Οι επενδυτές αναρωτιούνται ποιος είναι πλέον ασφαλής στη Ρωσία μετά τη σύλληψη του Calvey

Για τις περισσότερες από τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο Αμερικανός επενδυτής ιδιωτικών κεφαλαίων Michael Calvey έχει βγάλει δισεκατομμύρια για τα funds του επειδή έπαιζε σύμφωνα με τους κανόνες - τόσο γραπτούς όσο και άγραφους - στη Ρωσία. Τώρα, βρίσκεται σε φυλακή της Μόσχας και αντιμετωπίζει κατηγορίες απάτης για μια συμφωνία που πήγε εντελώς στραβά.

Η εταιρεία

του, Baring Vostok, παραθέτει τις «εποικοδομητικές σχέσεις» με τις αρχές ως τον 7ο από τους 10 κανόνες της για επιτυχημένες επενδύσεις στη Ρωσία, ενώ προσέλαβε έναν εθνικά γνωστό πρώην σοβιετικό κοσμοναύτη για να βοηθήσει στην εξουδετέρωση οποιωνδήποτε εντάσεων προέκυπταν.

Ο όμιλος επενδυτικών κεφαλαίων Baring Vostok που εξειδικεύεται σε επενδύσεις στην Ρωσία και άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, έχει επενδύσει από το 1994 μέχρι σήμερα περισσότερα από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 70 σχέδια στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, στον ενεργειακό τομέα, στις τηλεπικοινωνίες και στα Μέσα ενημέρωσης, όπως και στο δίκτυο λιανεμπορίου.

Καθώς η είδηση για την κράτησή διαδόθηκε, ο Calvey έλαβε λαμπερές συστάσεις και υποσχέσεις υποστήριξης από μερικούς από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της χώρας. Συμπεριλαμβανομένου του διαμεσολαβητή του ίδιου του Κρεμλίνου για τους επιχειρηματίες, ο οποίος αποκάλεσε τη σύλληψη μια «παράνομη» πράξη που «έπληξε την επιχειρηματική κοινότητα».

Ο Πρόεδρος Vladimir Putin, ο οποίος έχει συναντηθεί με τον Calvey στο παρελθόν, παρακολουθεί την υπόθεση στενά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov. Το Κρεμλίνο δεν πιστεύει ότι το περιστατικό θα βλάψει το επενδυτικό κλίμα της Ρωσίας.

Αλλά ακόμη και οι μακροχρόνιοι επενδυτές που είναι συνηθισμένοι σε ατελείωτες ρωσικές εκπλήξεις και συνεχείς γεωπολιτικούς κινδύνους λένε ότι συγκλονίστηκαν από τη σύλληψη ενός καταξιωμένου παλαίμαχου της αγοράς όπως ο Calvey.

«Ο Calvey είναι σεβαστός στο χώρο», δήλωσε ο Julian Rimmer, trader στην Investec, ο οποίος βοήθησε να οργανώσει συναντήσεις επενδυτών για την Baring Vostok στο Λονδίνο το 2016. «Εργάζεται στη Ρωσία για μεγάλο χρονικό διάστημα και θεωρείται ως 'insider' , ή τουλάχιστον κάποιος τον οποίο το καθεστώς εγκρίνει», πρόσθεσε.

Προς το παρόν, ο Calvey βρίσκεται υπό καραντίνα, όπως όλοι οι νεοφερμένοι στη φυλακή Matrosskaya Tishina της Μόσχας, δήλωσε ο δικηγόρος του, Dmitry Kletochkin, σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Είναι σε διάθεση μάχης», πρόσθεσε ο Kletochkin.

Ο Αμερικανός επενδυτής αρνείται τυχόν αδίκημα. Το δικαστήριο διέταξε να παραμείνει υπό κράτηση για τουλάχιστον δύο μήνες.

Ο Calvey θεωρείται ύποπτος για υπεξαίρεση ποσού 2,5 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (37,5 εκ. δολαρίων) από την τράπεζα Vostotsni Express μέσω ενός σχήματος απάτης στο οποίο συμμετείχε η εισπρακτική εταιρεία «Pervoe Collektorskoye Buro».

Ο Boris Titov, ο διαμεσολαβητής επιχειρήσεων του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι η υπόθεση θα έπρεπε να είχε πάει σε αστικό και όχι ποινικό δικαστήριο, αλλά στη Ρωσία η αστυνομία και οι εισαγγελείς συχνά συμμετέχουν σε τέτοιες διαμάχες. «Αυτό είναι ένα συστημικό πρόβλημα", γράφει ο Titov σε ένα σχόλιο στην εφημερίδα Vedomosti τη Δευτέρα.

Άλλοι υπονοούν ότι η διαμάχη αυτή θα μπορούσε να επιδεινώνεται λόγω των διαφορών στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, ένας ισχυρισμός που το Κρεμλίνο αρνήθηκε.

«Στην Baring Vostok πιθανώς σκέφτηκαν 'Αυτό δεν θα συμβεί σε εμάς, είμαστε επιχειρηματίες, όχι πολιτικοί', δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Alexey Navalny, ο οποίος λέει ότι είχε επανειλημμένα συλληφθεί από τον ίδιο δικαστή που έστειλε τον Calvey πίσω από τα σίδερα, σε ένα tweet το Σαββατοκύριακο. «Δεν είμαι χαρούμενος, είναι απλά σημαντικό να καταλάβουμε ότι όλοι και όλα γίνονται για την πολιτική τώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα