Τι προβλέπει η JP Morgan για την πορεία του μπρεντ το 2019

Σε υποβάθμιση του outlook για το πετρέλαιο προχώρησε η JP Morgan, η οποία προβλέπει ότι οι τιμές του αργού τύπου μπρεντ θα κινηθούν κατά μέσο όρο στα 73 δολάρια ανά βαρέλι το 2019, έναντι προηγούμενη πρόβλεψης για 83,50 δολ/βαρέλι.

Ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας για την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού της JP Morgan,

Scott Darling, επισήμανε μιλώντας στο CNBC ότι η επενδυτική τράπεζα προσφάτως αναθεώρησε τις προοπτικές εν μέρει λόγω της αύξησης της προσφοράς πετρελαίου από τη Βόρεια Αμερική κατά το β' εξάμηνο του 2019. Η JP Morgan αναμένει ότι η τιμή του μπρεντ που αποτελεί παγκόσμιο δείκτη για το πετρέλαιο, θα κατευθυνθεί προς τα 64 δολ/βαρέλι το 2020.

Στις συναλλαγές της Ασίας νωρίτερα σήμερα, το μπρεντ διαπραγματευόταν γύρω στα 63,95 δολάρια ανά βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό διαπραγματευόταν στα 54,61 δολάρια/βαρέλι.

Η αύξηση της ζήτησης θα επηρεάσει τις τιμές, κυρίως μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή, ανέφερε ο ίδιος.
Η αγορά κάνει τώρα focus στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ για το guidance στις 6 Δεκεμβρίου. Ο Darling ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚ πρέπει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως καθ' όλη τη διάρκεια του 2019 ώστε να εξισορροπηθεί η αγορά πετρελαίου.
Φέτος, οι τιμές του αργού έχουν υποστεί σημαντικές αυξομειώσεις. Τον Οκτώβριο σημείωσαν υψηλά πολλών ετών λόγω της απόφασης Τραμπ να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν.
Μγάλοι δείκτες του αργού εκτοξεύθηκαν σε υψηλά τεσσάρων ετών έναν μήνα πριν την επιβολή των κυρώσεων στην Τεχεράνη, ωστόσο το ράλι αυτό ξεφούσκωσε θεαματικά στη συνέχεια. Οι τιμές του μαύρου χρυσού έκαναν βουτιά 30% από τις αρχές Οκτωβρίου, συμπαρασυρόμενες από ένα ευρύτερο sell-off στις αγορές αλλά και τις αυξανόμενες εκτιμήσεις ότι η προσφορά θα υπερκαλύψει τη ζήτηση εντός της επόμενης χρονιάς.
«Η αμερικανική πολιτική έχει παίξει τον ρόλο της, ωστόσο όλα είναι θέμα προσφοράς – ζήτησης», ανέφερε ο Darling.

Keywords
Τυχαία Θέματα