Την έκδοση του Ρώσου Mr Bitcoin στις ΗΠΑ αποφάσισε η ελληνική Δικαιοσύνη

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκης αποφάσισε να επιτρέψει την έκδοση του Ρώσου Alexander Vinnik που κατηγορείται για απάτη με bitcoin, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Πιο συγκεκριμένα, ο 38χρονος κατηγορείται

ότι «ξέπλενε» μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin), κέρδη εγκληματικών οργανώσεων, το ύψος των οποίων υπολογίζεται από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε 4 δισ. ευρώ.

Ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει να γίνει δεκτό το αμερικανικό αίτημα να εκδοθεί ο Vinnik στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται επίσης για συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος βρόμικους χρήματος και παράνομες χρηματικές συναλλαγές προερχόμενες από αξιόποινες δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα με την έκδοσή του, το Συμβούλιο αποφάσισε να παραδοθούν στις αρχές των ΗΠΑ οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα τάμπλετ, τα κινητά τηλέφωνα κ.ά., που κατασχέθηκαν κατά τη σύλληψή του.

Οι δικηγόροι του Vinnik, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, αναμένεται να ασκήσουν έφεση στην απόφαση έκδοσης εντός 24 ωρών.

Την έκδοσή του έχουν ζητήσει και οι Ρωσικές αρχές για απάτη καθώς, σύμφωνα με τα ρωσικά έγγραφα, συνδέεται με αγοραπωλησία εμπορευμάτων μεταξύ εταιριών, με την απάτη να προσεγγίζει μόλις τις 10.000 ευρώ.

Στη δίκη, την περασμένη Παρασκευή, ο Vinnik δήλωσε ότι επαγγέλλεται τεχνικός Διαδικτύου, ότι γνώριζε τις κατηγορίες που του καταλογίζουν οι αμερικανικές Αρχές, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Ένα από τα βασικά του επιχειρήματα ήταν ότι είναι φτωχός, ωστόσο, όταν συνελήφθη στη Χαλκιδική διέμενε σε πολυτελή σουίτα ξενοδοχείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα