Τι προβλέπουν οι στρατηγικές επενδύσεις των €333,9 εκατ. που ενέκρινε η ΔΕΣΕ

Tης Στεφανίας Σούκη

Ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό δίνουν οι επενδυτές του Αστέρα Βουλιαγμένης, οι οποίοι έλαβαν το πράσινο φώς από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για το δεύτερο project τους στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος.

Στη συνεδρίαση της ΔΕΣΕ υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου

της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη, δόθηκε επίσης το πράσινο φώς για τρία ακόμη έργα και συγκεκριμένα στον όμιλο Μεταξά για ένα ακόμη τουριστικό έργο, στην περιοχή του Λασιθίου, στη Σαντορίνη για τη Μαρίνα Μονολίθου και στην Αθήνα για το νέο εμπορικό κέντρο του ομίλου Κωνσταντίνου. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα τέσσερα νέα έργα ανέρχεται στα 333,9 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το «The Mykonos Project» της «AGC Equity Partners Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Ανώνυμη Εταιρεία», συνολικού κόστους 50,85 εκατ. ευρώ, αφορά ένα επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει δύο ξενοδοχειακές μονάδες με τουριστικό καταφύγιο σκαφών, αθλητικές εγκαταστάσεις, κλπ., ενώ αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 200 εποχικές και μόνιμες θέσεις εργασίας. Το fund αραβικών συμφερόντων έκανε την επίσημη "πρώτη" του το 2013 στην Ελλάδα, όταν πρωτοεμφανίστηκε στις διαδικασίες για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ο οποίος μάλιστα πρόκειται να ανοίξει πλήρως ανανεωμένος από το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου. Το fund είχε ανακοινώσει τις προθέσεις του τότε να συνεχίσει τις επενδύσεις του στην Ελλάδα και ακριβώς αυτό κάνει τώρα, επενδύοντας σε έναν «σίγουρο» προορισμό όπως η Μύκονος. Αν και οι πληροφορίες για τη διεθνή αλυσίδα που θα αναλάβει τη διαχείριση του project της Μυκόνου είναι φειδωλές, η άφιξη της Four Seasons στην Ελλάδα μέσω του Αστέρα εντείνει τη φημολογία ότι θα υπάρξει συνέχεια και στη Μύκονο, με δεδομένο το ενδιαφέρον της γνωστής αλυσίδας για το νησί.

Η ΔΕΣΕ έδωσε το «πράσινο φώς» και για την επένδυση του ομίλου Μεταξά που αφορά το ''Cape Tholos Luxury Resort''. Πρόκειται για το Σύνθετο Κέντρο Τουρισμού – Παραθερισμού στην περιοχή Θόλος Καβουσίου, στο Λασίθι της Ανώνυμης Εταιρείας Τουριστικών Επιχειρήσεων –Τ.Ε.Α.Β. Α.Ε με το διακριτικό τίτλο «Maris Hotels S.A.» συνολικού κόστους 149,6 εκατ. ευρώ. Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός παραθεριστικού- τουριστικού χωριού, ενός Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος και δύο ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 216 θέσεις πλήρους και εποχικής εργασίας.

Με στόχο τη βελτίωση των υποδομών στο νησί της Σαντορίνης, που «βουλιάζει» κυριολεκτικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η ΔΕΣΕ ενέκρινε και το πρώτο επενδυτικό σχέδιο δημόσιας στρατηγικής επένδυσης, για τη «Μαρίνα Μονόλιθου Σαντορίνης» με φορέα το «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας», συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη δημιουργία μαρίνας 350 θέσεων, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει 120 άμεσες εποχικές θέσεις εργασίας. To έργο είναι κρίσιμης σημασίας για το νησί ειδικά κατά τη διάρκεια της υψηλής σεζόν του καλοκαιριού, εξ' ου και η προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος μέσα από τη διαδικασία της ένταξής του στις στρατηγικές επενδύσεις. Ενδεικτικά, κατά την περίοδο της υψηλής σεζόν, το νησί καλείται να εξυπηρετήσει πάνω από 100.000 άτομα ημερησίως, με πυκνότητα πάνω και από τα νούμερα της Αττικής.

«Πράσινο» και για τον όμιλο Κωνσταντίνου

Ενδιαφέρον έχει και το έτερο επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης Εμπορικού Κέντρου και Κέντρου Αναψυχής στην Μεταμόρφωση Αττικής», συνολικού κόστους 93,4 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Κωνσταντίνου, ιδιοκτήτη του Athens Metro Mall. Πρόκειται για ένα επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει ένα σύνθετο εμπορικό κέντρο με εστιατόρια/καφέ, καταστήματα λιανικού εμπορίου, υπηρεσίες διαγνωστικού κέντρου κ.α., ενώ αναμένεται να δημιουργήσει 722 νέες θέσεις εργασίας. Το έργο σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε ιδιόκτητο ακίνητο 90 στρεμμάτων, το οποίο έχει αγοραστεί στο παρελθόν και θα περιλαμβάνει εμπορικά καταστήματα, κινηματογράφους, αθλητικά κέντρα, γραφεία, αναψυκτήρια, παιδότοπο και χώρους ψυχαγωγίας για παιδιά, σούπερ μαρκετ, χώρους στάθμευσης κ.α.. Ο ομογενής από τη Βενεζουέλα, ο οποίος άνοιξε το Athens Metro Mall το 2010 σε μία επένδυση ύψους 75 εκατ. ευρώ, είχε πλάνα, πρό κρίσης, για περισσότερα malls εντός κι εκτός Αθηνών, ωστόσο η πτώση στο εγχώριο λιανεμπόριο αλλά και στην αγορά ακινήτων, πήγε πίσω το σχεδιασμό.

Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, υπό την προεδρία του Γ. Δραγασάκη, συνεδρίασε με τη συμμετοχή των Υπουργών Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Λόη Λαμπριανίδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα