Το κουαρτέτο «ανοίγει» και τα εργασιακά - Ζητά απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Της Μαίρης Λαμπαδιτη

Πριν ακόμα γεφυρωθεί το χάσμα στο ασφαλιστικό, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ εμφάνισαν χθες κατά της συνάντηση με τους κ. Τσακαλώτο και Κατρούγκαλο έγγραφο το οποίο ζήτησαν να υπογράψει η ελληνική πλευρά ως ρήτρα στη συμφωνία ότι δεσμεύεται να λάβει μέτρα περαιτέρω ευελιξίας της αγοράς εργασίας.

Όπως είναι γνωστό το ΔΝΤ εμφανίζει πιο σκληρή στάση στο μέτωπο των εργασιακών επιμένοντας στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο. Ωστόσο σύμφωνα με

πληροφορίες, η ελληνική πλευρά απέρριψε το αίτημα, βρίσκοντας στήριξη και από τους ευρωπαίους που δεν επιθυμούν να ανοίξει παράλληλα το εργασιακό.

Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας, το πρώτο σκαλοπάτι των αλλαγών στα εργασιακά που αναμένεται να προωθηθούν στη Βουλή τον Οκτώβριο είναι η μελέτη που θα υποβάλει η 8μελής επιτροπή τεχνοκρατών η οποία θα συνεδριάσει στις 22 Απριλίου, υποδεικνύοντας τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στον κατώτατο μισθό, τις ομαδικές απολύσεις τις συμβάσεις εργασίας, την προκήρυξη απεργίας και τις αλλαγές στον συνδικαλισμό.

Ως βάση της συζήτησης που θα αρχίσει στις Βρυξέλλες, θα ληφθούν υπόψη δύο μελέτες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας οι οποίες αποτυπώνουν τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από χώρα σε χώρα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο διεθνής οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «αυτό που μπορεί να λογίζεται ως μία συγκεκριμένη «βέλτιστη πρακτική» στο γερμανικό, φερ' ειπείν, πλαίσιο εργασιακών σχέσεων ενδέχεται να μην είναι μεταβιβάσιμο σε διαφορετικές πραγματικότητες, όπως για παράδειγμα στην ελληνική». Μάλιστα περιέγραψε τη δυσκολία αντιγραφής με την εξής φράση :«η οδήγηση στα αριστερά είναι βέλτιστη πρακτική στο Λονδίνο, αλλά όχι στη Nέα Yόρκη.

Σύμφωνα με το μνημόνιο προβλέπεται ο κατώτατος μισθός , που μειώθηκε στα 586 ευρώ το 2012 να ορίζεται με νόμο κατόπιν διαβούλευσης, από την 1/1/2017 (με βάση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης κ.ά.), χωρίς να είναι βέβαιες οι προσαυξήσεις για τις τριετίες (που έχουν διατηρηθεί «παγωμένες» αλλά παραμένουν στο στόχαστρο) και το επίδομα γάμου.

Για τις ομαδικές απολύσεις έχει γίνει προσωρινώς αποδεκτή η λύση της ενίσχυσης του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας το οποίο θα εγκρίνει η θα απορρίπτει το αίτημα για ομαδικές απολύσεις βάσει έκθεσης αιτιολόγησης των απολύσεων και παρουσίασης προτάσεων για την προστασία των απολυομένων. Η Επιτροπή θα ελέγξει επίσης το καθεστώς προκήρυξης των απεργιών που ισχύει στις ευρωπαικές χώρες καθώς και τα προνόμια των συνδικαλιστών .

Keywords
Τυχαία Θέματα