Το φάσμα του ενεργειακού ελλείμματος

Αν οι τράπεζες μέχρι τώρα είναι ένα διαιωνιζόμενο πρόβλημα για την οικονομία, φαίνεται ότι το ενεργειακό έλλειμμα τη δεκαετία που έρχεται μπορεί να αποτελέσει ένα εν δυνάμει πρόβλημα, αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τον τελευταίο μήνα έγινε της μόδας η συζήτηση για την άνοδο των τιμών CO2, δηλαδή των εκπομπών ρύπων που τριπλασίασαν την τιμή τους και δημιούργησαν ένα δυσβάσταχτο κόστος στη ΔΕΗ, αλλά και αντικίνητρο για τους ενδιαφερόμενους

επενδυτές για την αγορά των λιγνιτικών μονάδων.

Την περασμένη Τετάρτη ο επικεφαλής οικονομολόγος Γουίλιαμ Ζίμερν της BP δίνοντας στη βρετανική πρεσβεία τις προβλέψεις του για την εξέλιξη της παγκόσμιας αγοράς μέχρι το 2040 εκτίμησε την περαιτέρω άνοδο των τιμών των ρύπων στα 40 ευρώ ανά τόνο και -γιατί όχι;- και στα 100 ευρώ ανά τόνο. Τέτοιες εξελίξεις όμως εγκυμονούν εφιαλτικά σενάρια για την ελληνική οικονομία, καθώς οι μελέτες, τις οποίες γνωρίζουν η Κομισιόν και το υπουργείο Ενέργειας, δείχνουν ότι καμία λιγνιτική μονάδα δεν θα αντέξει μετά το 2025.

O κ. Ζίμερν μάλιστα ανέφερε ότι, όπως στη Βρετανία η αύξηση των τιμών των ρύπων άσκησε πίεση για τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, αντίστοιχη θα είναι και η εξέλιξη στην Ευρώπη.

Από εδώ όμως προκύπτει ότι θα απαιτηθεί ένα νέο πακέτο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, εφόσον τελικά δεν τελεσφορήσει ή έχει υποδεέστερο του αναμενομένου αποτέλεσμα ο διαγωνισμός των λιγνιτικών. Γιατί, όπως φαίνεται, η ΔΕΗ δεν θα πάρει τα ποσά που προϋπολόγιζε και θα μείνει με μονάδες που συνεπάγονται προβλήματα.

Ετσι, ενώ η μέχρι τώρα κυβερνητική πλευρά κατέγραφε επιτυχία διασώζοντας τις υδροηλεκτρικές μονάδες που θα βοηθήσουν τη ΔΕΗ στην επόμενη φάση της απελευθέρωσης (target model), τώρα δημιουργούνται νέα δεδομένα με πολύπτυχα προβλήματα τα οποία κάποιος πρέπει να επιλύσει στη συνέχεια.

Ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ μίλησε για έλευση στρατηγικού επενδυτή και πολύ σωστά είπε: «Κάποια στιγμή». Γιατί, όπως είναι η ΔΕΗ, έχοντας ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση των δανείων αλλά μη έχοντας λύσει διαρθρωτικά προβλήματα, δεν θα προσελκύσει σοβαρό επενδυτή και την ώρα που η κεφαλαιοποίηση είναι στα 350 εκατ. ευρώ θα είναι εθνική μειοδοσία να πουληθεί πακέτο της.

Παράλληλα η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, θα πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας όσον αφορά την υπόθεση των τιμολογίων, που είναι κρυμμένη πίσω από τεχνοκρατικές εισηγήσεις.

Και βέβαια αν θέλει κανείς να έχει όλη την εικόνα θα πρέπει να διερωτηθεί γιατί δεν ξεκίνησαν εγκαίρως οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ώστε η ΔΕΗ να έχει αποτελεσματική μακροχρόνια στρατηγική, αφού, όπως ανέφερε ο κ. Ζίμερν, οι ΑΠΕ θα είναι οι νικήτριες του μέλλοντος, αλλά κατά το παρελθόν έγιναν κοστοβόρες και αμφίβολες επιλογές.

Οι απαντήσεις ξεκινούν από τη δημιουργία των διασυνδέσεων των νησιών και των αγωγών. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα που επίσης παίζει πάνω σε οριακά χρονικά περιθώρια και οι εξελίξεις τρέχουν με διαρκείς παρεμβάσεις από την κοινοτική πλευρά σε σχέση με τη διασύνδεση Αττικής - Κρήτης και προσπάθεια από την κυβερνητική πλευρά για εξομάλυνση.

Τίποτε όμως δεν έχει κριθεί ακόμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα