικότερο περιβάλλον δεν βελτιώθηκε ουσιαστικά με αποτέλεσμα οι τραπεζικές εργασίες να έχουν παραμείνει σε αρνητική πορεία. Ανάλογη εικόνα και για τη μεγάλη πληγή των «κόκκινων δανείων» με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών να κάνουν λόγο για επιδείνωση της εικόνας. Υπενθυμίζεται ότι στο α' τρίμηνο ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε φθάσει στο 45,1% από 44,2% στο τέλος του 2015.

Οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτιμούν πάντως πως με τις κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, όπως οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων η κατάσταση θα βελτιωθεί, ωστόσο αναγνωρίζουν πως βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα είναι να γυρίσει η οικονομία και να ξεκινήσει η ανάκαμψη.

Προς το παρόν «όπλα» για καλύτερα στοιχεία στους ισολογισμούς των τραπεζικών ιδρυμάτων αποτελούν η μείωση του κόστους του χρήματος, η περιστολή των λειτουργικών δαπανών αλλά και τα έκτακτα έσοδα.

Από εκεί και έπειτα τα όποια οφέλη από την επαναφορά του waiver και τη μείωση της «ακριβής» χρηματοδότησης μέσω του ELA αναμένεται να αποτυπωθούν από το β΄ εξάμηνο. Κρίσιμο στοιχείο αναμένεται να αποτελέσει και η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Πριν απ' αυτό όμως δρομολογούνται και οι μεγάλες αλλαγές στις ίδιες τις τράπεζες αφού ως τον Οκτώβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία των αλλαγών στα Διοικητικά Συμβούλια.

Οι τράπεζες αναζητούν περίπου 15 στελέχη που θα μπουν στα Διοικητικά Συμβούλια ως μη εκτελεστικά ή ως ανεξάρτητα μέλη, ενώ η Πειραιώς αναζητά και διευθύνοντα σύμβουλο.

Τα νέα μέλη θα πρέπει να πληρούν τα αυστηρά κριτήρια του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης για να λάβουν έγκριση καταλληλότητας από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Η ολοκλήρωση της ανασύνθεσης δομών εταιρικής διακυβέρνησης και μελών των Δ.Σ. αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα