Κλείσαν οι κάλπες στη Σουηδία - Νίκη Σοσιαλδημοκρατών δείχνει το exit poll

Νίκη των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών στις βουλευτικές εκλογές της Σουηδίας δείχνει το exit poll.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν το 25,4%, δεύτεροι έρχονται οι Μετριοπαθείς με 18,4% και τρίτοι οι Εθνικιστές με 16,3%.

Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα (9/9) πάνω από 7 εκατομμύρια Σουηδοί ψηφοφόροι στις πιο κρίσιμες κοινοβουλευτικές εκλογές των τελευταίων τεσσάρων

δεκαετιών για τη σκανδιναβική χώρα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, παρατηρήθηκε μεγάλη προσέλευση στις περιοχές εκείνες της χώρας όπου σε εθνικό επίπεδο το 2014 είχε λάβει μεγαλύτερα ποσοστά το εθνικιστικό SD, κάτι που υποδεικνύει κέρδη για τον συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό που πραγματοποίησε πολιτικό άλμα.

Πάντα σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, θα είναι πολύ δύσκολο αυτή τη φορά να καταφέρουν να σχηματίσουν μόνοι τους οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι μία σταθερή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, τα ποσοστά των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών θα κινηθούν μεταξύ 23% και 27%.
Οι Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται να βρίσκονται ακριβώς πάνω από το εκλογικό όριο.

Η απώλειά τους θα ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στην κεντροδεξιά Συμμαχία και τις πιθανότητές τους να ανακτήσουν την εξουσία.

Για πρώτη φορά από το 1917 οι σουηδοί Σοσιαλδημοκράτες, εμπνευστές του κράτους προνοίας, ενδέχεται να μην αναδειχθούν πρώτη δύναμη στις σημερινές εκλογές.

Συνολικά στις κάλπες προσήλθαν 7,5 εκατομμύρια Σουηδοί για να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους στις 349 έδρες του κοινοβουλίου.

Στη Σουηδία, την κοιτίδα της σοσιαλδημοκρατίας, η προσφυγική κρίση ενίσχυσε τους ακροδεξιούς λαϊκιστές. Εδώ και μήνες οι Σουηδοί Δημοκράτες, που προήλθαν εν μέρει από τους νεοναζί της χώρας, προσεγγίζουν τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, όσον αφορά το ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Όσο ενισχύονται οι Σουηδοί Δημοκράτες, τόσο υποχωρούν οι Σοσιαλδημοκράτες. Λίγο πριν τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις έβλεπαν τα δύο κόμματα να συναντώνται στο 22% ή το 23%.

Χαμένοι των σημερινών εκλογών θα αναδειχθούν, όπως όλα δείχνουν, οι Σοσιαλδημοκράτες. Και στη Σουηδία λοιπόν, όπως άλλωστε και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε υποχώρηση. Και δεν είναι μόνο οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες που απέσπασαν στις τελευταίες εκλογές το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της ιστορίας τους με 20,5%. Σε μόλις 6 από τα συνολικά 28 κράτη-μέλη της ΕΕ κυβερνούν σήμερα κλασικές κεντροαριστερές κυβερνήσεις: Ρουμανία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Μάλτα, Ισπανία και Σουηδία.

Κερδισμένοι τηςπροσφυγικής κρίσης οι ακροδεξιοί

Όμως η προσφυγική κρίση του 2015 άλλαξε πολλά και στη Σουηδία. Όπως ακριβώς και στη Γερμανία οι Σουηδοί δέχθηκαν τους περισσότερους πρόσφυγες σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. Ακριβώς όπως και στη Γερμανία τμήματα του πληθυσμού αντιμετωπίζουν φοβικά τους μετανάστες παρά τη χαμηλή ανεργία και τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη. Ακριβώς όπως και στη Γερμανία έτσι και στη Σουηδία η ακροδεξιά πείθει ψηφοφόρους ότι η πολιτική ηγεσία δεν ενδιαφέρεται για τον λαό, αλλά μόνο για πρόσφυγες και μετανάστες.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Στέφαν Λέφβεν απέτυχε να πείσει τους Σουηδούς κι ας υιοθέτησε μια σκληρή στάση έναντι των προσφύγων. Δεν κατάφερε επίσης να πείσει ότι διαχειρίστηκε σωστά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά και τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών στη νότια Σουηδία. Κερδισμένοι από τις εξελίξεις αυτές βγαίνουν οι Σουηδοί Δημοκράτες.

Ο εκλογολόγος Χένρικ Όσκαρσον δεν αναμένει ωστόσο ότι οι ακροδεξιοί θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση, διότι δεν διαθέτουν εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους: «Το πιο συναρπαστικό σε αυτές τις εκλογές είναι αν το παραδοσιακό σύστημα των δύο πολιτικών στρατοπέδων Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων εναντίον Συντηρητικών περάσει εν τέλει στην ιστορία», λέει ο Σουηδός ειδικός.

Ουδείς ωστόσο μπορεί να αποκλείσει μια μετεκλογική συνεργασία Συντηρητικών και ακροδεξιών, όπως συμβαίνει από το 2013 στη γειτονική Νορβηγία. Πιθανό θεωρείται και το μοντέλο της Δανίας, όπου οι λαϊκιστές του κόμματος Danske Folkeparti στηρίζουν συντηρητική κυβέρνηση μειοψηφίας, επιβάλλοντας μια όλο και σκληρότερη προσφυγική πολιτική. Ίσως οι Σουηδοί Δημοκράτες να προτιμήσουν αυτόν το ρόλο, που είναι σαφέστατα ευκολότερος και με μεγαλύτερη επιρροή από ότι μια ενδεχόμενη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα