Το σκάνδαλο της Volkswagen στα ντίζελ ενδέχεται να τις κοστίσει 30 δισ. ευρώ

Τσουχτερός ενδέχεται να έρθει ο λογαριασμός για την Volkswagen, σε ότι αφορά την απάτη στις εκπομπές ρύπων των ντιζελοκίνητων.

Το πρόστιμο αναμένεται να φτάσει ακόμη και τα 30 δισ. ευρώ, καθώς η νομική μάχη με χιλιάδες επενδυτές ανάβει τα αίματα στη... γειτονιά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ένα δικαστήριο στην πόλη του Μπράουνσβάιγκ, μόλις 25 χιλιόμετρα μακριά από την έδρα της Volkswagen στη Βόλφσμπουργκ, έχει προγραμματίσει σειρά

ακροάσεων ξεκινώντας από Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, σε μια υπόθεση που αφορά συνολικά διεκδικήσεις συνολικά 9 δισ. ευρώ από 4.000 μετόχους, για αποζημιώσεις.

Ο λόγος; Οι μέτοχοι κατηγορούν την εταιρεία πως δεν τους προειδοποίησε εγκαίρως για την έρευνα από τις αμερικανικές ρυθμιστικές Αρχές, γεγονός που πυροδότησε ξεπούλημα της μετοχής όταν ανακοινώθηκε το σκάνδαλο στα ντίζελ τρία χρόνια πριν.

Οι εξαγριωμένοι μέτοχοι κατέθεσαν τις μηνύσεις τους τον Οκτώβριο του 2015. Ένα χρόνο αργότερα, κύματα χρηματοπιστωτικών επενδυτών ακολούθησαν, μεταξύ τους η Blackrock, Το συνταξιοδοτικό Ταμείο της Καλιφόρνια και η Allianz. Οι υποθέσεις μεταφέρθηκαν στο Μπράουνσβιγκ λόγω των μαζικών ορδών δικηγόρων καθώς και επενδυτών που επιθυμούσαν να συμμετέχουν στις διαδικασίες.

Στα τέλη του 2015 η Volkswagen παραδέχτηκε ότι "πείραξε" τα ντίζελ προκειμένου να περάσουν με επιτυχία τα αμερικανικά τεστ και πως περίπου 11 εκατομμύρια οχήματα θα επηρεάζονταν από αυτό. Η εταιρεία υπολογίζει το μέγεθος της ζημιάς στα 27.4 δισ. ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει πληρωμές σε πελάτες, σε χώρες και ρυθμιστές καθώς και 1 δισ. διακανονισμό με τους Γερμανούς κατήγορους.

Keywords
Τυχαία Θέματα