Το 89% των Ελλήνων θεωρεί ανώτερο όλων τον πολιτισμό μας και το 66% πιστεύει στο κακό μάτι

Τις πολιτιστικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ Δύσης και Ανατολής σε πολλά ζητήματα και το πόσο διαφορετικά οι κουλτούρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν σημαντικά κοινωνικά ζητήματα καταγράφει έρευνα της Pew Research, με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τους Έλληνες.

Έκθεση του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου για την Ευρώπη δείχνει ότι οι διαφορές σε επίμαχα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η κοινωνική αποδοχή των μουσουλμάνων, των Εβραίων ή του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων, εξαρτώνται από τη χώρα ή ακόμα και την περιοχή.

Σε ερώτηση σχετικά με την αποδοχή ενός μουσουλμάνου από μια

χριστιανική οικογένεια μετά από γάμο, το 82% των Νορβηγών απαντά θετικά. Παρόμοιο είναι και το ποσοστό των Σουηδών (80%), των Ολλανδών (88%) και των Βέλγων (77%). Γερμανοί, Αυστριακοί και Ελβετοί απαντούν «ναι» σε ποσοστό γύρω στο 55%.

Οι Έλληνες, οι Πολωνοί, οι Βούλγαροι και Ρουμάνοι μπορούν να φανταστούν έναν μουσουλμάνο ως γαμπρό ή νύφη στην οικογένειά τους κατά 33% ενώ οι Τσέχοι μόλις κατά 12%.

Tην ίδια στιγμή, όπως προκύπτςι από την έρευνα, το 89% των Ελλήνων είναι πεπεισμένο για την ανωτερότητα του ελληνικού πολιτισμού, ακολουθούν οι Ρώσοι με 69%, η Γερμανία βρίσκεται στο 45%, ενώ τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν οι Ολλανδοί (31%), οι Βέλγοι (21%) και οι Ισπανοί (20%).

Χάσμα παρατηρείται μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης στο ζήτημα του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων. Σουηδοί, Δανοί και Ολλανδοί σε ποσοστό από 86% μέχρι 88% βλέπουν τον γάμο θετικά. Ακολουθούν χώρες όπως η Γερμανία με 77%, η Τσεχία με 65%. Αντίθετα οι Πολωνοί απορρίπτουν σε ποσοστό σχεδόν 60% τους γάμους ομοφυλόφιλων, οι Ρουμάνοι κατά 76% και οι Ρώσοι κατά 80%.

Στο ζήτημα του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας οι διαφορές είναι μικρότερες μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ του διαχωρισμού καταγράφουν οι ερευνητές του κέντρου Pew σε Σουηδία και Φινλανδία με 80% και 77% αντίστοιχα. Σχεδόν όλοι οι πολίτες στην Ευρώπη θεωρούν θετικό τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας.

Αναποφάσιστοι στο ζήτημα αυτό εμφανίζονται κυρίως οι Ρώσοι, οι Λευκορώσοι και οι Βούλγαροι με 50%. Αντίθετα χώρες όπως η Γεωργία και η Αρμενία θεωρούν σε ποσοστό 52% και 59% αντίστοιχα ότι ορθώς το κράτος στηρίζει τη θρησκεία. Η έκθεση των αμερικανών ερευνητών επιβεβαιώνει ότι μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης υπάρχει ένα ιδεολογικό χάσμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι μεταφυσικές πεποιθήσεις των Ελλήνων όπως καταγράφονται στην έρευνα της Pew Research καθώς το 59% πιστεύει στη μοίρα, το 66% στο κακό μάτι (αριθμός ρεκόρ για την Ευρώπη) και το 20% στη μετενσάρκωση.

Οι Έλληνες διατηρούν ακόμη μια πρωτιά στην έρευνα καθώς σε ποσοστό 92% πιστεύουν ότι υπάρχει Θεός με τους δεύτερους Ρώσους να βρίσκονται σε απόσταση (75%).

Επίσης οι Έλληνες σε ποσοστό 74% πιστεύουν ότι η καταγωγή και η εθνική ταυτότητα ταυτίζονται ενώ το 52% δηλώνει ότι θα ήθελε να απαγορευτεί η έκτρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα