Το νέο σχέδιο της Κομισιόν για το ΦΠΑ: Έρχονται τα πάνω κάτω στις συναλλαγές

Του Ιωάννη Αντύπα

Το σχέδιο της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από πολυεθνικές εταιρείες με δραστηριότητες σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Το αποκαλούμενο «σύστημα καρουζέλ» με το οποίο, όπως σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, αποφεύγεται η καταβολή του ΦΠΑ από πολυεθνικές όπως η Apple

και η Amazon, κοστίζει συνολικά 50 δισ. ευρώ ετησίως στα κρατικά ταμεία.

Όπως σημείωσε ο Επίτροπος στόχος της Κομισιόν είναι ως το 2022 να έχει αλλάξει το φορολογικό πλαίσιο έτσι ώστε οι διασυνοριακές συναλλαγές να θεωρούνται ως εσωτερικές πράξεις, ο ΦΠΑ να καταβάλλεται στη χώρα προορισμού και τέλος να υφίσταται πλήρης συνεργασία μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ ώστε οι επιστροφές του ΦΠΑ να καταβάλλονται σε όλες της χώρες της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο.

Νωρίτερα η Επίτροπος ανταγωνισμού Μαργκρετ Βεστάγκερ παρουσίασε μια άλλη έκθεση της Επιτροπής, η οποία καταλήγει πως το Λουξεμβούργο έχει δώσει φορολογικά πλεονεκτήματα στην εταιρεία Amazon, ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αποτελεί δείγμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

“Το Λουξεμβούργο επιτρέπει στην Amazon να καταβάλει φόρο τέσσερις φορές μικρότερο από αυτόν που της αναλογεί και από τις άλλες τοπικές εταιρείες που υπόκεινται στους ίδιους εθνικούς φορολογικούς κανονισμούς”, είπε η Επίτροπος.

Η Επιτροπή ζητά πλέον από το Λουξεμβούργο να εισπράξει τον φόρο που του αναλογεί από την Amazon και παράλληλα παραπέμπει την Ιρλανδία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς δεν συμμορφώνεται με την απόφαση της να απαιτήσει την είσπραξη περίπου 13 δισεκατομμυρίων ευρώ από φόρους που απέφυγε να καταβάλει η Apple.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε την πρόταση της Κομισιόν για το ΦΠΑ

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε υπό τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων την επεξήγηση της πρότασης της Κομισιόν

Keywords
Τυχαία Θέματα