Σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό μετά τα επεισόδια στους καταυλισμούς

Σε συναγερμό βρίσκεται ξανά η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες εικόνες από την Ειδομένη, τη Σάμο και τη Χίο όπου σημειώθηκαν επεισόδια και εντάσεις μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.

Η κατάσταση στα hotspots αλλά και στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς που έχουν δημιουργήσει οι πρόσφυγες έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα να συγκαλεστεί διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη μετέχουν ο υπουργός

Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Παρά την ενεργοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας η εικόνα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου παραμένει χαοτική. Συνολικά οι πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα είναι 52.666 με την κατάσταση στην Ειδομένη και τον Πειραιά να εξακολουθεί να είναι απελπιστική καθώς στον καταυλισμό στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας βρίσκονται 4.668 ενώ στα σύνορα με την ΠΓΔΜ παραμένουν 11.269 άνθρωποι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τους απομακρύνει.

Χαρακτηριστική η εικόνα που αποτυπώνεται απο την επίσημη καταμέτρηση του συντονιστικού της κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο την ημέρα κατά την οποία στέλνουμε στην Τουρκία 150 μετανάστες από τη Μυτιλήνη, σε Λέσβο, Σάμο και Χίο έφτασαν 149!

Μετ' εμποδίων επαναπροώθηση 150 μεταναστών στην Τουρκία

Στο μεταξύ, ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, μετά από πέντε ημέρες παύσης, η διαδικασία των επαναπροωθήσεων μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου στο λιμάνι του Δικελί, στα πλαίσια της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Οι πρώτοι 45 μετανάστες (Πακιστανοί) έχουν ήδη επιβιβαστεί σε πλοίο από τη Μυτιλήνη για το λιμάνι του Δικελί στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ακόμα 100 μετανάστες από Κω και Σάμο θα μεταφερθούν σήμερα στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα