Τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων εξετάζει η Alpha Bank

Τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων, ύψους 300 εκατ. ευρώ εξετάζει η Alpha Bank, με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, πρόκειται για δάνεια υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης,

με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητα και η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

Η κίνηση, η δεύτερη από μεγάλη ελληνική τράπεζα, αποτυπώνει ενδεχομένως τη βελτίωση των συνθηκών στο τραπεζικό σύστημα.

Η πρώτη τράπεζα που προχώρησε σε τιτλοποίηση δανείων ήταν η Εθνική, στις αρχές Αυγούστου, η οποία άντλησε ρευστότητα 300 εκατ. ευρώ.

Mε την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η Εθνική θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης που θα έχει ως στόχο την κάλυψη τρεχουσών αναγκών κεφαλαίου κίνησης, καθώς και τη χορήγηση νέων δανείων για επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η Alpha Bank κατά το α΄ τρίμηνο μείωσε κατά 300 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ, η οποία ανήλθε σε 24,1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, με σκοπό τη σταδιακή αντικατάσταση της υψηλού κόστους χρηματοδοτήσεως που σχετίζεται με το πρόγραμμα του 2008 για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, προχώρησε στην αποπληρωμή ομολόγων που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ), ονομαστικής αξίας 2,8 δισ., τα οποία χρησιμοποιούνταν ως ενέχυρο για χρηματοδότηση από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA), και σε περαιτέρω αποπληρωμή κατά το β΄ τρίμηνο του 2016, μειώνοντας την αξία των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ σε 5,2 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα