Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές, από τις εξελίξεις στην Καταλονία

Η εκστρατεία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας θα αρχίσει την Κυριακή, όταν η διοίκηση των “ανταρτών” στη Βαρκελώνη θα επιχειρήσει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, σε αντίθεση με την απόφαση του Ισπανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου και την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στη Μαδρίτη.

Οι επενδυτές έχουν μέχρι στιγμής κρατήσει αποστάσεις από αυτό που αποτελεί τη σοβαρότερη συνταγματική κρίση που έπληξε την Ισπανία από τότε που η χώρα επέστρεψε στη δημοκρατία μετά το θάνατο του δικτάτορα Francisco Franco πριν από τέσσερις δεκαετίες. Ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 της Ισπανίας έχει αυξηθεί φέτος, ενώ η πρόσθετη απόδοση που οι επενδυτές ζητούν, ώστε να προτιμήσουν τα ισπανικά ομόλογα αντί για τα αντίστοιχα γερμανικά, δεν έχει αλλάξει πολύ από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μάλλον είναι καιρός οι επενδυτές να αρχίσουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή, δήλωσε ο Angel Talavera, οικονομολόγος της Oxford Economics στο Λονδίνο. Ενώ η Ισπανία δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, η πίεση για κρατική καταλανική εξουσία θα μπορούσε τελικά να βλάψει την ισπανική οικονομία, να αποθαρρύνει τις επενδύσεις και να θέσει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του Ραχόι να κυβερνά.

"Τα χρήματα δεν αρέσκονται στην αβεβαιότητα", δήλωσε ο Talavera τηλεφωνικά. "Σε κάποιο σημείο οι επενδυτές θα ξυπνήσουν μέχρι την συνειδητοποίηση ότι μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμος αντίκτυπος."

Η τάση συνεχίζει να χτίζεται στη Βαρκελώνη πριν από την ψηφοφορία.

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα La Vanguardia ανέφερε ότι η περιφερειακή κυβέρνηση προετοιμάζεται για μια εβδομαδιαία απεργία από τις 3 Οκτωβρίου και η El Mundo είπε ότι οη μεγάλη αλυσίδα λιανικής El Corte Ingles θα κρατήσει τα πολυκαταστήματα της στη Βαρκελώνη κλειστά την Κυριακή.

Ο IBEX υποχώρησε κατά 0,3% στις πρώτες συναλλαγές στη Μαδρίτη. Η διαφορά αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας έναντι της Γερμανίας ήταν σταθερή στα 114,5 μονάδες βάσης.

Εδώ είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές πρέπει να λάμβάνουν υπόψη τους τις εξελίξεις στην Καταλονία:

Η περιοχή είναι μεγάλη, όπως μεγάλο είναι και το χρέος της Ισπανίας: Τα 7.5 εκατομμύρια Καταλανοί αποτελούν το 16% του ισπανικού πληθυσμού και αντιπροσωπεύουν το 20% της παραγωγής, καθιστώντας την προς απόσχιση περιοχή, τη μεγαλύτερη περιφερειακή οικονομία. Τα έσοδα από την περιοχή βοηθούν τη Μαδρίτη να πραγματοποιήσει πληρωμές για το χρέος των 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Οι οπαδοί της απόσχισης στην Καταλονία έχουν φανερώσει την προοπτική παρακράτησης των φορολογικών εσόδων από το ισπανικό ταμείο.

Η καταλανική κρίση προκαλεί παράπλευρες ζημιές: ο Ραχόι βασίζεται σε περιφερειακούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών του κόμματος PNV των Βάσκων, προκειμένου να βοηθήσει την κυβέρνησή του να περνάει νομοσχέδια - και σε αυτούς, δεν αρέσει αυτό που βλέπουν στην Καταλονία.

Ο υπουργός προϋπολογισμού του Ραχόι αναγκάστηκε να αποσύρει σχέδια νόμου για να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2018 αυτήν την εβδομάδα επειδή δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι θα περάσει. Η σύγκρουση στην Καταλονία θα μπορούσε να βλάψει την ισπανική οικονομία: Η τράπεζα της Ισπανίας επιβεβαίωσε εκ νέου την εκτίμησή της για οικονομική ανάπτυξη 3,1% φέτος. Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας προειδοποίησε ότι οι εντάσεις στην Καταλονία θα μπορούσαν να ανασχέσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα