Το μυστικό που κρύβουν οι κυβερνητικές παροχές

Πολλά σενάρια τροφοδότησε η έξαρση των παροχών από την πλευρά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα η βιασύνη της να υλοποιηθούν πριν το τέλος του χρόνου.

Κάποιοι μίλησαν για εκλογές, αλλά -εκτός τεράστιου απροόπτου- κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Ασφαλώς, η πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει ενέργειες που θα αλλάξουν την αρνητική εικόνα από την υπερφορολόγηση είναι σαφής.

Υπάρχει, όμως και κάτι άλλο.

Η "πρεμούρα" της κυβέρνησης να ρίξει τα επιδόματα

στην αγορά πριν το τέλος του έτους συνδέεται και με την προσπάθεια να ενισχυθεί η αγορά και να βελτιωθούν κατά το δυνατόν οι δείκτες του ΑΕΠ, αφού είναι δεδομένο ότι τόσο το "κοινωνικό μέρισμα" όσο και το επίδομα στους νέους 18-24 ετών θα πέσει αυτομάτως στην κατανάλωση.

Και τούτο διότι τα στοιχεία από το μέτωπο της ανάπτυξης δεν είναι τα καλύτερα. Καταγράφεται μεν ανάκαμψη, αλλά με ρυθμούς πολύ χαμηλότερους από εκείνους που είχαν προβλεφθεί και πάντως κάτω από αυτό που χρειάζεται για να πιάσει η οικονομία τους στόχους.

Ο ρυθμός ανάπτυξης το 3ο τρίμηνο του 2017 (+1,3%) ήταν χαμηλότερος από τον αναμενόμενο και για να καλυφθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,6% στο σύνολο της χρονιάς θα πρέπει ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ να φτάσει το 3,1% στο τελευταίο τρίμηνο, όπως επισημαίνει το τμήμα μελετών του ΣΕΒ.

Εξ ου και η βροχή επιδομάτων.

Γ. ΣΩΖΟΣ

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα