WSJ: Η Ελλάδα δε χρείαζεται ακόμη ρευστότητα, αλλά χρειάζεται την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την οικονομική του πολιτική στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.

Η δυσκολία του είναι ότι η Ελλάδα έχει «απογαλακτιστεί» από τα δάνεια διάσωσης ακριβώς την ώρα που οι αγορές ομολόγων έχουν γίνει πιο επιθετικές μετά από χρόνια ηρεμίας.

Η Ελλάδα

δεν χρειάζεται να αντλήσει ρευστότητα άμεσα από τις αγορές ομολόγων, χάρη σε ένα μεγάλο αποθεματικό διαθεσίμων που δημιουργήθηκε στο τέλος του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Ωστόσο η χώρα πρέπει να ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ομόλογα της, αν θέλει να σταθεί οικονομικά στα πόδια της τα επόμενα χρόνια και να αποφύγει να στραφεί εκ νέου σε δάνεια έκτακτης ανάγκης από τη Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων στην Ελλάδα υπερβαίνει κατά πολύ το 4%, ένα απαγορευτικό επίπεδο για τα οικονομικά της χώρας.

Η προσοχή των επενδυτών για την Ελλάδα, η οποία οφείλεται εν μέρει στην αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η Αθήνα θα ανατρέψει την λιτότητα, εντείνεται από τις χρηματοπιστωτικές αναταράξεις στη γειτονική Τουρκία και την Ιταλία.

Η Αθήνα αξιοποίησε δύο φορές τις αγορές ομολόγων από τον Ιούλιο του 2017, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδια για περισσότερα «δοκιμαστικές εξόδους» αυτό το καλοκαίρι, εξαιτίας της Ιταλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα